Terrorisme og ekstremisme

Fengslet somalisk fembarnsmor (31) for IS-tilknytning

En somalisk fembarnsmor bosatt på Vestlandet er fengslet mistenkt av PST for IS-deltagelse. Hennes somaliske kjæreste, bosatt i Storbritannia, ønsket å drepe dronning Elizabeth, daværende statsminister David Cameron og jødiske fotballsupportere.

Terrordømte Aweys Shikhey (foto: Metropolitan Police)

I forrige uke falt det dom i saken der en 38-årig somalisk mann, Aweys Shikhey, med pass fra Nederland og bosatt i London siden 2013, ble terrordømt med fengsel i åtte år. Det er avdekket at mannen hadde ytret ønske om å drepe dronning Elizabeth og at han planla å skyte daværende statsminister David Cameron og jødiske fotballsupportere etter en Tottenhamkamp, melder Aftenposten (bak betalingsmur).

Shikhey har heller ikke ligget på latsiden når det gjelder familieplanlegging: Han skal ha kone og barn i Kenya, samt kone og fem barn i Nederland. Men nå hadde han visstnok kastet sine øyne på den somaliske kvinnen (31) i Norge. De skal ha fått kontakt på internett.

Kvinnen i Norge

Den somaliske kvinnen kom til Norge i 2013, altså samme år som Shikhey flyttet til London der han jobbet som bud. Kvinnen, som fikk midlertidig opphold og ble bosatt på Vestlandet, skal også skal ha fem barn, men disse er ikke i Norge. Det skal kvinnen forklart PST, ifølge Aftenposten.

At det ikke er søkt familiegjenforening med barna er besynderlig i seg selv. Hun var altså rundt 27 år da hun etter alle solemerker søkte asyl i Norge, og en må anta at hun da allerede hadde fem barn siden de ikke er i Norge. Selv om hun fikk sitt første barn tidlig, kan umulig barna være alt for gamle i dag. Hvor er de? Snakker vi kanskje «konen fra Nederland»? I så fall vil det ikke være helt ukjent at somaliere med opphold i ett eller annet land i Europa «shopper videre» og får nye oppholdstillatelser, som igjen kan utløse trygder og stønader fra forskjellige land. Men vi får tro at PST har sjekket opp om vi snakker samme kvinne.

Ifølge dommeren fra Storbritannia oppfattes kvinnen å være like forpliktet til terroraksjoner som den dømte Shikhey. Det var da også britisk politi som gjorde PST oppmerksom på den somaliske kvinnen i Norge og hennes forhold til Shikhey, før han ble pågrepet i mai 2017 på Stansted flyplass utenfor London på vei til Istanbul i Tyrkia. Dagen før han skulle reise hadde han, ifølge Daily Mail, gitt følgende melding til kvinnen i Norge:

Raqiya you know that I love you, do not be upset because at the airport the enemy of God are waiting for us.

I want you to give a pleasant farewell and let’s hope that we will be those who share happiness in the world after dead.

I do not want you to worry and this is my voice also I will call you before travelling and when I arrive at airport.

Also I will give the mobile to the man, God will. Be strong, pray for me and I will do the same.

Kvinnen ble pågrepet i Italia og returnert til Norge, der hun ble møtt av PST på Gardermoen.

Siktet

På norsk jord ble kvinnen siktet etter straffelovens paragraf 136 a, for forsøk på deltagelse i en terrororganisasjon, som har en strafferammen på inntil seks år i fengsel. Ifølge Per Niklas Hafsmoe, politiadvokat i PST, antas det at hun var på vei til Syria.

Ved gjennom av de elektroniske beslagene fant PST at det var grunnlag for å starte en selvstendig etterforskning i Norge. Informasjon fra hennes telefon skal ha avdekket kontakt med IS-krigere og oppskrift på hjemmelagde bomber. Kvinnen skal være ivrig IS-sympatisør, og hun skal ha vært på vei til Syria for å gifte seg med en IS-kriger. Hafsmoe antar at PSTs etterforskning vil være ferdig tidlig i høst, og de vil da ta stilling til om det er grunnlag for å innstille på en tiltalebeslutning til statsadvokaten. Hvis det blir tatt ut tiltale mot henne, blir dette den første IS-terrortiltale mot en kvinne i Norge.

Kvinnens forsvarer, advokat Mona Danielsen i Advokatfirmaet Storrvik, sier til Aftenposten at kvinnen ikke erkjenner straffskyld etter siktelsen, men vil ikke kommentere saken utover det.

Hvor mange flere?

Det er ingen oppsiktsvekkende sak som har gått for retten i Storbritannia, snarere bør det vekke bekymring at ikke flere slike saker er avdekket. For da folkevandringskrisen tok til i 2015 brøt mottaksapparatet sammen stort sett over hele Europa, også Norge.

I august 2015 kunne vi fortelle at PST ble koblet inn av Politiets utlendingsenhet (PU) grunnet funn på asylsøkere: «Det er gjort funn av materiell på søkerne som gir grunn til sikkerhetsbekymring», sa sjefen for PU Kristin Kvigne. I september fikk vi bekreftet fra kilder i PU at det ble funnet materiale i asylsøkeres mobiler og nettbrett som pekte rett tilbake på IS – men at polititet ikke hadde kapasitet til å sjekke alt og alle.

Nettopp den manglende sikkerhetskontrollen av mange av dem som ankom under kaoset kan tilsi at det er en rekke «tikkende bomber» blant oss. Og da hjelper ikke Schengen-systemet oss heller, tvert om.

(Forsidebildet er en illustrasjon)