Anbefalt

Svensk stjernereporter intervjuer Hege Storhaug

Den populære og prisvinnende Jörgen Huitfeldt var en skattet reporter og programleder i det som er Sveriges NRK. Men så sprakk det for han. Han orket ikke mer av sensuren rundt innvandringens konsekvenser. I det nye kvalitetsmagasinet Kvartal, har han frie tøyler. Frihet fra sensur benyttet han til å ta turen til Norge og intervjue Norges fremste islamkritiker, Hege Storhaug.

Jörgen Huitfeldt

Jörgen Huitfeldt henvendte seg til Hege Storhaug på e-post i januar i år. Han ønsket å intervju henne om islam. Det er ikke til å stikke under en stol at dette var en gledelig overraskelse. Storhaugs svenske utgave av Landeplagen, Landsplågan islam, har blitt fullstendig tiet i hjel av toneangivende medier i Sverige – til tross for at den er distribuert til samtlige redaksjoner av betydning. Nå er jo ikke det spesielt oppsiktsvekkende i seg selv, for det ville jo vært tilnærmet et under om Sverige åpent diskuterte noe som også Norge la fullstendig lokk på – og som det norske folk besvarte med å gjøre Landeplagen til en formidabel salgssuksess.

Sensuren

Huitfeldt, som blant annet Jyllands-Posten har omtalt som «stjerneintervjueren«, har vært helt åpen om hvorfor han takket for seg i Svensk Radio (SR, svenskenes NRK). Den skattede programlederen gjennom årene, orket ikke mer av de etablerte medienes sensur av innvandringen og dens konsekevenser. Det toppet seg under kriseåret 2015, da rundt 163.000 asylsøkere spaserte inn i Folkehemmet.

Da antallet af asylansøgere eksploderede i Sverige, passede de svenske journalister ikke deres arbejde. Ingen stillede de relevante spørgsmål til politikerne om indvandringens pris og betydning for kriminalitet og velfærdsniveau i det svenske samfund. Det mener Sveriges Radios tidligere stjerneinterviewer Jörgen Huitfeldt. I efteråret forlod han public service-giganten efter års interne spændinger om udlændingedækningen.

Huitfeldts sorti vakte oppsikt utenfor Sveriges grenser. Huitfeldt er åpenbart en person med høy integritet, og gikk således til Kvartal.se.

Intervju om islam

I slutten av april presenterte det faste «Fredagsintervjuet» til Huitfeldt Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson. Det er kanskje det eneste «normale» intervjuet med Åkesson noensinne (Skavlan knapt nevnt, men ikke glemt).

Huitfeldt skrev selv et lengre essay om hvorfor han sluttet i Sveriges Radio:

Jag har själv avstått från potentiellt kontroversiella reportage för att undvika problem.

Ettersom vi har forstått, var det nettopp dette som skjedde i Sveriges Radio: Huitfeldt visste at dersom han tok til ordet for å lage en reportasje på rikskanalen om Storhaugs Landsplågan, ville det vekke ubehagelige kontroverser. Derfor skal han ha avstått fra å prøve å omtale Storhaug og hennes islam-bok.

Men nå er Huitfeldt en fri sjel. Han og det fremgansrike Kvartal satser på på en serie om islam i Skandinavia, skriver Huitfeldt på Facebook:

Den första delen i Kvartals satsning på islam i Skandinavien. Först ut – författaren och journalisten Hege Storhaug. Nästa vecka: den rättslärde imamen Salahuddin Barakat. ‬

Lytt til ukens Fredagsintervju, en samtale mellom Huitfeldt og Storhaug.

(Alle foto: HRS)