Islam

Høyreekstremist anmeldt for trusler mot journalist

En journalist gjør jobben sin. Han avdekker ekstreme krefter rundt en moské og en tilknyttet skole for barn. Da går den høyreekstreme imamen berserk og tvinger ham inn i et rom, der imamen og to medløpere truer journalisten på det groveste. Nå foreligger anmeldelse, men er det ikke på tide at moskeen stenges for godt?

Det handler om den salafistiske moskeen i Gävle i Sverige, som vi har omtalt siden 2015. Moskeens imam gjennom årene, Abo Raad, er utpekt som lederen for militant islam i Sverige. Han har åpent hyllet både Den islamske staten og Al-Qaida i sosiale medier, og samlet inn penger til terror. For fire år siden da Gefle Dagblad gransket moskeen ideologisk, endte det blant annet med bombetrussel, samt drapstrussel mot sjefsredaktøren. Begge truslene kom fra Raads slektninger. Siden den gang har den høyreekstreme Raad ikke vært å få i tale.

Barneskole, isolasjon og hjernevask

I samme Gävle ligger skolen Nya Kastets skola. Igjen har Gefle Dagblad gått granskende til verks og funnet klare koblinger mellom moskeen og denne barneskolen. Internt i moskeen markedsføres Nya Kastets skola som en muslimske skole, avdekker avisen, som også kan fortelle at skolen ikke benekter koblinger mellom dem, moskeen og imam Raad.

Det heter blant annet at barna blir helt isolert fra det svenske samfunnet (betalingsmur). Da journalisten til avisen oppsøker skolen for intervju, dukker også imam Raad opp, som altså ikke har villet uttale seg til mediene i årenes løp.

Høyreekstremisten og imamen Abo Raad. Foto: Gefle Dagblad.

Raad blir aggressiv og sammen med to andre presser og truer de journalisten inn i et rom og forlanger at han sletter alt materialet sitt, som foto og lydopptak:

Reportern hade fotograferat imamen, som sa att bilderna måste raderas. Reportern började även spela in samtalet och ljudinspelningen har nu publicerats på tidningens hemsida.

– Imamen säger hotfulla saker och slår knytnäven i sin handflata. Där och då kände sig reportern tvingad att radera journalistiskt material. När en reporter under hot, förolämpningar och viftande knytnävar tvingas radera bilder, har man passerat en gräns där man hotar vår demokrati och pressfrihet, säger Anders Ingvarsson.

I samråd med politiet har truslene blitt politianmeldt av avisen, som anser hendelsen også som en fare mot selve avisen.

Det hører med til historien at Raads nevø, Omar Al-Ganas, i fjor gikk til topps lokalt på Socialdemokraternas liste i Hässleholm grunnet hjelp fra sine «brødre og søstre». Da det kom frem at han har postet innlegg  sosiale medier med voldsforherligende, kvinneundertrykkende og antisemittisk innhold, måtte han forlate partiet.

Høyreekstremisme av verste sort

Det man bør kunne forvente nå er at Gävle Dagblad tar politiske konsekvenser av sine opplevelser med denne imamen og moskeen både i 2015 og 2019, dertil at det er gjennomdokumentert hvor ekstreme krefter vi snakker om, og tar til ordet for at svenske myndigheter setter foten ned og stenger moskeen for godt. Gitt at imam Raad også har hyllet IS og det har vært samlet inn penger til terror i moskeen, burde man for lengst ha agert mot denne høyreekstremismen.

Merk også dette: Disse kreftene har mottatt betydelige offentlige beløp for å «utvikle nye arbeidsmåter og metoder for å motvirke eller forebygge rasisme og islamofobi i samfunnet» (sic). Dette stod å lese på en hjemmeside som Raad stod bak, muslim.se, som nå er lagt ned. Her kunne man lese den vanlige oppskriften på drap av homofile, og at muslimer ikke må være venner med ikke-muslimer:

Enligt muslim.se är följande förbjudet:

– Att bli vän med icketroende och tycka om dem.

– Att bli medlemmar i de icketroendes samhällen, gå med i deras partier, göra deras antal större, ta deras nationaliteter (utom när det är nödvändigt), att tjänstegöra i deras arméer eller hjälpa till att utveckla deras vapen.

– Att imitera dem i klädsel, utseende, tal, osv, eftersom det indikerar kärlek för den person eller det folk som imiteras.

Utad hette det imidlertid dette:

En del av projektet handlade om att skapa en professionell hemsida med «faktabaserad och saklig information om islam» och «skapa broar mellan muslimer och icke-muslimer«.

Man undrer seg: Hvor lenge skal slikt åpenbart bedrageri få fortsette? Og hvor er de gode venstreliberalerne i kampen mot vårt tids virkelige høyreekstremisme?

Expressen