Kriminalitet

Ekstremt alvorlig, sier justisministeren

Nå smeller det i Sverige. Eksplosjon på eksplosjon skaper frykt. Noen mener det har etablert seg en full ut utviklet mafiakultur i svenske byer.

Bare i Malmø har det vært tre eksplosjoner det siste døgnet, men den siste tiden har det vært en rekke eksplosjoner og urovekkende hendelser. Den 7. juni var det en voldsom eksplosjon i et boligområde i Linkøping, natt til i går to eksplosjoner, den ene ved en blokk i et boligområde og den andre ved en nattklubb  i Malmø og natt til i dag ytterligere en eksplosjon ved en blokk i et boligområde i Malmø, der en rekke barnefamilier bor. Smellet var så høyt at det kunne høres over store deler av Malmø.

Bures inn en for en

Justisminister Morgan Johansson (S) liker dårlig utviklingen.

– Hver slik hendelse er ekstremt alvorlig. I løpet av de siste årene har vi tatt denne utviklingen med det største alvor. Derfor har vi styrket politiet og skjerpet straffene, sier Johansson til Sveriges Radio (SR).

Hva hjelper det å styrke politiet når flere og flere slutter og rekrutteringen til politiet er nedadgående? Færre vil bli politi i Sverige, hvilket ikke er så rart når kriminalitetsutviklingen synes ute av kontroll. Resultatet på sikt blir derfor også et dårligere politi. Politikerne har heller bevist at de over tid ikke har skjønt hvilken vei det har gått i Sverige. De har fornektet realitetene – noe de fortsetter med:

– Ofte handler det om gjengkonflikter som gjerne er relatert til en annen form for narkotikahandel. Og vi må rykke opp de her gjengstrukturene med røttene – da må vi bure inn en etter en av de mest aktive kriminelle, fastslår justisministeren.

Justisministeren fremstår fullstendig ute av takt med realitetene. Vi snakker hardbarkede kriminelle som har fått herje altfor lenge, og mye av det handler om importerte kriminelle strukturer. Eller det som også kalles mafia. Det er en kultur som ikke knuses ved å bure inn noen stykker.

Mafiakultur

Justisministeren tror det bare er å få de mest kriminelle «bort fra gata», men de som herjer i gatene er nok mest småfiskene. Johansson forteller videre at at han har levert et forslag til riksdagen om skjerpet straff for mord. Det er nok mest som et ledd i et politisk spill, for skjerpede straffer krever at man faktisk tar de skyldige. Det ser heller ikke ut til å gå så bra.

Kanskje kontroll med kriminaliteten vil kreve både innvandringsstopp og grensekontroll? Men slike tanker sysler nok ikke den svenske regjeringen med – man er da human.

Sydsvenskans kriminalreporter Joakim Palmkvist forteller til SR at det som er i Malmø i dag, og kanskje også i Stockholm og Gøteborg, er en fullt ut utviklet mafiakultur. Det er dét som driver denne utviklingen, sier han, og legger til at de også har sitt eget rettssystem. Det er innenfor dette rettssystemet at drapene skjer, fastslå han. Med andre ord dreper de hverandre – og alle andre som kommer i veien for deres business og interesser.

Og i dag på morgenen fant man en mistenkelig pakke utenfor politihuset i Linkøping. Politiet sperret av et stort område, og den nasjonale bombegruppen måtte igjen rykke ut. Pakkens innhold viste seg å være uskyldig, men utvilsomt klarte den å spre frykt. Ifølge politiet skal en person skal være mistenkt i denne saken. Det handler om en mann med italiensk statsborgerskap.