Vold og overgrep

Ikke-vestlige og voldtekt: -Sammenhengen er en høyreekstrem konspirasjonsteori

Fakta er høyreekstremisme, ifølge en svensk professor. Han vil ha stanset kveldens viktige SVT-program som avdekker en sterk overrepresentasjon av ikke-vestlige i voldtektssaker.

Det er bare å gi kudos til SVT, ved redaksjonen Uppdrag Graskning (UG). Som vi meldte i går kveld, har redaksjonen dykket ned i statistikk som viser at 58 prosent av dømte voldtektsforbrytere (voldtekt eller forsøk på voldtekt) er innvandrere, det vil si det er født i utlandet. Går man til overfallsvoldtekter er tallet langt høyere, ifølge UG. Andelen med innvadrerbakgrunn blant de dømte er opp mot 80 prosent, og 40 prosent av dem har bodd i Sverige i kun ett år eller enda kortere tid.

Vi meldte tidligere i år at Expressen og Brottsentralen gransket 32 gruppevoldtekterGranskningen viste at 43 personer ble dømt. Av disse var hele 40 menn født utenlands eller hadde to utenlandsfødte foreldre. Overrepresentasjonen er altså enorm.

En av dem som har medvirket til å mørkelegge dette temaet, er kriminologen og professor Jerzy Sarnecki. Han ønsker at kveldens sending tas av plakaten – fordi dette er en høyreekstrem konspirasjonsteori (sic).

– Programmet bygger på en gammal högerextrem konspirationsteori som går ut på att främmande män kommer till Sverige och våldtar svenska kvinnor och etablissemanget, pk-eliten, försöker dölja detta, säger han i SVT:s Morgonstudion.

Ja, men dette er jo helt riktig: etablissementet og pk-eliten har vært den reneste bortforklaringsbrigaden gjennom årene.

Ikke se, ikke høre

Ifølge samme professor står programmet til SVT til stryk fordi tallgrunnlaget er for lite. Men kan han ikek selv hoste opp et bredere material – slik at vi kan få knust denne høyreekstreme konspirasjonsteorien en gang for alle?

Sarnecki menar att underlaget är otroligt litet och att man inte kan dra några slutsatser över huvud taget.

– Enligt den forskning som finns anmäler ungefär 13 procent av de kvinnor som utsätts för en våldtäkt det till polisen. Sedan vet vi att ungefär 15 procent av de anmälda våldtäkterna leder till en dom. Räknar man på det här blir det ungefär 1,5 procent av alla våldtäkter i Sverige som leder till en dom. Har man ett urval på 1,5 procent kan man inte uttala sig om helheten.

Da kan jo vi andre legge følgende argument på bordet: Hva med alle kvinnene som voldtas i ekteskapet – hele tiden – men som ikke engang vet at dette er forbudt, fordi de plikter å stille seg til seksuell rådighet for mannen 24/7, dette i henhold til Muhammed?

Katolske prester

Og så var det noe med nyttårsfeiringer i det offentlige rommet og festivaler de aller siste årene. Noen som husker hva som skjedde i Köln natt til 1. januar 2016? Eller i Stockholm?

Ei heller mener Sarnecki at det er mulig å koble kultur og frekvens av voldtekt. Ikke det, nei. Si det til kvinner i den islamdominerte verden. Si det til kvinner i India.

Samtidig peker han på katolske prester:

Kan man verkligen påstå att det hos katolska präster finns en våldtäktskultur? Det är ju absurt. Om det är några som vet att man ska hålla sig från sex med barn, så är det just katolska präster.

Ja, det vet nok disse prestene meget godt, men så var det denne kulturen innen katolisismen med sølibat som kan gi et sterkt seksuelt undertrykk, eller? Dertil omgås disse prestene først og fremst andre menn og gutter, og et primærbehov som seksualitet kan da få sine helt spesielle utslag, om man kan si det slik.

-Ikke innvadrere, men barna som skyter

Dette er for øvrig den samme kriminologen som ikek ser sammenheng mellom innvandring og skyting og drap i Sverige, som har økt kraftig siste årene. Som denne uttalelsen til VG:

– Skyldes dette at Sverige har hatt for høy innvandring?

– Nei. De som skyter, er ikke de som kom inn, men barna. I Sveriges befolkning består nå 17 prosent av folk som er født utenfor Sverige. Tar vi med barna, utgjør denne gruppen en tredel av den svenske befolkningen. Og husk at de som skyter – utgjør bare en promille av dette. Husk også at vi i 1989 hadde flere drap i året enn vi har nå, og da hadde vi færre innvandrere. Men det er delvis et integreringsproblem, sier Jerzy Sarnecki.

Økende integeringsproblemer skyldes altså ikke en i utgangspunktet for høy innvandring, og innvandreres svenskfødte barn er heller ikke et resultat av innvandring. Mener professoren. Dette betyr vel egentlig at det er enda flere gode grunner til å benke seg foran fjernsynsskjermen i kveld. Tune in Sweden.

Se programmet som sendes i kveld 22. august.

PS: Vi kunne selvsagt lenket til en rekke kjente gruppevoldtektsaker, som denne i Mariannelund, der syv afghanske asylsøkere ble dømt for å ha voldtatt en tobarnsmor i timesvis og så brutalt at hun ble inlagt i psykiatrien. Men vi antar at våre lesere har fulgt såpass godt med siste årene at man er kjent med utviklingen i Sverige.