Terrorisme og ekstremisme

Trener barn i Europa til å bli terrorister

En syrisk medisinstudent i Tyskland er tiltalt for å planlegge terror mot en synagoge. Studenten skal også, ifølge tiltalen, ha trent en syv år gammel gutt til å bli jihadist for Den islamske staten. Islams voldsideologi forventes å bre om seg blant unge muslimer født i Europa.

Saken går for domstolen i Munchen. Medisinstudenten kom til Tyskland i 2012 på studentvisum. Den syv år gamle gutten er sønnen til kjæresten. Ifølge tiltalen, har den 30 år gamle syreren prøvd å hjernevaske barnet med propagandavideoer laget av Den islamske staten. Videoene viser barnesoldater som «kjemper for Den islamske staten, skyter mennesker og selv blir skutt».

Den tiltalte skal også fysisk ha mishandlet barnet.

Den tiltalte på vei inn i rettslokalet.

Hovedterrormålet til syreren – som også beskyldes for å være medlem av en terrorgruppe – skal ha vært en synagoge. Han har lastet ned material fra IS for å klare å konstruere eksplosiver, og han har også bedt andre ekstremister om å stille opp som selvmordsbombere sammen med ham, mener aktoratet.

Aktoratet sier også at mannen ville ramme «så mange ofre som mulig blant de vantro».

Tidlig krøkes

Gutten på syv år er ikke det eneste tilfellet av barn i Europa som involveres i jihad. Det best kjente tilfellet er 15 år gamle Safia S. Jenta ble radikalisert i svært ung alder av Tysklands mest kjente konvertitt i de ekstreme rekkene, Pierre Vogel. Historien om Safia av marokkansk herkomst er rystende på alle måter. Jenta tok seg til den tyrkisk-syriske grensen, men ble overtalt av sin egen mor til å vende hjem tidlig i 2016. Tilsynelatende misfornøyd med å ha blitt stoppet i å verve seg til IS, tok hun med seg to kniver til togstasjonen i Hannover. Her gikk hun til angrep på en politibetjent som ble stukket i nakken og alvorlig skadet. Det var «et under» at han overlevde, het . Forløpet for hendelsen 26. februar 2016 var at hun fulgte etter to politibetjenter og derfor ble bedt om å identifisere seg. Da kom det totalt overrumplende angrepet. Safia fremstod som helt uberørt av hendelsen, og var visstnok kun opptatt av at hijaben satt riktig på hodet. Om den hardt skadde politimannen overlevde eller ei, brydde hun seg tilsynelatende ikke om. Angrepet ble tolket inn i konteksten «ensom ulv», heter det, inspirert av oppfordringer fra IS-ledelsen til europeiske potensielle jihadister.

Vel så sjokkerende er det at Safia allerede i 2008 entret salafistscenen i Tyskland bare syv år gammel. Hun ble brukt blant annet i propagandavideoer sammen med nevnte Pierre Vogel. Her i denne videoen hylles hun – «søster Safia» – av ekstremisten Vogel fordi hun bruker hijab og kan sitere vers fra koranen.

Safia på videoopptak, der hun ble brukt for å promotere hijab og salafisme allerede syv år gammel. I Tyskland.

Barn bombe julemarked

Et annet eksempel på barn i Europa som verves til jihad er også fra Tyskland. Bare dager før terrorangrepet på julemarkedet i Berlin i desember 2016 (12 drept, over 50 skadet), ble en 12 år gammel gutt arrestert i Ludwigshafen. Gutten prøvde å bombe julemarkedet i byen med en spikerbombe, men forsøket mislyktes.

I januar 2017 ble en annen 12-åring i nabolandet Østerrike avslørt som medlem av en IS-celle. Også denne gutten ble radikalisert av en hatpredikant. Gutten var opprinnelig fra et annet europeisk land, Makedonia.

Den franske islameksperten Gilles Kepel har advart om at Europa står overfor en «jihad-generasjon» blant unge muslimer. Kepel forventer flere angrep utført av barn i europeiske byer. Målet er ikke politiske endringer, mener Kepel, men å skape hat mot muslimer blant ikke-muslimske europeere, som igjen vil radikalisere flere muslimer. Denne spiralen kan ende i full borgerkrig, der jihadistenes videre mål er å bygge et kalifat på Europas aske, mener Kepel. Tredjegenerasjon muslimer i Europa vil bli mer radikalisert enn forutgående generasjoner, tror Kepel. Salafismen brer om seg, og dette kombinert med dårlig tilknytning til nasjonalstatene de er borgere av og dårlige jobbutsikter, kan føre til at de unge verver seg til voldelige grupper, frykter Kepel.

Fengslene fylles opp

Die Welt rapporterte nylig at rundt 150 islamister sitter bak lås og slå i Tyskland, men at dette bare er en sped begynnelse på det som kan bli en nærmest uhåndterlig utvikling: I fjor lå det rundt tusen saker på bordet til den tyske riksadvokaten. Sakene omhandler hjemvendte IS-krigere, hatpredikanter (hva med Vogel?), og voldelige islamister. I de neste årene forventer man «en bølge av ekstremister i fengslene».

I fjor gikk alarmen (nok en gang) om en eksplosjon av potensielle jihadister på tysk jord. I 2011 var antallet potensielle terrorister/jihadister estimert til 3 800. I 2013 økte antallet til 5 500. I mars 2016 var antallet steget ytterligere, til 7 900 personer. I april 2017 fortalte sikkerhetstjenesten om 10 000 personer som er rede til å bruke vold for å nå målet om et islamsk kalifat.

Hva blir estimatet for 2018? Hvor er Tyskland i la oss si 2025, om syv år? Jeg tør nesten ikke tenke tanken, ei heller på tilstanden i land som Frankrike, Storbritannia, Belgia, Sverige – og også Norge – i et slikt kort tidsperspektiv. 

Hovedfotoet er basert på illustrasjonsbilde fra Iran.