Terrorisme og ekstremisme

Berlin: Minst ni drept og over 50 skadet i terrorangrep

Minst ni er drept og over 50 skadet i det tysk politi antar er et terroangrep.

En trailer pløyde ned mennesker på et julemarked i Berlin, Tyskland. Minst ni meldes drept og over 50 skal være skadet. Politiet skal ha pågrepet sjåføren, mens en passasjer i lastebilen skal være drept.

Traileren skal ha polske skilter og kjørte inn uten lys og med høy hastighet inn i folkemengden på det tradisjonelle julemarkedet på Breitscheidplatz nær den populære handlegaten Kurfürstendamm i Vest-Berlin. Julemarkedet ved minnesmerket Kaiser Wilhelm-kirken er svært populært og besøkes av mer enn to millioner mennesker årlig. Politiet i Berlin har bedt folk om å holde seg innendørs.

Den mistenkte ble pågrepet etter en kort flukt, mens passasjeren skal ha blitt drept i angrepet. Sistnevntes rolle og identitet er ukjent. Polsk media skriver at traileren kan ha blitt kapret, da eieren av transportfirmaet forteller at traileren ble kjørt av hans fetter som har jobbet for ham i 15 år. Fetterens kone skal ikke ha fått kontakt med ham siden klokken 16 idag og avtalte leveranser skal ha uteblitt.

Tysk politi bekrefter i kveld at den drepte passasjeren i traileren er polsk. Nasjonaliteten til den pågrepne, mistenkte gjerningsmannen er fortsatt uklar.

Den tyske avisen Die Welt melder at politiet skal ha mottatt varsler om et forestående mot julemarkedet i Berlin i flere dager. Det føderale anti-terrorpolitiet har overtatt etterforskningen.

Terrorangrepet skjer bare timer etter at Russlands ambassadør til Tyrkia, Andrej Karlov, ble skutt og drept av en islamistisk, tyrkisk politibetjent på en utstilling ved galleriet Cagdas Sanatlar Merkezi, som ligger i Ankaras ambassadestrøk. Ifølge vitner skal drapsmannen ha ropt «hevn», «Aleppo» og «Allahu Akbar» (Allah er størst).

Angrepet minner om terroraksjonen i Nice 14. juli, da tuniske Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, som var bosatt i Frankrike, kjørte inn i folkemenden som feiret Basillens dag på Promenade des Anglais, og drepte 86 mennesker og såret 434. Terrororganisasjonen Den islamske stat påtok seg ansvaret.