Innvandring

Syrere drar hjem på sommerferie. Fint! Da kan de flytte hjem

Syrere fra hele Europa inviteres til å reise på sommerferie til Syria. Et libanesisk selskap har åpnet direktefly fra Billund i Danmark til Beirut og videre med buss "til hele Syria". Etter flyktningkonvensjonen betyr dette at nå kan alle syrere i Norge som fikk beskyttelse siste årene sendes hjem og bygge landet sitt. Flott! Eller hva sier Jonas Gahr Støre som presset Regjeringen til å hente 8.000 ekstra syrere til Norge?

NRK meldte nylig at Libanon nå sender syrere hjem til Syria etter at landet ga dem midlertidig beskyttelse. Samtidig kan vi lese i dansk avis at det libanesiske reiseselskapet Nakhal satser stort på syrere ikke bare fra Skandinavia, men fra hele Europa.

Det libanesiske rejseselskab Nakhal har i to år tilbudt rejser fra Skandinavien til Beirut og derfra med bus til Syrien.

– Vi har haft i hvert fald 100 syrere med fra Danmark, siger firmaets regionale salgsansvarlige, Tarek Aridi, til Radio24syv.

Suksessen har vært så stor at Nakhal nå åpner direkterute mellom Billind og Beirut. I reklamen for tilbudet heter det at Nakhal stiller med «bussforbindelser fra Beirut lufthavn til hele Syria» og til «alle syrere som er ankommet Europa».

Aridi forteller at enda flere syrer fra Sverige enn Danmark har benyttet denne reiseruten, mens den største kundegruppen er libanesere.

Han forteller videre at de samarbeider med libanesiske sikkerhetsmyndigheter om reisen videre til Syria. Radio 24syv har snakket med en familie på vei fra Danmark til Syria. Faren sier han ikke kunne reise, fordi hans status er flyktning, mens kona og barna drar fordi de er familiegjenforente. Faren hevder at det er trygt i Damaskus. Mens danske Udlændingestyrelsen bekrefter at «et antall syriske flyktninger foretar reiser av kortere eller lengre varighet til deler av Syria».

Vi meldte også i går at syriske myndigheter ber europeiske syrere om å komme hjem og bygge opp landet sitt.

Er dette en tanke for Regjeringen Solberg? Og hva med Aps Gahr Støre, som var en hard pådriver for å presse Regjeringen til å hente 8.000 ekstra syrere til Norge? Vil Gahr Støre nå «presse» Regjeringen til å begynne å sende disse hjem etter at de fikk beskyttelse i en vanskelig situasjon, og slik etterleve intensjonen med Flyktningkonvensjonen: midlertidig beskyttelse for så å returnere når forholdene har blitt trygge?

Denne intensjonen ble faktisk presisert allerede i 1997 i en forskningsrapport fra James C. Hathaway, en av verdens fremste eksperter på asyl og jus. Hathaway sa: «International refugee law is in crisis». 

Krise altså, i 1997. Her påpekte Hathaway ikke minst at vern av flyktninger aldri var ment å ende som innvandring.

«In principle, refugee protection is not about immigration. It is intended to be a situation-specific human rights remedy: when the violence or other human rights abuse that induced refugee flight comes to an end, so does refugee status.»

Vi venter i spenning på om våre politiske ledere nå vil gi Syria den håndsstrekningen landet trenger: plenty av unge menn som kan bidra til å gjenreise Syria, akkurat slik nordmenn og andre europeere gjorde etter andre verdenskrig. Eller hva sier regjeringssjefen Solberg og Ap-leder Gahr Støre? Man skal vel følge reglene, eller?