Mediekritikk

VG beklager til Tybring-Gjedde

I sommer publiserte VG et famøst innlegg om Christian Tybring-Gjedde (FrP) av en anonym signatur. En privatperson ble så opprørt at han har tatt saken til PFU, hvor han tror saken vinner frem. Nå beklager VG.

Det var i juni i år at VG valgte å publisere et famøst innlegg om Christian Tybring-Gjedde (FrP) signert «Rune A.S». Innlegget oser av hat og forakt knyttet til en navngitt person, dertil fra en anonym signatur som innrømmet aldri å ha møtt Tybring-Gjedde. Men det var åpenbart godt nok for VG.

Mange reagerte negativt, ikke minst hans kone Ingvil, som påpekte på Facebook «Hva i alle dager er det VG får seg til å trykke?! Finnes det overhode ingen grenser??? Rune A.S. … ha nå i alle fall anstendighet til å stå frem med fullt navn!»

Men Rune A.S. ble plutselig veldig lite taletrengt. Taust ble det også fra VG og debattansvarlig Hans-Petter Sjøli.

VG beklager

HRS kommenterte saken under tittelen «Hatytringer: VG går foran», der vi også, etter samtale med Tybring-Gjedde, kunne avsløre at saken var meldt inn til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Men da ikke av Tybring-Gjedde selv, men av en privatperson. Selv uttrykte Tybring-Gjedde tvil om at PFU ville ta noen klage til etterretning.

– De vil vel bare vise til tilsvarsretten, og så fortsetter det. Hva er PFU da verdt?, var hans reaksjon.

Vi mener han har et godt poeng, for kravet om å bli forskånet for hatefulle ytringer er blitt svært selektivt og her kan de etablerte mediene spille førstefiolin.

Men privatpersonen har fulgt opp. Hans navn er Morten Nordby, og han har oppfordret VG til – på eget initiativ – å publisere en beklagelse til Tybring-Gjedde på samme sted og med samme lay-out som det opprinnelige innlegget fra Rune A.S. Den beklagelsen publiserte VG i dag.

Demokratiets grunnrammer

Morten Nordby sier til HRS at han klaget saken inn til PFU som privatperson fordi han reagerer på VGs behandling av Christian Tybring-Gjedde som politiker og menneske.

– Christian Tybring-Gjedde er trygt innenfor de demokratiske og ytringsfrie grunnrammene i det han mener og står for, likevel presenterer VG det som om han nærmest er fascist, sier Nordby til HRS.

Han reagerer spesielt på at VG publiserer en sak som er til de grader personifisert med en famøs personlig vinkling.

– VG er med på på innskrenke demokratiet og ytringsfriheten da de går på person, og på denne usaklige måten. Det er ironisk med hensyn til at pressen skal være med å hegne om nettopp demokratiet og ytringsfriheten, sier Nordby og legger til:

– I mitt yrke som lærer forsøker jeg å lære opp elevene til å være saklige og godta holdninger som de ikke liker, så lenge holdningene er innenfor demokratiets grunnrammer. Det er neimen ikke lett alltid, når de etablerte mediene til tider leder an i trakassering av personer og kommer med grove usakligheter.

Tror saken vinner frem i PFU

Nordby sier at til tross for at VG ønsket en minnelig ordning, vil han at saken skal behandles i PFU da han mener den er prinsipiell viktig. Ifølge Nordby skal klagen behandles i PFU i nærmeste fremtid.

– Hva tror du utfallet i PFU blir?

– Utfallet i PFU kan ikke bli annet enn en fellelse. Noe annet vil jo bety at vi godtar usaklig hets, og det til og med anonymt, fastslår Nordby, og legger til:

– I alle fall hvis PFU gjør jobben sin, som jeg regner med at de gjør.