Vold og overgrep

Massevoldtektsaken skal ankes

En kvinne i ghettoen Fittja har fortalt om massevoldtekt. Inntil 20 menn, sier hun, var til stede da dette påbegynte. Fem ble tiltalt for gruppevoldtekt. Alle ble frikjent. Saken skal ankes, sier aktoratet.

Hendelsen i Fittja i 2016 fremstår som forferdelig alvorlig. En svensk narkoman har fortalt om massevoldtekt og en råskap man knapt har hørt maken til, og som skal ha pågått i flere timer. 

«Hon beskriver igen hur de höll fast henne och vände henne så att en kille kunde sitta i trappan och trycka in sin penis i munnen på henne, samtidigt som de kunde våldta henne analt. Hon säger att just den handlingen, när en tvingade in sin penis och tryckte den ända ner i halsen, samtidigt som en annan våldtog henne analt, det var det värsta under hela våldtäkten.»

”Hon berättar att det var någon av killarna som tog fram en kniv i samband med att de skulle våldta henne i analen. Hon skrek då ”snälla inte i rumpan”. Kniven la han sedan på golvet. Hon berättar att hon vid det här tillfället låg på mage på golvet och sträckte sin arm och tog kniven. Hon berättar att hon sedan högg med den runt i luften så gott hon kunde för att kunna freda sig. I detta skeende hade någon av killarna trängt in i hennes anal. Eftersom hon låg på mage mot golvet kunde hon inte se så mycket av vad de andra killarna gjorde.”

”En kille var lite äldre ca 25-27 år, kraftig/vältränad, tog ett hårt tag i henne och drog upp hennes huvud. Han körde därefter in sin snopp i hennes mun. Han körde in snoppen så långt att hon fick svårt att andas. Hon försökte vrida bort sitt ansikte för att få bort snoppen och få luft. Killen blev då arg och slog ett knytnävsslag i hennes ansikte så att hon fick näsblod.”

”När detta pågick var det flera yngre killar som kom fram och ville ha sex med henne.”

I domfellelsen i desember kommer det frem at de fem tiltalte er av utenlandsk opprinnelse og narkolangere. All ble frifunnet.

«Tingretten kjørte seg fast i kvinnens troverdighet og etterrettelighet», sier kvinnens bistandsadovakt Massi Fritz.

Saken har tatt en ny vending. Eksperter i Tyskland undersøker nå to mobiltelefoner på leting etter levende opptak av det som kvinnen forteller skjedde.

Kvinne har fortalt at inntil 20 menn var innblandet.

Tre personerna åtalades för grov våldtäkt medan två män åtalades för medhjälp till grov våldtäkt då de ska ha stått och hejat på samt filmat.

Dock hittade polisen aldrig någon film innan fallet gick till åtal och samtliga fem män frikändes helt av tingsrätten i december.

Nu meddelar åklagare Markus Hankkio att han kommer att överklaga de friande domarna och att han inväntar svar gällande den eventuella mobilfilmen.

– Jag överklagar förmodligen i morgon, fredag. Jag kommer att begära anstånd med att ange grunder och bevisning eftersom det pågår undersökning av två mobiltelefoner som finns i beslag sedan tidigare, säger han till Metro.

Två telefoner som tillhör två av de fem männen har tagits i beslag och skickades i mellandagarna till Tyskland berättar han för Aftonbladet.

Kvinnens bistandsadvokat har beskrevet saken som den verste hun har opplevd etter 26 år i jobben.

”Domen är en skam för vårt rättssystem. Inga förövare ska komma undan en sådan här grym och hänsynslös gruppvåldtäkt”.

Den frittstående journalisten Joakim Lamotte, klarte via Facebook å samle inn 600 000 kroner fra folket (inkludert Norge) i en form for oppreisning for kvinnen.

Faktisk.no klarte på sin side å henge seg opp i tallet 20. Var det virkelig så mange? spurte de. La meg si det slik: Hvis vi tar utgangspunkt i at kvinnen ble voldtatt i flere timer, og mishandlet, ligger det i sakens natur at det er noe vanskelig for henne å vite om det var fem, ti, 20 eller 30 som voldtok henne eller som passivt stod å så på og slik medvirket til voldtekt.