Politikk

Erdogans mann er i Norge. Hva sier Regjeringen til det?

Så er det en realitet: Tyrkias despot, president Erdogan, skal drive valgkamp i blant annet Drammen, byen som huser svært mange av tyrkerne i Norge. Erdogans folk er stoppet i Nederland og Tyskland, noe som har fått Erdogan til å kalle dem fascister og nazister. Hva gjør Erna og co nå? Skal vår regjering sitte med hendene i fanget, eller skal vi følge i andre europeiske nasjoners fotspor?

Vi hadde en mistanke om at Erdogan også ville sende sine representanter til Norge for å prøve å sanke stemmer til folkeavstemmingen i mars, en avstemming som antakelig vil gi denne despoten enda mer makt. Men vi hadde også en tvil, da det ikke bor mer enn ca 18 000 tyrkere i landet vårt, mens eksempelvis Danmark huser om lang 60 000 tyrkere.

Så viser det seg at også Norge står på Erdogans kart, kan Drammens tidende melde.

Cuma Icten, representant for Erdogan og kurder, landet søndag formiddag på Gardermoen, der han ble tatt imot av den tyrkiske organisasjonen Unionen For Europeiske Tyrkiske Demokrater i Norge (UETD), som står nært Erdogans parti AKP.

En islamist

Icten er en utvetydig islamist, sier norsktyrkiske Cemal Knudsen Yucel, leder av Ex-Muslims of Norway, til rights.no. 

Icten skal holde valgmøter både i Drammen og Oslo, og søker seg da «naturlig» til blant annet moskeer.

– Han kommer trolig på mandag og skal være der noen timer, men jeg vet ikke helt når. Han skal ta en prat og høre om folk vil ta opp ting med tyrkiske myndigheter, sier leder for det tyrkiske trossamfunnet i Drammen, Orhan Al.

Her har han landet på Gardermoen og tatt seg videre til Moss. Hvorfor i all verden han valgte Moss, fremstår som spesielt, all den tid det kun bor 331 tyrkere i Østfold-byen.

Erdogans mann med slips. Bilde fra Twitter, lagt ut av Icten.

Fascister og nazister

Først endret Tyrkia valgloven slik at tyrkere i utlandet fikk stemmerett, og så gjorde Erdogan Europa til en arena for å drive valgkamp – slik at han selv kan tilrøve seg enda mer makt i Tyrkia. Land etter land har avvist den tyrkiske regjeringens representanter, mens Erdogans trusler henger løst. «Fascister og nazister» lyder det fra Ankara. Det er vitterlig på tide at denne mannen tas på alvor.

Vi bør kanskje minne om at tyrkerne/osmanerne beseiret Konstantinopel i 1453, kristenhetens viktigste by den gang, for deretter å besette Balkan og ta seg videre inn i Europas midte. Først i 1683 ble de stoppet ved Wiens porter, ikke minst grunnet hjelpende polske hender.

Erdogan, som mistenkes for selv å ha arrangert forsøket på «statskupp» i fjor sommer, fremstår som en president uten særlig magemål. Vi hadde satt pris på at den norske regjeringen tar denne mannen på ramme alvor. Hans imperialistiske trekk varsler urolige tider.

Hijab til Nederland

Den hijabkledde familie- og sosialministeren, Fatma Betul Sayan, prøvde nylig å ta seg over grensen fra Tyskland til Nederland i bil. Da hun ble stanset, fant hun det riktig å dra opp «kjønnskortet» ved å påpeke at «det er stygt å behandle en kvinnelig minister på denne måten.» Tyrkia truer nå med hevn, melder VG, og demonstranter i Tyrkia har fjernet det nederlandsk flagget fra konsulatet i Istanbul og erstattet det med det tyrkiske.

For litt over en uke siden meldte vi at Tyskland satte foten ned for Erdogans valgkamp i Tyskland. Erdogan svarte med å trekke nazi-kortet overfor tyskerne, og truet med følgende:

«Hvis jeg vil, så kommer jeg i morgen. Jeg kommer, og hvis dere ikke vil la meg komme inn eller la meg tale, vil jeg starte et opprør.»

Da hadde også kansleren i Østerrike gitt beskjed om at representanter fra den tyrkiske regjeringen ikke var uønsket til å drive valgkamp i Østerrike. Som vi sa da, og som vi har sagt flere ganger, det er på tide at Europa tar Erdogan på alvor.

-Skal dere drepe dem?

For over ett år siden ble det kjent hvordan Erdogan reagerte overfor EU da han ikke umiddelbart fikk det som han ville i forhandlingene om den såkalte flyktningeavtalen. Til EU-toppene Jean Claude Juncker og Donald Tusk skal Erdogan ha sagt følgende, skrev Rita Karlsen på rights.no tidligere i dag:

«Hvordan vil dere takle flyktningkrisen hvis dere ikke får en avtale? Skal dere drepe dem?»

Denne form for makabre trusler må slås hardt ned på av europeiske statsledere.

november i fjor var Erdogan igjen på banen overfor Europa. I en tale myntet på EU truet han – igjen – med å oversvømme Europa med migranter.

– Dere har ikke behandlet menneskeheten med ærlighet, og dere behandler ikke folk rettferdig. Dere plukket ikke opp babyer som skyldte i land i Middelhavet. Det er vi som gir mat til rundt 3,5 millioner flyktninger i dette landet, sa Erdogan, og fortsatte:

– Dere holdt ikke deres løfter. Når det kom 50.000 flyktninger ved vår grenseport ropte dere opp og sa, «hva vil skje dersom de slippes inn i Tyrkia». Vel, hør på meg, dersom dere går lenger så vil de grenseportene bli åpnet. Det må dere vite.

Tyrkere har tatt til gatene i Tyskland og Nederland til støtte for Erdogan, og mot de respektive nasjonalstatenes lederskap. Ja, hvor er lojaliteten, mon tro?