Islam

Tyskerne forventer terrorangrep på egen jord

Antall potensielle terrorister på tysk jord øker jevnt og trutt. Sikkerhetstjenesten anslo at i 2013 huset landet 5 500 voldelige salafister, også kalt jihadister. Året etter steg anslaget til 7 000, mens nå sier sikkerhetstjenesten at antallet nesten er 8 000 personer. En av dem, ei jente på 15 år, klarte nesten å…

Antall potensielle terrorister på tysk jord øker jevnt og trutt. Sikkerhetstjenesten anslo at i 2013 huset landet 5 500 voldelige salafister, også kalt jihadister. Året etter steg anslaget til 7 000, mens nå sier sikkerhetstjenesten at antallet nesten er 8 000 personer. En av dem, ei jente på 15 år, klarte nesten å ta livet av en politimann i Hannover nylig. To av tre tyskere forventer terrorangrep i år, og politiet arresterer stadig nye potensielle terrorister.

Historien om 15 år gamle Safia av marokkansk herkomst er rystende på alle måter. Jenta tok seg til den tyrkisk-syriske grensen, men ble overtalt av sin egen mor til å vende hjem. Tilsynelatende misfornøyd med å ha latt seg stoppe i å verve seg til Den islamske staten, tok hun med seg to kniver til togstasjonen i Hannover. Her gikk hun til angrep på en politibetjent som ble stukket i nakken og alvorlig skadet. Forløpet for hendelsen 26. februar var at hun fulgte etter to politibetjenter og derfor ble bedt om å identifisere seg. Da kom det totalt overrumplende angrepet. Safia fremstod som helt uberørt av hendelsen, og var visstnok kun opptatt av at hijaben satt riktig på hodet. Om den hardt skadde politimannen overlevde eller ei, brydde hun seg tilsynelatende ikke om. Angrepet kan tolkes inn i konteksten «ensom ulv», heter det, inspirert av oppfordringer fra IS-ledelsen til europeiske potensielle jihadister.

Safia på videoopptak, der hun ble brukt for å promotere hijab og salafisme allerede syv år gammel. I Tyskland.

Safia på videoopptak, der hun ble brukt for å promotere hijab og salafisme allerede syv år gammel. I Tyskland.

Vel så sjokkerende er det at Safia allerede i 2008 entret salafistscenen i Tyskland, bare syv år gammel, rapporterer Die Welt. Hun ble brukt blant annet i propagandavideoer sammen med den kjente konvertitten Pierre Vogel, som er en av de ledende salafistpredikanter i Tyskland. Her hylles hun for eksempel fordi hun bruker hijab og kan sitere vers fra koranen. Safias bror skal være arrestert i Tyrkia etter at også han prøvde å verve seg til IS.

Så langt er det kun et annet islamistisk terrorangrep som er kjent i Tyskland. Det skjedde i mars 2011 da Arid Uka, albaner fra Kosovo, skjøt og drepte to amerikanere på Frankfurt flyplass og skadet to andre. Uka ble dømt til fengsel på livstid.

Arrestasjoner i Tyskland fortsetter, og flere knyttes til personer som har kommet som asylsøkere eller som har tilknytning til andre europeiske land.

On February 4, 2016, German police arrested four members of an ISIS cell allegedly planning jihadist attacks in Berlin. In coordinated raids, more than 450 police searched homes and businesses linked to the cell in Berlin, Lower Saxony and North Rhine-Westphalia.

The ringleader — a 35-year-old Algerian who was staying at a refugee shelter with his wife and two children in Attendorn — arrived in Germany in the fall of 2015. Posing as an asylum seeker from Syria, the Algerian, identified only as Farid A., is said to have received military training with the Islamic State in Syria.

Also arrested were: a 49-year-old Algerian living in Berlin under a fake French identity; a 30-year-old Algerian living in Berlin with a valid residence permit; and a 26-year-old Algerian, allegedly with ties to Islamists in Belgium, who is living in a refugee shelter in Hanover.

The men allegedly were planning to attack Checkpoint Charlie, the iconic Cold War crossing point between East and West Berlin. They also allegedly were planning to attack the Alexanderplatz, a large public square and transportation hub in the center of Berlin.

On February 8, German police arrested an alleged ISIS commander who was living at a refugee shelter in the small town of Sankt Johann. The 32-year-old jihadist, known only as Bassam and posing as a Syrian asylum seeker, had entered Germany in the fall of 2015. German intelligence authorities were unaware of the man’s true identity until the German newsmagazine, Der Spiegel, interviewed him after receiving a tip from other Syrians at the shelter. Bassam said the accusations against him are false: «I want to learn German and work as a cook,» he said.

Lederen for tysk sikkerhetstjeneste, Hans-Georg Maaßen, sa i forrige måned i et intervju med ZDF fjernsyn, at Den islamske staten bevisst planter jihadister i asylstrømmen inn i Europa. «Risikoen for terror er meget høy», sa Maaßen. Maaßen og kollegaer har mottatt over 100 meldinger om at IS-krigere befinner seg blant asylsøkere. Noen av jihadistene har entret Tyskland ved å bruke falske eller stjålne pass.

Maaßen forteller også at sikkerhetstjenesten kjenner til 230 forsøk fra jihadister på å rekruttere «brødre og søstre» på asylmottak. I et nylig intervju sier Maaßen at antallet salafister i Tyskland, da i betydningen den voldelige typen, nå har økt til 7 900 personer, opp fra 5 500 i 2013 og 4 500 i 2012. I 2011 var antallet estimert til 3 800. Økningen år for år er altså merkbar.

Hvor lenge klarer tysk etterretning å ha noenlunde kontroll?

Although Salafists make up only a small fraction of the estimated six million Muslims living in Germany today, intelligence officials warn that most of those attracted to Salafi ideology are impressionable young Muslims who, at a moment’s notice, are willing to carry out terrorist acts in the name of Islam.

In an annual report, the BfV described Salafism as the «most dynamic Islamist movement in Germany.»

Maaßen sier at “salafistene ønsker å etablere en islamsk stat i Tyskland”.

Så tar Maaßen “ekstremistvarianten”, ref. mitt utspill i Aftenposten: Han vil stenge en islamsk bevegelse i Bremen fordi den mistenkes å rekruttere IS-krigere.

On February 16, more than 200 German police raided the homes of 44 Salafists in the northern city state of Bremen. The Interior Minister of Bremen, Ulrich Mäurer, said he had ordered the closure of the Islamic Association of Bremen (Islamischen Fördervereins Bremen) for the alleged recruiting of jihadists for the Islamic State:

«It is rather apocalyptic that we have people living in the middle of our city who are prepared, from one day to the next, to participate massively in the terror of the Islamic State.»

Tyskland har allerede stengt en annen gruppes aktiviteter, med det koselige navnet “Kultur- og familieforeningen” i Bremen. Dette skjedde etter at medlemmer vervet seg til Den islamske staten. Som kjent er Ubaydullah Hussein i Profetens Ummah i arresten grunnet liknende mistanker. Hussein føler seg blant annet hjemme i Tawfiiiq Islamsk Senter, der han og hans venner giftet bort en narkoman kvinne til ihadisten Omar Cheblal i fjor. Ifølge den danske avhopperimamen Ahmed Akkari, fisker jihadister i moskeene blant de misjonerende salafistene og Brorskapsmedlemmer.

Over 800 tyske innbyggere antas å ha vervet seg til Den islamske staten. 60 prosent av dem er tyske statsborgere, ifølge myndighetene. En tredjedel antas å ha vendt tilbake til tysk jord. 130 skal ha blitt drept i krigen, inkludert minst et dusin selvmordsbombere. I Europa som sådan heter det at 5 000 jihadister har vendt tilbake til kontinentet med kamperfaring, sier lederen for Europol, Rob Wainwright, i et intervju. Han forventer flere terrorangrep i Europa nå.

«Europe is now facing the greatest terrorist threat in more than ten years. We expect that ISIS or other Islamist groups will carry out an attack somewhere in Europe, with the aim of achieving high losses among the civilian population. In addition, there is the threat posed by lone-wolf attackers. The growing number of foreign fighters presents the member states of the EU with completely new challenges.»

Også den tyske befolkningen forventer angrep. En meningsmåling viser at 66 prosent av tyskerne venter angrep, 17 prosent har ingen formening, mens 17 prosent avviser at det vil komme angrep. – Vi trenger å være forberedt på angrep, sier Maaßen.

Det kan gå mot litt vel nervepirrende tider denne våren og sommeren både i Tyskland og andre europeiske land.

Islamic State Closing in on Germany