Islam

Oppsiktsvekkende: Sverige til fullt angrep på ekstrem islam

Svenske myndigheter har de siste dagene satt fire ekstreme muslimer bak lås og slå. En av dem er den ledende islamisten Abo Raad. Kampen mot ekstremislam er endelig i gang, ser det ut til.

Svenske politikere og myndigheter har gjennom årene knapt lettet på øyenbrynene over islamiseringen av Sverige. Riksdagen har endog tillatt at diktatur som Iran og Saudi-Arabia fullfinansierer stormoskeer i landet, som i Gøteborg. Hatpredikanter har fritt operert i landet, og hva som eksempelvis foregår på koranskoler for barn, har aldri vært et politisk tema.

Salafistene skal tas

Nå er det stopp. Vi kunne melde i fjor at Sverige har 2 000 personer på listen over ekstremister, en tidobling fra 200 på få år. Dette kombinert med at Syriakrigen er over og folk returnerer, for terrorforsker Magnus Ranstorp til å tro at svenske sikkerhetsmyndigheter, Säpo, nå endrer strategien: Salafistene skal tas head on:

– Man kan spørre seg hvorfor dette skjer nå, men jeg tror det har å gjøre med Syria-krigen og at ekstremistmiljøene i Sverige har vokst fra ca. 200 til 2 000 personer. Säpos oppgave er å bremse tilveksten til ekstremistmiljøene, sier Magnus Ranstorp.

Dette har fått som konsekvenser at ingen ringer enn den meget kjente ekstremisten, Abo Raad i Gävle, nå er tatt hånd om av sikkerhetsmyndighetene. Säpo bekrefter ikke dette, men Rastorp mener at følgende har skjedd: De fire man antar er pågrepet, har ikke svensk statsborgerskap. Säpo kan med loven i hånd, såkalt særskilt utlendingskontroll, begjære at Migrationsverket utviser personer som ikke er svenske statsborgere og som antas å utgjøre en trussel mot rikets sikkerhet.

– Som jag ser det kan det inte ha gått till på något annat sätt, det är ganska uppenbart, säger Magnus Ranstorp.

Veksten i ekstremismen i Sverige har vært «omfattende de siste årene», ifølge Säpo.

«Innenfor rammen for vårt oppdrag om å minske tilveksten i de voldsforherligende ekstremistmiljøene har sikkerhetspolitiet denne våren rettet flere tiltak mot aktører som bedømmes å ha en toneangivende rolle hva gjelder radikalisering, sier pressetalspersonen Gabriel Wernstedt.»

Grove trusler mot journalister

De fire som antas å være tatt, er imamer og lokale ledere. Abo Raad, ansett som Sveriges ledeldne islamist, og hans sønn, skal være blant de som er tatt. Abo Raad har i flere år vært ledende imam ved den Qatarfinansierte moskeen i Gävle, der det er godt kjent at det er samlet inn penger til terror. Og når journalister setter et kritisk søkelys på moskeen, ja, da kan man regne med bombetrusler og krav om sletting av avisartikler.

Vi omtalte moskeen også i januar i år. Da handlet det om en journalist som gjorde jobben sin. Han avdekket ekstreme krefter rundt denne moskeen og en tilknyttet skole for barn. Da gikk imam Abo Raad berserk og tvang ham inn i et rom, der imamen og to medløpere truet journalisten på det groveste.

Tross dette får moskeen fremdeles offentlige midler, blant annet til «brobygging» og arbeid mot rasisme og islamofobi. I den anledningen ble følgende varsel om ulike forbud lagt ut på en nettside som blant annet Gävle-imamen Raad stod bak:

Enligt muslim.se är följande förbjudet:

– Att bli vän med icketroende och tycka om dem.

– Att bli medlemmar i de icketroendes samhällen, gå med i deras partier, göra deras antal större, ta deras nationaliteter (utom när det är nödvändigt), att tjänstegöra i deras arméer eller hjälpa till att utveckla deras vapen.

– Att imitera dem i klädsel, utseende, tal, osv, eftersom det indikerar kärlek för den person eller det folk som imiteras.

Og det er en kvinne fra Raads moské som ønsker velkommen til Gävle på en svært board. Det er «reklame for mangfoldet», sa politisk ledelse i byen.