Aktuelt

Østerrike forbyr niqab og burka

Østerrikes sentrum-venstre regjering forbyr niqab og burka i det offentlige rom. Landet slutter seg således til Frankrike, Belgia og Nederland, som alle har forbudet de ansiktstildekkende plaggene på offentlige plasser. Integreringsminister Sebastian Kurz slo samtidig fast viktigheten av at særlig politi og lærere oppfattes som nøytrale og derfor ikke må bruke tydelige religiøse symboler.

Østerrikes sentrum-venstre regjeringen forbyr niqab og burka i det offentlige rom, melder Jyllands-Posten. Forbudet vil gjelde på skoler og rettssaler, og omfatter også statlige ansatte.

Regjeringen begrunner forbudet med at landet «ønsker et åpent samfunn, hvilket også innebefatter åpen kommunikasjon. Et slør som dekker ansiktet står i veien for det.»

Samtidig har landets integrationsminister, Sebastian Kurz, slået fast, at det er vigtigt, at særligt politibetjente og lærere bliver anset som neutrale og dermed ikke bærer tydelige religiøse symboler.

Loven er antatt å få konsekvenser for rundt 150 muslimske kvinner i landet, mens kritikere hevder å være bekymret for at forbudet også vil ramme «turismen fra muslimske land».

Samtidig bliver det set som en måde for regeringens partier – det socialdemokratiske og konservative parti – at markere sig stærkt over for udlændinge, der var et af de helt store temaer under sidste års valgkamp. Her blev det højreorienterede parti Frihedspariet længe spået en rolle som nyt regeringsparti netop på grund af en hård kurs over for indvandrere og flygtninge.

Frankrike, Belgia og Nederland har innført lignende forbud, og det samme diskuteres nå i Tyskland og Danmark. Storbritannia mener derimot at alle må ha lov til å fritt praktisere sin religion i det offentlige rom, og har derfor avvist å forby de sterkt problematiske plaggene.