Mediekritikk

Fake news ble politisk betent – kan koste etterretningssjefen jobben

Tysklands etterretningssjef hevdet at medienes dekning av demonstrasjonene i Chemnitz var fake news, men da hadde allerede forbundskansler Angela Merkel og en rekke andre politikere bitt på. For å redde seg selv kan det ende med at etterretningssjefen må ta sin hatt og gå, hevder tysk avis.

Hendelsene i Chemnitz, drap og påfølgende demonstrasjoner, er blitt prinsipielle. Både ministerpresidenten i det aktuelle området, statsadvokaten og etterretningssjefen sa at det ikke eksisterer noen bevis for at høyreekstreme bedrev kollektiv klappjakt på innvandrere, men politikerne hevdet at det faktisk hadde skjedde – med mediene (MSM) som sannhetsvitne. Dermed klarte et samlet mediekorps, med det som må kunne defineres som fake news, å male både forbundskansler Angela Merkel og en rekke andre politikere, ikke minst sosialdemokratiske SPD, inn i et hjørne.

MSM vil redde seg selv?

«Løsningen» ble at den tyske etterretningssjefen Hans-Georg Maassen skulle fremlegge bevis for det han mener ikke har skjedd til kontrollutvalget i Forbundsdagen. Kravet kom blant annet fra Merkels regjeringspartner SPD, som truet med å forlate Regjeringen (Unionen av kristendemokratene i CDU/CSU samt SPD).

Mediene på sin side har sittet helt stille i båten og har, så langt jeg har funnet ut, ikke løftet en finger for å faktisk bevise det de har påstått og rapportert om i en rekke omfattende oppslag. Det minner unektelig om det Geelmuyden definerer som den «den ufrie presse».

Ifølge den tyske avisen Die Welt skal forbundskansler Merkel ha brukt helga til å snakke med sine statsråder for å fortelle dem at hun akter å gi Maassen sparken. Grunnen skal være at Maassen – etter to møter med kontrollutvalget – ikke har lagt frem beviser for horder av høyreekstremisters klappjakt på innvandrere, heriblant den mye omtalte videoen – som er på 19 sekunder og viser noen menn som springer etter to innvandrermenn. Videosnutten er så kort at den forteller lite, og er langt fra dekkende for de mange medieoppslagene og -analysene om det som skjedde etter knivdrapet i Chemnitz.

Det sentrale er uansett at det er langt vanskeligere å bevise noe som ikke har skjedd, enn å bevise noe som faktisk har skjedd. Det kan vi i HRS en del om, etter å ha blitt utsatt for diverse drittpakker med formål å bli kvitt oss. Men det at Maassen ikke har fremlagt slike bevis, er hva MSM nå konsentrerer seg om. Mye kan tyde på at det er seg selv de vil redde.

I tillegg er MSM blitt svært så aktive i å holde liv i det som kan være konspirasjonsteorier. Nemlig at etterretningssjefen har hatt (for tett) kontakt med innvandringsrestriktive Alternative für Deutschland (AfD), men uten at noen vet hva denne kontakten handler om. Det kan være sikkerhetsvurderinger, som i så fall glatt oversees av MSM. Dessuten skal Maassen ha kalt Merkel for det «nedsettende uttrykket damen«, ifølge MSM – for her er det ingen nedre grense for hva en kan bli sparket for som etterretningssjef? Fyren (hør hva jeg kaller han!) skal rett og slett defineres ut av MSM.

Hverdagspolitikk

Merkels begrunnelse for å gi Maassen sparken skal også være at hun oppfatter hans uttalelser om hendelsene i Chemnitz som å blande seg inn i «hverdagspolitikk». Det er i seg selv en oppsiktsvekkende uttalelse.

At en etterretningssjef protesterer på MSMs fremstilling av Chemnitz som en by med fylt av nazister og høyreekstreme fordi det ble gjennomført en rekke demonstrasjoner mot et drap utført av to asylsøkere, skulle en jo egentlig tro at både Merkel, Regjeringen og andre var fornøyde med. Noen har jo endog tatt til ordet for at Hitler-Tyskland er i ferd med å våke til liv igjen.

Men det det synes som at en rekke politikere har latt seg lure og «tatt kraftig avstand» til det som kan vise seg å være helt vanlige demonstrasjoner fra helt vanlige borgere av landet. Så er det ingen som benekter at det var voldsforherligende utskudd tilstede – både fra høyre og venstre – men ikke på langt nær noe som lignet det MSM har prøvd seg på, ifølge Maassen og andre. På generelt grunnlag kan Merkel et. co ha snudd ryggen til deler av sitt eget folk, og det merker de seg nok i Tyskland.

ZDFs polikkbarometer  har vist at hendelsene i Chemnitz har ført til at Regjeringen har mistet enda mer støtte. Nedgang har det for øvrig også vært for AfD (som kom inn i Forbundsdagen for første gang ved valget i fjor), selv om gjennomgangstonen i MSM har vært at drapet og demonstrasjonene i Chemnitz nettopp ville tjene AfD. Er det dét vi nå har vært vitne til – at MSM gjorde sitt for å svekke AfD? Og nå ofrer de Maassen på bevisets stilling?

MSM påstår videre at politikkbarometeret viser at 55 prosent ikke lengre har tillit til etterretningstjenesten, men (og beklager hvis tysken min er for dårlig) jeg leser det slik at 55 prosent ikke har tillit til myndighetene. (Tyskkyndige lesere får korrigere meg).

Politikernes «sanne jeg»?

En av dem som har støttet etterretningssjef Maassen er hans sjef, nemlig innenriksminister Horst Seehofer (SCU). Seehofer skal, ifølge Maassen, ha uttalt noe slikt som at «hvis jeg ryker, så ryker han også».

Seehofer og Merkel har vært ute i hardt vær tidligere, blant annet om uenigheter i innvandringspolitikken. Seehofer sto tilsynelatende hardt på at hvis ikke Merkel fikk istand en avtale på asylfeltet med EU-kommisjonen, så skulle han egenhendig stenge grensen for grunnløse asylsøkere. Og ble det noe bråk av det, så ville han gå av. Det er ensbetydende med Regjeringens avgang, da Seehofer står sterkt i SCU. Den avtalen som kom er derimot «vidåpen», og tjener ikke som noe styringsdokument. Men Seehofer fikk presset Merkel til et kompromiss – et kompromiss som innebar at Merkel måtte gravlegge egen asylpolitikk, som igjen førte til at Seehofer forble på sin post.

Men da ble SPD og partileder Andreas Nahles sur. For sosialdemokratene i SPD er innvandringsliberale, og liker slett ikke SCU og Seehofers krav om een mer restriktiv innvandring. Og etter Chemnitz er SPD enda surere, derfor kravet om Maassens avgang. Hvis ikke, kan Regjeringen falle.

Igjen må Merkel kjøre slalåm mellom sin regjeringspartnere. I morgen skal hun visstnok på nytt ha et møte med Nahle og Seehofer. Men det hele kan være et politisk spill, for på CSUs partikongress i München i helga skal Seehofer ha uttalt at han ikke forventer at Regjeringen vil falle på uenighet om Maassen.

De involverte skal ha blitt enige om å ikke uttale seg til mediene før morgendagens møte er avholdt. Kanskje holder Regjeringen, kanskje må Maassen gå. Det er ikke noe pent politisk spill som synes å utvikle seg i Tyskland, som igjen kan føre til at politikerforakten øker.

Men uansett kan vi slå fast at Tysklands Regjering er uhyre skjørt sammensatt. Spørsmålet er vel hvor lenge den holder, og om Maassens eventuelle avgang vil føre til det som «alle» prøver å unngå: AfDs oppslutning kan øke.