Sjelden åpenhet om hvem som står bak jødehatet i Sverige

En ung jødiske kvinne står modig frem på svensk TV og forteller at det er muslimer fra Midtøsten som gjør at jøder forlater Sverige. Reporteren virker ikke helt fornøyd med akkurat det svaret.

Den ungekvinnen heter Nina Tojzner, og har selv flyktet Sverige til fordel for Israel. Vi som i mange år har fulgt utviklingen i Sverige tett, har blant annet sett hvordan venstreekstreme og islamister har stått sammen om jødehat, som da Israel besøkte byen i 2009 i anledning Davis Cup. Demonstrasjonene utenfor et lukket stadion var voldsomme. Fra tid til annen er det rapportert om arabisk jødeforfølgelse i særlig Malmø, typisk i danske aviser.

Men dette teamet har vi gjennom årene (ca 15 år) sjeldent sett koblet til typisk arabere i svenske aviser. Ett unntak vi har omtalt i fjor, handlet om den da 27 år gamle kvinnen Shirley Efraim, som allerede i 2002 opplevde grov antisemittisme i Malmø-skolen. 12 år gammel fikk hun beskjeden: «Reis hjem ditt jævla jødesvin.» Det vil si; beskjeden var sprayet på familiens bil. Hun og familien mottok trusselbrev (om å drepe dem), og på videregående skole.

«Jævla jøde, jeg vet hvor du bor, vi kommer til å drepe familien din.» «Jødehore» opplevde hun å bli kalt i kantina på skolen, og utenfor skolegården kunne de vente på henne med slag – fordi hun er jøde.

Shirley fortalte at hun var mye tryggere i Israels gater enn i de svenske gatene.

Nok en svensk flyktning

Nå står altså en ny ung svensk og jødisk kvinne frem, Nina Tojzner. Også hun har flyktet Sverige. Til svensk TV4 sier Nina at man i Sverige er svært flinke til å fordømme nazister, noe hun setter pris på. Men det er ikke de forholdsvis få nazistene som fra tid til annen samlet viser sine ansikt i gatene som er Ninas mareritt og årsak til flukten til Israel. Truslene kommer fra et annet hold:

Reporter: Fra hvor kommer trusselen da, mener du?

Nina: Men det kommer fra dem som har bakgrunn fra Midtøsten?

Reporter: Muslimer fremfor alt?

Nina: Ja.

Reporter: Og det som man kanskje mye (tenker på, vanskelig å høre), ikke minst i disse dager da man har hedret ofrene for jødeutryddelsen, det er jo nazizmen og nynazister. Hvordan ser du på den trusselen?

Nina:  I hverdagen så bryr jeg meg ikke særlig mye om dem. De oppleves som en såpass liten gruppe. Og vi er veldig flinke i Sverige på å fordømme nazister og høyreekstremister svært raskt. Så.. (avbrytes).

Reporter: Vi så jo i Gøteborg, så gikk de i gatene, og mange reagerte på det.

Nina: Ja, det er klart. Vi vil ikke se dem, og vi vil ikke ha dem der. Vi vet at det finnes en liten gruppe, men jeg synes ikke de utgjør et større problem i hverdagen, og de er ikke en større trussel. Jeg tror at om du spør de fleste fra hvor opplever du at trusselen er størst, da kommer det fra en radikal islamisering.

Se innslaget her.

Det var kanskje ikke dette svaret reporteren ønsket seg?

Sannheten er at det knapt finnes en eneste jødisk institusjon, barnehager inkludert, som ikke er bevoktet av vesteuropeiske myndigheters pistoler og gevær i dag. Nettopp derfor dediserte jeg Islam. Den 11. landplage til Europas jøder, våre kanarifugler i gruvene.

Samnytt.