Terrorisme og ekstremisme

Historisk dom: 17-åring kjent skyldig i terrorplanlegging i Danmark

Jenta, som bare var 15 år da hun konverterte til islam og igangsatte terrorvirksomhet, ble i dag funnet skyldig for å planlegge terrorangrep mot to skoler i Danmark. Hun er dermed den første kvinne i dansk historie som er dømt for terrorplanlegging.

Den var en enstemmig dom som i dag falt i retten i Holbæk. Den såkalte Kundby-jenta ble kjent skyldig i både terrorplanlegging med bombe på to skoler og overfall på en ansatt på en institusjon hvor hun oppholdt seg under varetektsfengsling, melder Berlingske.

Dermed har den oppsiktsvekkende saken, som vi har omtalt tidligere, endt med en historisk dom. Aldri før har en kvinne i Danmark blitt dømt for terrorplanlegging.

Raskt rede til terrorangrep

Jentas radikaliseringsprosess har gått i et forrykende tempo. Høsten 2015 skal hun ha vært på ferie i Tyrkia, hvorpå hun kort tid etter konverterte til islam. Allerede 8. januar 2016 var hun rede til å bombe en skole, Sydskolen i Fårevejle i Nordvestsjælland hvor hun selv har vært elev, og det med hjemmelaget TATP-bombe. Det skulle skje den dagen fordi det skulle avholdes gallafest på skolen. Måneden etter, på samme dato, skulle hun bombe neste skole, den jødiske Carolineskolen i København.

Retten mener å ha funnet bevis på at jenta ikke bombet Sydskolan fordi hun ikke mottok noe ordre om å iverksette angrepet. Da angrepet på Carolineskolen skulle finne sted, var hun allerede pågrepet.

»Retten har tillige fundet det bevist, at sprængningerne ikke blev gennemført, fordi den nu 17-årige ikke modtog en ordre om angrebet på Sydskolen, og fordi hun forinden angrebet mod Carolineskolen blev anholdt af politiet den 13. januar 2016,« leser dommer Peder Johs. Christensen fra dommen.

I tillegg heter det i dommen at jenta ikke hadde lyktes i å fremstille TATP innen 8. januar.

Ingen tvil de faktiske omstendigheter

Sporene etter jenta er mange. Her faksimile fra dr.dk

Retten synes ikke å ha vært i tvil om de faktiske omstendigheter, og dermed har anklageren Kristian Kirks fått rett i sin overbevisning. Kirks har under rettssaken argumentert med at saken har vært ukomplisert, jenta har vært opptatt av jihad og drap, og hun erkjente seg straks skyldig da hun ble anholdt. Den tilståelsen trakk hun imidlertid tilbake.

Jenta har etterlatt seg en rekke bevis og spor. Hun har laget bruksanvisninger om hvordan skolene skulle angripes. Det var hun som kjøpte inn ingrediensene for å fremstille TATP. Hun har lagt ut Twittermeldinger om at hun planla angrep mot «de vantro». Det var hennes notater politiet fant på fengselscella under rettssaken, der hun blant annet skriver om hvordan hun narrer folk fordi de tror hun ikke er muslim siden hun ikke bruker hijab og ikke ber fem ganger om dagen. Hun skrev også at Allah vet at hun lokker dem i en felle.

Nå skal retten ta stilling til hvilken straff jenta skal få. Anklager krever forvaringsdom. Det gis kun en håndfull forvaringsdommer i Danmark om året, og uhyre sjeldent til personer under 18 år. Ifølge Danmarks Statistik er det kun skjedd en gang siden 1980, påpeker Berlingske.

Den rettspsykiatriske vurderingen av jenta er at hun er følelsesmessig forstyrret, men egnet til forvaringsdom, melder dr.dk.

Det som ikke har kommet frem i denne saken, ei heller ikke under rettssaken, er hvem jenta ventet på ordre fra. Ikke fra Omar El-Hussein, dansk-palestineren som ble drept av politiet i København i februar 2015 etter terrorangrepene på Krudtønnen og den jødiske synagoge, selv om Kundby-jenta tok denne terroristen sitt etternavn. Kanskje Enes Ciftci som hun har skrevet brev til. Ciftci ble tidligere i år dømt til seks års fengsel for å ha vervet seg til IS. Eller kanskje noen helt andre. Kanskje politiet vet, derfor tier de?