Aktuelt

Politimesteren krever svar fra Russland

Finnmarks politimester, Ellen Katrine Hætta, ber russiske myndigheter avklare hvorfor seks asylsøkere slapp over grensen på Storskog tirsdag.

Vi husker kaoset som oppsto over grensen mellom Norge og Russland, Storskoggrensa, høsten 2015. I februar 2016 avslørte HRS at det som da foregikk over grensa kunne vært stoppet mye tidligere – hvis politimester Ellen Katrine Hætta hadde fått gjort jobben sin på den måten hun ville. Men politikerne og Politidirektoratet (POD) rotet det til, og til slutt ble det én mann fra Politiets utlendingsenhet som tok det avgjørende grepet.

Denne gangen har nok Hætta lært, og hun handler raskt.

NTB melder at i går ettermiddag kom seks personer, i alderen fire til 58 år, fra Armenia til Storskoggrensa. Ingen hadde visum til Schengen-området. Det er første gang noen har krysset grensen og søkt asyl i Norge siden 30. november 2015, den dagen da overnevnte PU-mann tok det avgjørende grepet.

Ber om svar

Politiet i Finnmark prøver nå å finne ut om dette er en ny praksis fra russisk side.

– Det holder vi på å finne ut av nå. Vi har bedt om svar på hvorfor de ble sluppet gjennom, sier politimester Ellen Katrine Hætta i Finnmark politidistrikt til NTB.

– Jeg har sendt en skriftlig forespørsel til min russiske motpart, og den skulle leveres nå i formiddag, sier politimesteren.

At russerne slipper folk uten visum gjennom handler om at det er tre grensestasjoner på russisk side, som dertil ligger i et stort militært område.

I mars i år sendte NRK Brennpunkt en dokumentar om det som skjedde over Storskog høsten 2015. I denne anledning siterte NRK daværende statssekretær Jøran Kallemyr (FrP) på at Regjeringen i den kaotiske situasjonen var opptatt av å vise handlekraft.

– For oss var det viktig å presse på slik at Russland forsto det at de kunne ikke bare sende folk over norskegrensa uten at de måtte ta konsekvensen av det. Det var veldig viktig at Russland forsto dette, sa Kallemyr.

Handlekraft

Vi som fulgte saken i denne perioden registrerte også at Regjeringen – og mange andre politikerne fra ulike partier – var opptatt av å vise handlekraft (og å dra til Storskog for å bli tatt bilde av sammen med politimester Hætta). Men Regjeringen skjønte nok –  noe sent – at alle var for sent på banen. Bedre blir det ikke at politiet jobber ut fra instruks, og tjenesteveien kan være særdeles lang fra Justisdepartementet via POD og PUs ledelse til politiet på Storskoggrensa i Finnmark, eller motsatt.

Denne gangen skal det gå raskt, men Hætta sier til NTB at hun vet ikke hvor lang tid det vil ta før russerne svarer. Hun opplyser videre at personell fra PU tok kveldsflyet til Kirkenes i går for å ta seg av registreringen av asylsøkerne. Denne gangen vil åpenbart alle aktører handle så raskt de gang. Asylsøkerne vil få sin sak hurtigbehandlet etter instruksen som Justisdepartementet ga under asylkrisen i 2015, forteller Hætta.

I fjor kom det ingen asylsøkere fra Armenia til Norge. I 2015 behandlet Utlendingsdirektoratet (UDI) 16 søknader. Alle fikk avslag.

ABC Nyheter