Politikk

EU-valget: LO-medlemmer vender sosialdemokratiet ryggen

Svenske LO har satt i gang tidenes påvirkningskampanje av medlemmene forut for EU-valget søndag. Alt for å redde skinnet til Löfven og Socialdemokraterna, og ta rotta på Åkesson og Sverigedemokraterna.

En intern måling i svenske LO viser at stadig færre av medlemmene støtter Löfvens Socialdemokraterna (S) – mens Sverigedemokraterne (SD) går kraftig frem.

32 prosent sier av LO-medlemmene sier de vil stemme på S, mens SD haler innpå og tar 27 prosent av stemmene.

Målingen har, ifølge Expressen, skapt stor nervøsitet internt i LO.

S, ikke SD, sier vi!

Svenske LO – og S – har all grunn til å være nervøs, både av målingen og av erfaringene fra siste riksdagsvalg (i fjor høst). Da gjennomførte LO den mest omfattende påvirkningskampanjen rettet mot egne medlemmer i organisasjonens historie. Det endte med 41 prosent av LO-stemmene til S, en tilbakegang på 12 prosentpoeng på fire år.

Samtidig økte SD kraftig, og de tok 24 prosent av LO-medlemmenes stemmer.

Det kan kanskje være at svenske LO-organiserte ikke (lengre?) lar seg påvirke slik LO-ledelsen vil, men ønsker seg en endring i den svenske politikken? Men slik tenkes det ikke i LO. Derfor har de altså satt i verk en ny påvirkningskampanje. LO utfører nå sin største kampanjeinnsats foran et EU-valg noengang – for å løfte S og unngå en katastrofe for partiet. Samtidig er LOs mål at færrest mulig skal stemme på SD. Det målet deler statsminister Löfven, som i en kronikk i Aftonbladet advarer velgerne om å la seg lure av SD – igjen.

Den interne målingen viser altså at S taper terreng, mens SD vinner fram. Ved forrige EU-valg (2014) hadde S 55 prosent av LO-stemmene, mot SDs 13 prosent. I målingen har S falt hele 23 prosentpoeng (til 32 prosent), mens SD har økt med 14 prosentpoeng (til 27 prosent).

Lav deltakelse

LOs leder Karl-Petter Thorwaldsson toner imidlertid ned tallene som fremkommer i undersøkelsen, og tror at søndagens EU-valg vil bli bedre enn hva den interne målingen tilsier.

– Når det er såpass lav valgdeltakelse og bare omkring halvparten har svart, da går det ikke å måle pålitelig. Ingen vet hva som skjer på søndag, sier han.

Ja, det er jo dette med målinger og tall, for hva i all verden kan «halvparten» fortelle oss? Det var ikke mange, les noen, som har stilt spørsmål ved påliteligheten til Fafo-undersøkelsen, der det ble slått stort opp, ikke minst i MSM, at en av fire nordmenn er rasister. Denne undersøkelsen hadde en svarprosent på 8 prosent.

Båndene mellom LO og sosialdemokratene

Det som også bekymrer «arbeiderrøsla» er at legitimiteten til de nære båndene mellom LO og S risikerer å bli uthulet som følge av velgertapet.

Totalt deltar 30.000 representanter fra LO i den pågående EU-valgkampen for S, og allerede onsdag morgen oppnådde LO sitt mål om 150.000 individuelle samtaler med sine medlemmer. Nå prøver de å nå ytterligere 50.000 medlemmer innen søndagens valg. De målretter også sin påvirkningskampanje til de fagforeninger hvor SD har høyest støtte.

LOs kampanjebudskap om å «ta tilbake kontroll» har for øvrig fått mye oppmerksomhet og også kritikk, fordi det er samme budskap som ble brukt av Storbritannias Ukip før brexit-avstemningen.

Men hvor demokratisk vi kan kalle en slik fremgangsmåte, det er et annet spørsmål. Og som kjent har LO samme bånd til Arbeiderpartiet i Norge, men siden vi ikke er medlem i EU har vi heller ikke noe slikt valg.

Det er først sent søndag kveld at vi får de endelige resultater fra EUs 28 medlemsland, men i Nederland og Storbritannia er det allerede avholdt valg. Fra Nederland er det kommet en måling, og den viser at sosialdemokratene ble det største med 18, 4 prosent. Partiet kan dermed ha fått et langt bedre resultat enn hva meningsmålingene forut før valget indikerte. Valgets toer ser ut til å være statsminister Mark Ruttes liberale parti VVD, som nylig sparket en av sine nærmeste for å ha manipulert statistikk om kriminalitet blant asylsøkere. Det nye EU-skeptiske partiet, som ledes av Thierry Baudet, ser ut til å ha fått tre plasser i EU-parlamentet. Det er i så fall to plasser færre enn ventet.