Aktuelt

Sensur og advarsel

Vi la ut en video på Youtube der en araber æreskjeller svenske kvinner på groveste vis. Nå har også Youtube sensurert den, med etterfølgende advarsel.

Vi fortalte nylig om danske Kirsten Hildebrandt som ble utestengt fra Facebook i 30 dager for å ha delt denne videoen som er tatt opp av en araber og lagt på Snapchat:

«Hør din svenske hore. Vi er arabere. Vi er her for å ta over ditt fuckings land. Så gå ned på dine fuckings knær og sug  kuken min, din svenske lille hore. Allahu Akbar! Allahu Akbar! Din hore!»

Hildebrandt fikk ingen nærmere begrunnelse av Facebook på hva nettgiganten reagerer på: Er det grov hets av svenske kvinner, eller er årsaken at araberen gir sine egne et noe dårlig image?

Videoen ser du her.

Youtube følger opp

HRS har en egen kanal på YouTube (bli gjerne abonnent, det er gratis). Vi la ut samme video i engelsk språkdrakt: «An Arab in Sweden: A greeting to Swedish women.» I en melding fra YouTube i dag heter det at videoen «ble rapportert for vurdering». Etter at Youtube har gjort sin vurdering, er konklusjonen at innholdet i videoen er «hatsk», og dermed brudd på kanalens retningslinjer. Den er derfor fjernet, heter det.

Vi har også fått advarsel, og her heter det at advarselen «utløper om tre måneder. Vi vil imidlertid minne om at flere slike advarsler kan føre til at du ikke får legge ut innhold på YouTube, eller til oppsigelse av kontoen din».

Den norske versjonen er altså ikke fjernet.

Mange tror det vil bli mer og mer sensur på Facebook og også nettstedet YouTube i tiden fremover. Særlig innvandringens konsekvenser i Europa, vil antakelig da lide.

At Facebooks forhold til ytringsfriheten er rufsete, kom jo tydelig frem da Angela Merkel og Facebooks Marc Zuckerberg samtalte i FN høsten 2015. Merkel ville ha Facebook-gründeren til å sensurere kritikk av migrasjonsflommen inn i Europa. «Are you working on this?» spurte Merkel Zuckerberg. Svaret var «Yeah», snappet opp av en mikrofon. 

Facebook driver også med filtrering av hvilke nyheter deres brukere skal få i feeden. Facebook har skapt seg – fortjent – et troverdighetsproblem. Nå seiler samme problem opp for YouTube?