PFU med tidenes julekort til iTromsø-redaktør

Redaktør i iTromsø Stig Jacobsen er frikjent i Pressens faglige utvalg (PFU) for sin famøse lederartikkel, men får følgende påskrift fra PFUs medlemmer: Drøy, ufin, stigmatiserende, usmakelig, stygg, omvendt rasistisk, grov, sjikanøs, nedrig og urimelig. Og pinlig – for Jacobsen selv.

Faksimile: iTromsø

Faksimile: iTromsø

Redaktør i iTromsø Stig Jacobsen er frikjent i Pressens faglige utvalg (PFU) for den famøse lederartikkelen «Arven etter Behring Breivik» om HRS. Fra PFUs medlemmer får Jacobsen imidlertid denne påskriften:

Drøy, ufin, stigmatiserende, usmakelig, stygg, omvendt rasistisk, grov, sjikanøs, nedrig og urimelig. Og pinlig – for Jacobsen selv:

– Det er enhver redaktørs rett å drite seg ut, og det mener jeg har skjedd her, oppsummerer Fremover-redaktør og PFU-medlem Tone Angell Jensen, som i likhet med utvalgets leder Alf Bjarne Johnsen mener at Jacobsen lyder som «de verste nettrollene».

PFU slaktet lederartikkelen og understreker flere ganger at Jacobsen gikk for langt, fortsetter NRK og legger til følgende uttalelser fra utvalgets medlemmer:

TV2s Øyvind Brigg var sterkt kritisk til å frikjenne Itromsø for det han mener er tilløp til rasisme.

– Jeg lurer på hvordan man ville reagert hvis denne lederen hadde kommet om en annen organisasjon enn akkurat Human Rights Service. Man har brutt gjennom taket her, innholdet er så til de grader grovt. Det er stigmatiserende og nesten omvendt rasisme, sa Brigg under behandlingen.

– Det er noe av det drøyeste jeg har lest noensinne, så jeg støtter ikke konklusjonen, sa Brigg.

Også Dagbladets Frode Hansen skjønte at HRS leverte inn klagen.

– Man kan fint si at dette er sjikanøst og urimelig. Så jeg forstår klager veldig godt, sa Hansen.

Ordlyden i iTromsøs Stig Jacobsens frifinnelse er med andre ord av en slik art at vi i HRS er glade for at han ikke ble felt i tillegg.

Det er tross alt jul!

NRK: Frikjent for «drøy, stigmatiserende og sjikanøs» lederartikkel
Journalisten.no: iTromsø: «Ufin, usmakelig og sjikanøs» leder frikjent i PFU