Bombetrussel etter gransking av radikal moské

Gefle Dagblad har gått Al-Rashideenmoskeen i Gävle - hvis imam Abo Raad utpekes som lederen for militant islam i Sverige - nærmere etter i sømmene. Torsdag ringte en kvinne inn en bombetrussel mot avisens redaksjon og krevde avpublisering av artiklene om den radikale salafistmoskeen.

Etter at flere bekymrede muslimer tok kontakt med Gefle Dagblad om ledelsen i Al-Rashideen moské i Gävle, etterlevde lokalavisen journalisters egenreklame og gikk den radikale moskeen nærmere etter i sømmene. Moskeens imam Abo Raad utpekes som lederen for militant islam i Sverige og har flere ganger hyllet terrororganisasjonen Den islamske staten (IS) på sosiale medier.

Avisen har gjentatte ganger forsøkt å få en kommentar fra ledelsen som avviser å svare, mens Abo Raad selv uten hell politianmeldte Gefle Dagblad for sverting. Torsdag ringte imidlertid en kvinne inn en bombetrussel mot lokalavisen. Trusselen settes direkte i forbindelse med avisens gransking da innringer krevde at avisen skulle avpublisere artiklene om den salafistiske moskeen.

Under torsdagen ska någon ha uttalat ett hot om att bomba huset där Gefle Dagblad har sin redaktion. Hotet ska ha kommit in under torsdagen och just nu är polisen på plats utanför tidningshuset. Polisen bekräftar att någon ska ha uttalat ett bombhot mot Gefle Dagblad.– Dels känner man för kollegorna och det är oerhört allvarligt när medier hotas på det här sättet ur flera synpunkter. Naturligtvis för de anställda men även allvarligt med tanke på att det i förlängningen blir ett hot mot det fria ordet och demokratin, säger Arbetarbladets chefredaktör Daniel Nordström.Bombhotet ska ha kommit in till polisen som i nuläget gör bedömningen att det inte finns någon bomb i Gefle Dagblads fastighet.

Enligt Gefle Dagblad har bombhotet kommit in på grund av sina publiceringar kring gävlemoskén. En anonym person ska ha krävt att tidningen skulle avpublicera en av sina artiklar de har publicerat under veckan.

I en kort artikkel berømmer sjefredaktør Anna Gullberg frilansjournalist Magnus Sandelin for de avslørende artiklene om Gävlemoskeen og gjør det klart at de ikke akter å la seg stoppe til tross for den alvorlige trusselen.

Faksimile: Gefle Dagblad.

Faksimile: Gefle Dagblad.

Gullberg redegjør også for de journalistiske motivene bak granskingen av den radikale moskeen:

Gefle Dagblad fortsätter att granska gävlemoskén Al Rashideen. I en serie artiklar med start idag berättar vi om moskéns kopplingar till extremism, och den radikalisering som finns inom moskéns ledande skikt. Muslimer i Gävle har hört av sig till oss, bekymrade över den riktning som moskén tagit, och vi har tagit deras funderingar på allvar.

Moskén är en samhällsinstitution i Gävle, lika viktig som Svenska kyrkan och frikyrkorna, kanske till och med ännu viktigare på grund av den framskjutna roll som social mötesplats och mottagare av människor som flytt krig och förtryck som den har antagit, ett arbete som har stor betydelse. Men som en viktig aktör i gävlesamhället ska moskén och dess företrädare kunna utstå samma granskning, och samma offentlighet som vilken annan organisation som helst. GD ställer inga annorlunda krav här än på någon annan vi granskar, och vi särbehandlar inte. En kyrkoherde i Svenska kyrkan som behandlar kvinnor illa, eller vägrar behandla homosexuella på samma sätt som heterosexuella, skulle vi också skriva om.

Ifølge Gefle Dagblads opplysninger er svensk sikkerhetspoliti interessert i Raad. I sosiale medier har han flere ganger oppfordret folk til å støtte IS med penger og bemanning. Han oppfordrer også folk til å be for IS`seier og sine «sunni-søsken» som kriger mot «svikefullhetens, vantroens og syndens styrker».

Allerede i 2005 dukket Abo Raads navn opp i forbindelse med innsamlinger og hyllester til terrororganisasjoner. Dette året ble to menn ble dømt for å ha samlet inn over en million kroner i forskjellige svenske moskeer til terrornettverket Ansar al-Islam. Under rettssaken fortalte vitner at Raad hadde oppfordret moskegjengere i Gävle til å donere penger til terrornettverket. Han ba også for de som skulle begå selvmordsangrep mot USAs styrker. En bønnematte ble lagt ut og på denne skulle moskeens besøkere legge penger som etter sigende skulle gå til selvmordsbombere og deres etterlatte.

Men til tross for vitneutsagnene var det ikke mulig å få tiltalt eller dømt hverken Raad eller andre i Gävlemoskeens ledelse.

På sosiale medier lenker Raad blant annet til youtube-klipp med jihadpredikanten og Osama bin Ladens mentor Abdullah Azzam. Azzam kalles «Den globale jihads far» og er en av Al Qaidas grunnleggere. I en lukket Facebook-grupper for tilhengere av voldelig islamisme beskrives Raad som deres leder i Sverige:

En 23-åring, som tidigare försvarat terroristattackerna den 11 september, beskriver i gruppen ett möte som ägde rum efter en föreläsning i Stockholm 2013. Föreläsaren var en salafistisk saudisk rådgivare. Salafism är en extrem tolkning av islam som säger att allt i koranen ska tolkas bokstavligt. Islamiska Staten och Al Qaida ser sig som salafister men det finns även fredliga delar. 23-åringen ansåg att den saudiske rådgivaren förespråkade en felaktig och för liberal tolkning av den salafistiska läran och stämningen ska ha varit irriterad under mötet:

«Ni säger att ni är salafis och vi säger att vi är salafis. Om vi har fel, ge oss bevis.»

Saudiern frågade då 23-åringen om det var många som delade hans extrema åsikter. 23-åringen svarade:

«Vi har många lärda, tex nasir al-fahd och shaykh (Sulaiman) ‘alwan.»

De två lärda som 23-åringen refererar till anses vara bland de mest extrema islamistideologerna i världen. Sulaiman Al-Alwan sitter i fängelse i Saudiarabien för att ha finansierat Al Qaida. Han har även uppmanat muslimer att utföra självmordsattacker mot Israel och amerikaner och haft en av 9/11-piloterna som elev.

Nasir al-Fahd har förordat att använda massförstörelsevapen mot väst och beskrivs av den norska terrorexperten Thomas Hegghammer i en intervju av Magnus Sandelin som «den mest radikala islamistideologen man kan finna. Han är för jihadistmiljön vad Breivik är för den högerextrema miljön.»

När den saudiske rådgivaren frågade 23-åringen om de även hade en ideolog i Sverige svarade han Gävles imam Abo Raad. Gefle Dagblad har fått bekräftat att mötet ägt rum.

Ikke desto mindre har naive myndigheter gitt den radikale moskeen offentlige midler – hva ellers? – for å være «brobyggere» og arbeide mot islamofobi og rasisme. I 2009 mottok Sveriges Imam Förbund (SIF) 416.000 kroner fra staten for å «minske islamofobien og rasismen» i det svenske samfunnet. SIF har imidlertid samme adresse som Gävlemoskeen og en del av prosjektmidlene skulle gå til å skape den profesjonelle nettsiden muslim.se, hvis formål angivelig skulle være å fremstille «en faktabasert og saklig informasjon om islam» og å «skape broer mellom muslimer og ikke-muslimer». Det er for øvrig samme formål som vårt eget salafistiske Islam Net oppgir.

Nettsiden oppga at Abo Raad – som beskrives som en av «Europas kanskje mest fremste imamer» – og en annen imam i Göteborg var ansvarlige for innholdet.

Og den islamofobi-krympende broen mellom muslimer og ikke muslimer som SIF og de to imamene bygget for pengene – ja, den så sånn ut:

Enligt muslim.se är följande förbjudet:

– Att bli vän med icketroende och tycka om dem.

– Att bli medlemmar i de icketroendes samhällen, gå med i deras partier, göra deras antal större, ta deras nationaliteter (utom när det är nödvändigt), att tjänstegöra i deras arméer eller hjälpa till att utveckla deras vapen.

– Att imitera dem i klädsel, utseende, tal, osv, eftersom det indikerar kärlek för den person eller det folk som imiteras.

Ordet «kuffar» om ikke-muslimer brukes gjennomgående. Denne bruken og resten av innholdet er ifølge islamologen Jan Hjerpe betegnende for ekstremister.

Den aktuelle nettsiden ble lagt ned en gang ved årsskiftet 2014/15 og Gefle Dagblad fikk ingen forklaring på hvorfor. På spørsmål svarte moskeens kontaktperson Jalel Bel Haj: «- Vi har ingenting å legge til, vi har ingenting å diskutere, vi vil ikke snakke, takk, hadet».

Raad er ikke den eneste tvilsomme skikkelsen i miljøet i og rundt moskeen. Blant annet innbyr moskeen stadig hatpredikanter, blant andre Ali Abdallah Al Ganas, som har hatt en toneangivende rolle i Gävle moskés ungdomsgruppe på Facebook, avholdt den viktige Eid-prekenen i moskéen – på oppdrag fra nettopp Raad – og administrert studiebesøk, i tillegg til at han jobber som fritidsleder på den muslimske førskolen Bilaal i Bomhus.

I januar 2015 ble det oppstyr da Al Ganas hyllet massakren på Charlie Hebdos redaksjon og skrev følgende på Facebook om to menn som ble drept mens de kjempet for IS:

«Vi ska ej beklaga eller klaga. Vi ska säga grattis till brodern och hans familj. Må Allah acceptera honom. Martyrskap är det som vår älskade profet önskade sig tre gånger»

Al Ganas umiddelbart suspendert fra jobben hos Bilaal – hvor han nå er tilbake – mens Gävle moské forsøkte å tone ned koblingene de har til ham. Med en ikke ukjent strategi fjernet moskeen navnet hans fra nettsidene sine da media ble interessert, mens Gävle islamske senters nettside ble oppdatert med denne teksten:

«Gävles Islamiska Center kan inte ta ansvar för personliga åsikter från andra människor.

Vi förespråkar och tror på yttrandefriheten men tar på högsta allvar avstånd ifrån all typ av våld, kränkning eller annan typ av handling som på något sätt skadar våra medmänniskor.

Gävles Islamiska Center står för kärlek, respekt och frid för alla människor oavsett kön eller religiös tillhörighet. GIC uppmanar alla människor att stå upp för dessa riktlinjer för att skapa ett bättre samhälle för oss alla, med oss alla.»

I mai 2015 demonstrerte således Gävle Islamske Senter sin «kjærlighet og respekt for alle mennesker uansett kjønn eller religiøs tilhørighet» ved å invitere den canadisk-somaliske hatpredikanten og sharia-tilhengeren Said Rageah for å forelese for menigheten. Han mener at kvinner bør holde seg i hjemmet, at det rimelig å idømme dødsstraff for å forlate islam eller forulempe Muhammed eller Jesus, at muslimer bør holde seg vekk fra ikke-muslimer og at det ikke er bra for muslimske barn å være hos ikke-muslimer mer enn en kort tid.

Gävlemoskeen er også involvert i å spre salafisme gjennom misjonering (dawah) på åpen gate. Den salafistiske organisasjonen bak misjoneringen er Swedish United Dawah Center (SUDC). Salafismen er en ektremt streng tolkning av islam og svært kvinnefiendtlig, og Abo Raad og hans sønn Raad Al Duhan foreleser regelmessig for denne organisasjonen. En annen mye brukt foreleser er den beryktede britiske hatpredikanten Abdurraheem Green, som også er populær hos ekstremistorganisasjonen Islam Net:

På Youtube kan man se hur han predikar i Hyde Park Corner i London när han blir irriterad på en judisk man i publiken.

«Varför för ni inte bort den där juden, långt bort, så att han inte stör oss med sin stank?»

Några andra uttalanden från Abdurraheem Green:

«Otrohet bestraffas med döden, en långsam smärtsam död genom stening.»

«Vår uppgift är att kvinnor stannar i hemmet.»

På SUDC:s hemsida länkas det till sju olika föreläsningar av Abdurraheem Green.

Gefle Dagblad har flere ganger bedt representanter for Gävlemoskeen om et intervju. De har gjentatte ganger blitt direkte avvist eller får beskjed om at Raad ikke har tid. Heller ikke ledelsen for SUDC vil stille opp. Gävlemoskeens talsmenn har hele tiden svart med taushet eller utenomsnakk. Talsmann Najim Al-Ganas gjør det derimot klart at de vil svare fordi de mener at ingen har noe med hva som foregår i den radikale moskeen:

«Era frågor har ingenting med vårt arbete och sociala engagemang i mosken att göra. Vad vi tänker, tycker och tror är endast vår ensak och ingen annans.»

Mon det?