Politikk

VG dummer ut Støre. De kunne funnet langt verre forhold å ta han på

I flere dager har VG kjørt en artikkel høyt på nettsiden sin om et russekort, signert Jonas Gahr Støre, for 39 år siden. VG kunne med hell heller tatt opp andre og langt ferskere forhold som faktisk er betydelig mer graverende. Men det vil ikke avisen, for da må de forholde seg til politikk og virkelighetens verden?

«Barnehage», sa en viss politiker for få dager siden. Og er det noe som minner om barnehage, så er det hvordan VG kjører klikkhoreri på Jonas Gahr Støres russekort – nesten 40 år tilbake i tid. Jo da, det er ikke særlig sjarmerende hva den kommende sosialdemokratiske toppolitikeren den gang skrev på kortet sitt:

Skjermdump, VG.

«Det er bedre å være rik og frisk enn fattig og syk.»

Men er dette en sak som skal hypes?

Den varme, falske hilsenen

Hvis det var tak i VGs redaksjon, burde helt andre – og alvorlige – forhold rundt Støre vært trukket frem. Vi kan begynne med en tale han holdt som utenriksminister i 2007, til en pakistansk forsamling i Oslo dagen før Pakistans nasjonaldag:

I nærmere 40 år har pakistanere ”stått på” her i Norge, mange med svært lange arbeidsdager, og i tunge og slitsomme jobber, og altfor ofte opplevde de i hverdagen å bli møtt med holdninger fra såkalt ”etniske nordmenn” – ja, det er et uttrykk jeg liker dårlig – holdninger som det ikke er noen grunn til å være stolte over. – Men dere sto hardt på, ufortrødent.

Støre peker deretter på at pakistanere i Norge har inntatt ulike yrker og synlige roller, som i politiet, i næringslivet, i mediene og rettsvesenet.

– Og det er bra! Dere beriker samfunnet, dere gjør bildet riktigere.

Uten dere hadde vi som samfunn ikke vært der vi er i dag – et samfunn som svært mange misunner oss. Det er derfor ett ord jeg som representant for den norske regjeringen skal si til våre pakistanske medborgere på en dag som denne: Takk! Takk for den innsatsen dere gjør hver dag – takk for de verdier dere har tilført det norske samfunnet – og til lykke med nasjonaldagen!

Den lange listen med «berikelser»

De «etniske» pakistanerne, ikke et ord vi liker, har altså bidratt verdimessig til det norske samfunnet. Ja, det har de, med medbrakt islam og klan- og æreskultur, som strider mot alt det Norge er bygget på. Alt. Og resultatene ser vi helt inn i politiet. Pakistanske konstabler som verner «sine egne» kriminelle, som endog medvirker til tvangsekteskap av egne søstre. Som mentalt er korrupte, som vi kunne rapportere for en tid tilbake. Som endog driver med regelrett innvandringsfusk. Av pakistanere.

Vi har gjennom innvandringen fra Pakistan fått holdninger til kvinner som aldri har eksistert i Norge i kjent historie. Vi har fått holdninger til hudfarge, som ikke tåler dagens lys: Jo lysere en pakistaner er i huden, dess høyere status. Og på bunnen av deres statusliste topper afrikanerne – nettopp på grunn av hudfarge. Jammen sa vi berikelse. Jammen snakker vi om «verdier tilført det norske samfunnet». Og da har vi ikke nevnt holdningene til kafir, «vantro», oss ikke-muslimer. Ei heller holdninger til norske jenter og kvinner.

Så var det alle de økonomiske skandalene. Taxijukset, som nær sagt involverte enhver pakistansk familie i Oslo. Millioner på millioner av svarte kroner, og trygdekroner man hadde snyltet seg til, gikk via Gardermoen til Pakistan, saltet ned i gigantiske palass der, verdier som den dag i dag unndras skattemyndighetene her. Ja, du verden hvilken berikelse, eller hva sier dere, VG, hva sier du, Støre?

Lime-saken kom i forlengelsen av taxijukset. Også her var hovedmennene pakistanere. Saken, som involverte 13 personer, handlet om Norgeshistoriens største menneskehandelsak (med illegale pakistanere og nepalesere under slaveriliknende arbeidsforhold. Vi så da også historiens største razzia: 9. september 2014 gikk nemlig politiet til aksjon mot et tyvetalls av Lime-kjedens butikker i Oslo, Bærum og Romerike. 280 ansatte i NAV, skattemyndighetene og politiet deltok. Av disse var over 210 fra politiet.

Under rettssaken ble Aps Khalid Mahmood innkalt som vitne, dette fordi Pakistan har entret det norske samfunnet på alle nivå, også mentalt i rettssalen:

– Kan du si noe om rettsapparatet i Pakistan? spurte advokat Fridtjof Feydt.

– Løgn er dessverre veldig utbredt. Det er dominerende i det pakistanske samfunnet. Jeg har venner i rettsvesenet, som sier at man knapt tror det som sies i retten, både fra påtale- og forsvarersiden. Og dommerne vet at det er løgn, og må ha sine egne teknikker for å finne ut hva som er sant.

For helsens skyld, tror jeg det er godt vi ikke vet hva dette har kostet oss skattebetalere, eller hva tenker Ap-lederen Støre?

Hamas og løgner

Men vi vet en del om andre kostnader grunnet Finansavisen og SSBs tall fra 2013: pakistanerne er den tredje dyreste nasjonale gruppen i Norge, kun slått av somaliere og irakere. I snitt kostet de oss i 2013-kroner (altså er beløpet høyere i dag) 5,1 millioner kroner per person ut dette århundret. Den gang var de stipulerte kostnadene denne gruppen ville påføre Norge på 94 milliarder kroner. 

Ja, «takk for innsatsen dere gjør hver dag». «Dere beriker samfunnet, dere gjør bildet riktigere.»

Slike hykleriske taler kjenner vi godt gjennom årene, og vi husker også andre forhold rundt Støre som burde vært tatt frem av toneangivende medier som VG. Som da han som utenriksminister løy om at han ikke hadde hatt samtaler med ledelsen i Hamas.

Som da han i 2006 snudde ryggen til ytringsfriheten og kastet den drapstruede redaktøren Vebjørn Selbekk til ulven. Vi glemmer ikke uttalelsen om «ekstremister fra begge sider», Selbekk og terrorister altså, samme typer.

Så var det de persiske teppene han mottok som utenriksminister under besøk i Afghanistan, og som han ureglementert tildro seg selv. Og tvilsomme polske håndverkere i sitt eget hjem. For ikke å snakke om påstandene om svart arbeid på brygga på Sørlandet. Det var egentlig ikke svart arbeid som var skandalen, men at sosialdemokraten har hytte på Sørlandet i vannkanten, brygge og egen vaktmester.

VG står fritt til å drite seg ut, for å låne et uttrykk som falt i PFU da Tone Angell Jensen kommenterte en viss redaktør som nettopp hadde dritt seg solid ut. Vi mener dog at et 39 år gammelt russekort med hell kunne ligget i fred i skuffen. Støres «rulleblad» burde for lengst ha vært stygt og langt nok til at han i anstendighetens navn hadde tatt hatten og gått.

Men anstendighet er ikke påtrengende langt fremme i pannebrasken. De så vi i Stortinget denne uken, der han sa følgende til Sylvi Listhaug:

«Vi har en justisminister som bevisst, kalkulert, nører oppunder akkurat det hatet som tok så mange liv 22. juli.»

For meg var dette dråpen som fikk alt til å renne over. Listhaug vil ha en ny terrormassakre. Hvordan kan man overleve et slikt vulgært, løgnaktig nivå som partileder? Det forundrer meg langt mer enn at Støre 19 år gammel mente at «Det er bedre å være rik og frisk enn fattig og syk». Akkurat det er faktisk helt sant.