Kvinner og likestilling

Og de seksuelle overgrepene fortsetter

Svensk politi har mottatt 18 anmeldelser av seksuelle overgrep i løpet Malmöfestivalens første dager. Ofrene er så unge som 13 og 15 år, og 12 er så langt pågrepet.

Under Malmöfestivalens første dager har politiet mottatt 18 anmeldelser om seksuelle overgrep. Jentene som er utsatt er 13-15 år gamle, og så langt er 12 pågrepet og brakt inn til forhør. Alle er sluppet fri, men er fortsatt mistenkt melder Sveriges Television.

De mistenkte mennene og guttene er fra 16 år og oppover, og har vært i folkemengden for å forgripe seg på jenter. Ofrene har blitt befølt på brystene, rumpa og i skrittet.

– De har tafsat på de här flickorna och kvinnorna i folkhavet på Stortorget, Posthusplatsen och Raul Wallenbergs plats, säger Malmöpolisens presstalesperson Nils Norling.

Männen och pojkarna, som är från 16 år och uppåt, har tagit tjejerna på brösten, rumpan och snippan. Att polisen lyckats gripa så många tror Nils Norling har att göra med att de verkligen jobbat aktivt och haft fokus på den här frågan för att man ska kunna gå på festivalen utan att bli ofredade.

– Många poliser finns ute på festivalområdet. Dessutom finns det ordningsvakter och många andra som hjälper till att hålla koll i folkhaven, säger Nils Norling.

Politiet og ordensvakter har fått beføyelser til å pågripe og selv anmelde gjerningsmenn dersom de ser dem begå overgrep på kvinnelige festivaldeltagere.

Några av tjejerna som utsatts har själva kunna peka ut vem som tafsat direkt för poliserna på plats medan andra har fått hjälp av vittnen till händelserna.

– I princip hela festivalområdet är kameraövervakat och vid de olika torgen finns fler kameror som kan följa aktiviteten. Så ingen ska tro att de kommer undan bara för att de inte grips direkt på platsen, säger Nils Norling.

– Vi har stort självförtroende och hoppas därför kunna gripa fler som ofredat någon på festivalområdet.

Til sammenligning ble det anmeldt 15 tilfeller av seksuelle overgrep under hele fjorårets Malmöfestival.

Seksuelle overgrep og såkalt tafsing begått av gutter/unge menn i grupper enten på åpen gate eller i folkemengder blir for øvrig stadig vanligere i Europa, og dette er uten tvil et fenomen som har fulgt med innvandringen fra Afrika, Asia og Midtøsten.

I 2016 ble det kjent at en stor gjeng gutter/unge menn kveld etter kveld trakassert unge jenter ved å omringe dem, trykke seg inntil dem og beføle dem under den kommunale ungdomsfestivalen We are Stockholms konserter. Overgrepene var mange og alvorlige; noen fikk fingre stukket i underlivet, hvilket kategoriseres som voldtekt i Sverige. Gruppeatferden og ofrenes fortellinger er til forveksling like som de som ble rapportert fra fra flere byer i Europa. På en kveld brukte politiet paragrafen om ordensforstyrrelse for å bortvise hele 90 gutter/unge menn som bedrev denne formen for seksuell trakassering og overgrep. Til sammen ble 200 unge gutter/menn bortvist for samme type atferd i løpet av de fem dagene festivalen varte.

Det gikk faktisk så langt at svensk politi på et tidspunkt vurderte å kjønnssegregere publikum. I likestillingslandet Sverige.

Etter masseovergrepene i Köln og en rekke andre europeiske byer, gruppeovergrep på mindreårige jenter på flere svenske festivaler og de tallrike meldingene om overgrep i offentlige svømmehallerkartla svensk politi den nasjonale tilstanden med “seksuella ofredande” – seksuell trakassering – blant unge. Kartleggingen omfatter perioden 2011 til 2016 og tar for seg drøyt 10.000 anmeldelser av seksuell trakassering. I følge politiet øker den seksuelle trakasseringen blant unge – 25 prosent økning i perioden 2011-2015 – og forekommer oftest på skolen og i sosiale medier. Som vi vet fra før når det gjelder seksualforbrytelser på våre kanter, handler gjerningsmannen som regel alene og har ingen spesifikk profil.

Men når det kommer til gruppeovergrep er signalementet og profilen derimot svært entydig; de begås hovedsakelig av gutter og menn fra arabiske og afrikanske land (rapportens side 3). De opererer typisk i grupper på 5-8 stykker og benytter folkemengder som anledning til å begå overgrep. Rapporten opplyser om minst ti tilfeller der en ensom jente har blitt omringet av gutter og menn i alderen 14 til 30 år. Offeret blir holdt fast og befølt, og i noen tilfeller fotografert under overgrepet. Et fåtall gjerningsmenn blir identifisert, men i de tilfellene identifisering har vært mulig, har det dreid seg om statsborgere fra Afghanistan, Eritrea og Somalia.