Politikk

Tysk krisemøte: Hva har de drukket?

Forbundskansler Angela Merkel reddet landets regjering ved å fjerne etterretningssjefen, siden han hevdet at det i Chemnitz-demonstrasjonene ikke var bevis for at horder av høyreekstreme bedrev kollektiv klappjakt på innvandrere. Men han er slett ikke fjernet, bare omplassert - til høyere lønn. Regjeringspartner fra sosialdemokratene spør hva de har drukket.

En har veldig lyst til å åpne med å utbringe en skål, men det som foregår i Tyskland er for alvorlig til det – og minner i alle fall mest om gravøl.

Fra post til post

I korthet handler saken om at en tysk mann (angivelig med opprinnelse fra Cuba) blir knivdrept av to asylsøkere i den østtyske byen Chemnitz, som i sin tur utløste demonstasjoner. De etablerte mediene (MSM) rapporterte om en enorm mobilisering av høyreekstreme som drev klappjakt på innvandrere i byen. Dette ble avvist av både ministerpresidenten i området, statsadvokaten og etterretningssjefen, som resulterte i at etterretningssjefen måtte bevise det som ikke hadde skjedd. Bakgrunnen var at en rekke politikere, inkludert forbundskansler Angela Merkel, stolte blindt på MSMs fremstilling, der ikke minst regjeringspartner, det sosialdemokratiske SPD, forlangte at etterretningssjefen Hans-Georg Maassens avgang. 

Og Maassen måtte forlate sin etterretningssjefspost. Det var bare én hake med det hele. Maassens sjef, innenriksminster Horst Seehofer, har støttet Maassen i at det ikke var noen høyreekstremistisk bølge av de dimensjoner MSM har formidlet.

Nå er det fremkommet at Maassen alltids måtte forlate etterretningssjefsstolen, men bare for å innta en ny stol – som statssekretær for Seehofer. Dertil med høyere lønn.

Seehofer vs. Merkel

Det politiske spillet i Tyskland er ikke noe pent syn. Innenriksminister Seehofer og forbundskansler Merkel er stadig på kollisjonskurs. Det grunner seg i forskjellig syn på innvandring, der Seehofer er langt mer restriktiv enn Merkel. I alle fall tilsynelatende.

Seehofer og Merkel er begge kristendemokrater, men i henholdsvis søsterpartiene CSU og CDU. CSU har stått sterkt i Seehofers Bayern, hvor hans velgerkontrakt er å få innvandringen til Tyskland ned. Den er det ikke enkelt å få Merkel med på.

Derfor tyder Maassens avgang på en ny hestehandel. Som etterretningssjef kunne Seehofer strekke seg for han avgang, men Seehofer tok han likevel under sine vinger. Beslutningen om Maassen som statssekretær for Seehofer har skapt ny frustrasjon i Regjeringen.

Sosialdemokratene rasende

«Hva har Regjeringen drukket under dette krisemøtet?», spurte Florian Post (SPD, valgt inn for München). Lederen for ungdomspartiet til sosialdemokratiske SPD, Kevin Kühnert, hevdet at hans smertegrense for denne koalisjonsregjeringen var nådd. En av partiet nestledere, Ralf Stegner, bakket opp, mens likestillingsminister Franziska Giffey (SPD) uttrykte bekymring for om «den formelle forfremmelsen» kunne forenes med befolkningens «rettferdighetsfølelse».

Den tidligere lederen av SPD, Sigmund Gabriel, kritiserer Seehofer på twitter:

«Maassen blir belønnet for sitt svik. Hvis illojalitet og manglende evner er den nye målestokk for å gjøre karriere, har Horst Seehofer store sjanser for å innta posisjonen som FN-generalsekretær.»

Spillet om Bayern

Også Alternative für Deutschland (AfD), som Maassen er beskyldt for å ha «for god kontakt med», kritiserer beslutningen, men med motsatt fortegn. De mener Merkel burde gått. AfDs gruppeleder, Alice Weidel, mener i tillegg at Seehofer blir sittende for at han skal «innkassere fiaskoen ved deltstatsvalget i Bayern.»

Bayern har valg 14. oktober. Flere mener at hvis Maassen hadde blitt sparket ut i kulden, så ville Seehofer ha lidd samme skjebne i Bayern.

Men mye kan tyde på at MSM, etter å ha fått fjernet Maassen som etterretningssjef, jakter mer blod. Denne gangen er det Seehofer som er målet. Som (onde) tunger sier: Seehofer har et rekordhøyt antall av statssekretærer. Eller som tidligere SPD- leder Gabriel uttrykker det: To til, og han kan stille med et fotballag.

Utvilsomt har kampen begynt, med eller uten «fullt lag». Bayernvalget blir spennende – ikke minst fordi CSU mistet mange stemmer til AfD ved forrige valg.

Og jeg spør igjen: Hvor lenge klarer den nåværende tyske regjeringen å holde sammen?