Økonomi

Pengeskandalen: 163 millioner kroner sendt til arabiske Emiratene på seks måneder

Ny avsløring: I løpet av første halvvår i år sendte privatpersoner over 163 millioner til De forente arabiske emirater. I Norge er det kun registerert rundt 600 personer fra Emiratene. Hvem er det som sender disse enorme summene til den arabiske halvøya?

Tall vi har bestilt fra Valutaregisteret hos Skatteetaten, avdekker den ene skandalen etter den andre. Som at privatpersoner gjennom betalingsforetak som Western Union og Forex sendte over en halv milliard kroner til Somalia i 2017. Som at det ble sendt over 95 millioner kroner til Djibouti første halvår i år, mens det kun er registrert 112 personer bosatt i Norge fra dette lille landet på Afrikas horn. Også til Kenya flommer pengene ut, faktisk så mye som 80 000 kroner per bosatte kenyaner første halvår 2018. Merk at banktransaksjoner ikke er medregnet, kun hva som er gått ut gjennom nevnte betalingsforetak.

Hvorfor Emiratene?

I dag kan vi avdekke nok et oppsiktsvekkende tall. I 2017 er ikke oljestaten De forente arabiske emiratene på topplisten (de 10 landene det overføres mest penger til). Første halvår i år troner derimot Emiratene på en 2. plass med 163 millioner 324 736 kroner, kun slått av Pakistan (184 millioner).

Oljestaten Emiratene grenser til Saudi-Arabia i vest.

I Norge bor det per 1. januar 2017 kun 573 personer fra Emiratene (1. og 2. generasjon ). Dette betyr at i løpet av første halvår i år er det sendt om lag 285 000 kroner per registrerte bosatte person fra Emiratene, eller 48 000 kroner per måned.

«Alle» forstår at dette vanskelig kan stemme.

Emiratene har store innvandrergrupper fra India, Pakistan og andre land i Asia.

Les også denne avsløringen: Ikke-vestlig innvandring koster Norge anslagsvis 250 milliarder – årlig.

Spørsmålet som melder seg er om vi står overfor hvitvasking av penger, eventuelt investeringer som gjøres av privatpersoner i Norge. Investeringer som norske myndigheter kanskje ikke har kontroll over.

Vi registrerer at det er taust fra Stortinget rundt de mange «pengeflokene» som HRS har lagt på bordet siste uken.