Islam

Islamsk land forbyr burka. Men i Norge tør vi ikke

Algerie forbyr burka og nikab på alle landets offentlige arbeidsplasser. Det handler om "sikkerhet". Men i Norge er det fritt frem. Hvorfor?

NTB melder i dag at Algerie med loven i hånd sier nei til ansiktstildekning. Statsminister Ahmed Ouyahia uttaler at «enhver bekledning som hindrer utøvelse i den offentlige tjenesten, særlig nikab, er strengt forbudt på arbeidsplassen».

Ansatte skal altså kunne identifiseres på arbeidsplassen for å beskytte omgivelsene mot sikkerhetsrelaterte trusler.

Våre slappe politikere

I Norge klarte Venstre å stanse forbud mot ansiktstildekning på skole- og universitetsområder. Kun inne i klasserommet skal plagg som dette være forbudt. Det er altså helt ok med vandrende fengsler i skolens korridorer. Det norske forbudet begrunnes nemlig med «kommunikasjon i undervisningen». Slik unngår man å pirke i elefanten: islam, terrorfare og ideologisk formørkelse (totalitær islam).

Men i nordafrikanske Algerie tør man, et land som i mange år stod til knærne i blod grunnet GIAs terror (Groupe islamique armé).

Og i en rekke andre land i Europa har man våget å fremme fornuft og fortrengt angivelige følelser:

  • Frankrike fikk forbud mot ansiktstildekning i det offentlige rommet i april 2011.
  • I juli samme år fulgte Belgia opp. Her heter det at det er forbudt å skjule identiteten i eksempelvis gater og parker.
  • I 2016 la Bulgaria ned forbud mot all ansiktstildekning i offentlige institusjoner, skoler og kulturelle institusjoner.
  • Østerrike fulgte etter i fjor, og forbudet gjelder alle offentlige steder.
  • I år var det Danmarks tur: forbudet ble vedtattsent i mai. Straffereaksjonen er bøter: 1 000 kroner (danske) ved første til og med tredje lovovertredelse. Den fjerde gangen blir boten på 10 000 kroner. Politiet skal i tillegg be kvinnen om å forlate det offentlige rommet og ta seg hjem.

I Tyskland luftet Angela Merkel samme idé i 2016, men ingenting har skjedd siden det.

Mens i Italia og Spania har enkelte byer, som Barcelona, innført forbud.

Dette mens vi venter på den neste debatten om forbud eller ei i Norge.