Politikk

Ap driver valgkamp i moské

Arbeiderpartiet vet at de fleste ikke-vestlige stemmer Ap, men de vet også at valgdeltakelsen er lav. Men når byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap) legger valgkamp i en moské, forteller det oss at for Ap er de viktige innvandrerstemmene muslimer. Og ville Ap drevet valgkamp i en kirke?

Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap) fornekter seg ikke. Aps strategi for å vinne makt går åpenbart gjennom å kapre så mange innvandrerstemmer som mulig – så hva er da mer «naturlig» enn å drive valgkamp i en moské? Som om alle innvandrere er muslimer?

«Han har lagt valgkampinnspurten til byens moskeer. Økt valgdeltagelse blant innvandrere styrker håpet om mandater for Ap», rapporterer Aftenposten.

Det kan slik sett være at Hege Storhaug tar feil, det pågår ingen islamisering av Ap, de er kanskje allerede islamisert.

Dumme politikere

Faksimile fra Aftenposten

Det er intet mindre enn Minhaj-ul-Quran i Ekebergveien som Ap-Johnsen velger å avlegge besøk rett før fredagsbønnen. Kanskje ikke så underlig da Aps representant i Oslo bystyre, Nasir Ahmed (34), hyller Tahir ul-Qadri, mannen som ønsker en verden underlagt islam, og som er grunnlegger av Minhaj-ul-Quran (se lenke foran).

– Det er viktig at dere bruker stemmeretten. Gjør dere ikke det, kan dere ikke klage på de dumme tingene som politikerne gjør, sier Johansen.

Jeg er enig med Johansen. Man må bruke stemmeretten – men da helst for å unngå «dumme politikere».

Ifølge Aftenposten ruller bilder fra Aps hjemmeside over skjermen bak ham mens han snakker, men til avisen understreker Johansen «at han er i moskeer også utenom valg og at det denne dagen ikke er hans oppgave å propagandere for Ap, men for å få folk til å bruke stemmeretten.»

Det kan være han tror på det selv, men det gjør nok ikke så mange andre. I hvilken kirke eller annet trossamfunn har vi eller vil vi se Johansen eller noen andre fra Ap oppfordre til å bruke stemmeretten?

Flere innvandrere enn førstegangsvelgere

Ifølge Aftenposten er det ved dette stortingsvalget første gangen at gruppen av innvandrer er flere enn førstegangsvelgere, innvandrergruppen teller rundt 10.000 flere.

Innvandrerbefolkningen vil ved dette valget vil utgjøre 259.900 personer, som er 7 prosent av de stemmeberettigede. Det er en økning på nesten 45.000 personer siden forrige stortingsvalg, og økningen vil fortsette i årene som kommer, har SSB påpekt i ny statistikk. Høyest andel er i Oslo, med 19 prosent, som er ca. 87.000 av de 457.900 stemmeberettigede. De fleste i denne gruppen med stemmerett har opprinnelse fra Pakistan, Irak, Vietnam og Somalia.

Seniorrådgiver Øyvind Kleven i SSB forteller til Aftenposten at i Oslo blir det sannsynligvis omkring 19.000 stemmer bak hvert mandat. Det gir at mellom to og tre mandater i Oslo kommer fra innvandrerstemmene. Men siden valgdeltakelsen er lav fra disse gruppene betyr det at hvis flere stemmer, vil disse stemmene først og fremst tilfalle venstresiden og spesielt Ap, da de fleste med ikke-vestlig bakgrunn nettopp stemmer Ap.