Terrorisme og ekstremisme

Allah vet at jeg lokker dem i en felle, sier dansk 16-årig terrormistenkt jente

En oppsiktsvekkende sak går for retten i Danmark. I fjor avdekket politiet at en da 15-årig jente planla terrorangrep mot to skoler i Danmark. Under ransakelsen fant de hjemmelagde bomber. Jenta ble, tross sin unge alder, varetektsfengslet tiltalt for terror. I rettssaken har jenta avvist at hun skulle utføre terrorangrep. Men nå har det dukket opp nye bevis og saken er blitt forlenget.

I Danmark omtales hun som «Kundby-pigen», da den unge jenta er fra Kundby, mens folk i Kundby omtaler henne som «bombepigen». I norske medier omtales ikke saken i det hele tatt.

Saken ble offentlig kjent i januar i fjor idet politiet med bomberyddere gikk til aksjon i huset der jenta bodde. Så ble det taust inntil i februar i år, da tiltalen i straffesaken ble offentlig. Hun ble tiltalt etter terrorparagrafen for å ha planlagt bombeangrep på to skoler. I tiltalen het det at bombeangrepet mot Sydskolen i Fårevejle (hvor jenta selv tidligere har vært elev), på skolens gallafest den 8. januar 2016, ikke ble gjennomført fordi jenta «ikke mottok ordre om å utføre angrepet». Angrepet på den jødiske skolen skulle finne sted måneden etter. Hun er også tiltalt for å ha overfalt en ansatt med kniv på den institusjonen hvor hun tilbrakte mesteparten av tiden under varetektsfengsling.

Nå går saken for retten og var egentlig ferdig prosedert, domsavsigelsen var ventet 5. mai, men ble begjært videreført av anklager på grunn av nye bevis. Anklageren Kristian Kirk fikk rettens medhold i å legge frem de nye bevisene, til forsvareren Mette Grith Stages protester, melder Berlingske.

Nye bevis

På internett er det skremmende lett tilgang til hvordan en kan lage TATP-bomber.

I rettssaken har jenta forklart at hun kjøpte ingredienser for å fremsette TATP-bomber (på folkemunne «satans mor») og truet med å gå til angrep fordi hun «ville virke spennende», men at hun aldri hadde til hensikt å begå noe terrorangrep.

De nye bevisene er tre brev, et notat, et dikt og to tegninger som jenta selv har produsert i fengslet under rettssaken. Disse hevdes å ha et innhold som forteller at jenta bare har spilt et skuespill i rettssalen.

Det var 2. mai at ansatte i Kriminalforsorgen i Vestre Fængsel, hvor jenta sitter i varetekt under rettssaken, oppdaget en håndskrevet lapp i skoen hennes. Her var flere navn på tidligere terrordømte i Danmark. Det førte til at jentas fengselscelle ble ransaket og hvor de øvrige dokumentene ble funnet.

Felle

Anklager Kirk leste blant annet fra et notat som jenta skrev for ti dager siden, rapporterer Berlingske:

»[de er døve og blinde for, red.] sandheden om, at det manglende tørklæde og bøn er for at narre dem, lad dem tro, jeg ikke tænker på islam, så længe jeg sidder i en celle.«

»Allah den tilgivende ved, jeg lokker dem alle sammen i en fælde.«

På spørsmål om hvilken felle det var snakk om, forklarte jenta at det var personalet på den institusjonen hvor hun har vært varetektsfengslet. De mente nemlig at hun ikke er en «riktig muslim» (jenta skal angivelig ha konvertert til islam etter en ferietur til Tyrkia) siden hun ikke bruker hijab og heller ikke ber fem ganger om dagen.

»Det, jeg prøver at udtrykke, er, at så længe man ikke gør de her ting, så tror folk, ikke man er muslim. Det er det, jeg mener med fælde. De tror, man ikke er muslim, men det er man,« forklarte jenta i retten.

Brevene

To av brevene var tiltenkt Enes Ciftci. Han ble tidligere i år dømt til seks års fengsel for å ha vervet seg til IS. I brevene skriver hun hvordan de må «stå sammen». Jenta har åpenbart brevvekslet med Ciftci, for hun fortalte også hvor glad hun ble for brevene da det var så fint å høre fra en annen som også er muslim.

I ett av brevene omtaler jenta overfallet som hun også er tiltalt for. Her innrømmer hun at hun stakk han ned fordi han har vært soldat i Afghanistan og Irak:

»Han støtter bekæmpelsen af vores brødre og søstre. Wallah, jeg kunne ikke acceptere det,« skriver hun som forklaring.

Denne formuleringen er, etter jentas forklaring i retten, bare en gjengivelse tiltalen for overfallet.

Beviser ingenting

Jentas forsvarer Mette Grith Stages avviser at dette beviser jentas skyld. Ifølge Stages bare fortsetter hun sitt image som «Kundby-pigen».

»Et eller andet sted kan man vel sige, at det er en videreførelse af det med, at hun plejer sit image som Kundby-pigen. Det viser os – og her er jeg faktisk enig med anklageren – at hun ikke er kommet videre. At hun stadig har et behov for opmærksomhed, som hun har haft gennem hele forløbet.«

Dommen er ventet 16. mai.