Aktuelt

Ambassadeflytting: oppfordrer til hellig krig

I dag flytter USA ambassade i Israel fra Tel Aviv til Jerusalem. Al-Qaidas oppfordrer i denne sammenheng muslimer til å gå til hellig krig (jihad).

I en fem minutters lang video oppfordrer lederen for al-Qaida, den tidligere egyptiske legen Ayman al-Zawahiri (som overtok etter at grunnleggeren Osama bin Laden ble drept i 2011), at muslimer utfører jihad mot USA på grunn av ambassadeflyttingen, melder Berlingske.

«President Donald Trump var klar i talen da han avslørte det moderne korstogets sanne ansikt. Ettergivenhet virker ikke mot dem, kun motstand gjennom jihad», var Zawahiris budskap. 

Han utpeker også Trump som «den fremste fienden for muslimer». Videre hevder han at muslimske land har unnlatt å handle for muslimenes interesser ved å gå inn i FN og innordne seg etter resolusjoner fra FNs sikkerhetsråd heller enn å forholde seg til muslimske lover (sharia).

Ambassadeflyttingen skjer altså i samme år som Israel markerer 70-årsdagen som stat. For Israel er det en markering som tilsier at Jerusalem er deres hovedstad, mens palestinerne ønsker den østlige delen av Jerusalem som deres fremtidig hovedstad. «Det er en provokasjon overfor alle arabere», heter det fra den Palestinske Befrielsesorganisasjonen (PLO). De mener at Trump med denne beslutningen kortslutter flere årtiers forsøk på å opprette en palestinsk stat.

Trump selv møter ikke til dagens åpning av USAs ambassade i Jerusalem, men det gjør hans datter Ivanka Trump og ektemannen Jared Kushner. I tillegg er USA representert med finansminister Steven Mnuchin.

Som om USAs ambassadeflytting ikke er nok, så vant like godt Israel årets Eurovision Song Contest. Men selv om Netta Barzialis vinnersang burde blitt omfavnet av de fleste da den handler om seksuell trakassering og slik sett er midt i Metoo-dabatten, så ble det likevel for mye for en del da Netta i sin begeistring sa «Neste gang Jerusalem».

Vi kan nok trygt slå fast at disse hendelsene vil bli brukt av mange for å hisse opp stemningen på Vestbredden og i Gaza.