Politikk

Nye trusler fra Erdogan

Et avlyst folkemøte arrangert av tyrkiske Erdogan-tilhengere bosatt i Tyskland kan utvikle seg til en diplomatisk krise og det som verre er. Tyrkias president Erdogan trekker nazi-kortet overfor Tyskland og truer med å komme til Europa akkurat når det passer han. Stoppes han, vil han "starte et opprør".

Medlemmer av Tyrkias regjering vil gjerne til Europa for å fri til den tyrkiske befolkningen i landene. Formålet til president Recep Tayyip Erdogan er å få tyrkerne i utlandet til å stemme ja ved folkeavstemningen i Tyrkia i neste måned, en avstemning som vil gi Erdogan betydelig mer makt.

Avlysninger

Et planlagt folkemøte i den sørvestlige byen Gaggenau i Tyskland, ikke langt fra grensen til Frankrike, skal ha blitt stoppet av byens borgermester av sikkerhetsgrunner. Det fikk den tyrkiske regjeringen til å tenne på alle plugger. Arrangøren, den tysk-tyrkiske organisasjonen UETD, er tilhenger av president Erdogan, og den tyrkiske justisministeren Beki Bozdag var invitert til folkemøtet. Mange av Tysklands flere millioner tyrkere har stemmerett i Tyrkia.

Bozdag, som også skulle møte justisministeren i Tyskland, ble så sint over avlysningen at han reiste sporenstreks tilbake til Tyrkia, men først etter å ha avlevert følgende frase:

– Det er uakseptabelt at tyske myndigheter som konstant belærer oss om menneskerettigheter, demokrati og rettsstaten, ikke tolererer et møte organisert av det tyrkiske samfunn (i Tyskland, red. anm.), tordnet Bozdag.

Et avtalt folkemøte i Köln fikk også tillatelsen trukket tilbake, her skulle Tyrkias økonomiminister deltatt.

Det er ikke bare Tyskland som ser ut til å mislike den tyrkiske regjeringens frieri til tyrkere i utlandet. Også Østerrikes kansler Christian Kern har meddelt at Erdogan og hans folk ikke er velkommen til Østerrike for å argumentere for å stemme ja i den forestående folkeavstemningen. Erdogan har for øvrig bebudet at han vil besøke flere europeiske land for å overtale tyrkere til å støtte opp om han.

Nazi-kortet

Avlysningen i Gaggenau fikk Erdogan til å trekke nazi-kortet. «Deres fremgangsmåte er ikke annerledes enn nazistenes den gang», var Erdogans kommentar til tyskerne.

Tysklands justisminister Heiko Maas finner kommentaren «infam, absurd og uakseptabel». Den må på det skarpeste avvises, fastslår Maas, som samtidig påpeker at man ikke må la seg provosere, for det er akkurat det Erdogan ønsker.

Samme tilbakemelding skal komme fra forbundskansler Angela Merkels stabssjef Peter Altmaier, som i ARD’s Morgenmagazin kaller Erdogans beskyldning for «totalt uakseptabelt», men at «grunnleggende tillater vi at også mennesker fra andre land kan gjøre bruk av ytringsfriheten i Tyskland.»

Det er i og for seg en interessant opplysning fra Altmaier, da domstolen i Hamburg for ikke lenge siden slo fast at deler av diktet den tyske komikeren Jan Böhmermann har skrevet om Erdogan, må sensureres. Dommen falt etter et sivilt søksmål fra nettopp Erdogan.

«Ingen stopper meg»

Etter det såkalte mislykkede kuppforsøket i Tyrkia, såkalte fordi ingen synes å være sikker på at kuppet ikke var Erdogans verk, har Tyrkia blitt mindre og mindre demokratisk. Etter kuppforsøket har Erdogan benyttet anledningen til å rense ut det han mener er sine fiender både i politiet, domstolene, hæren, ansatte på universiteter og i mediene. Stort sett uten lov og dom.

Erdogans fremferd har fått flere ledere i europeiske land til å ta til orde for at Tyrkias medlemskap i EU legges på is. Østerrikes Kern mener at man ikke kan forhandle om medlemskap med et land som rykker lengre og lengre vekk fra demokratiske normer og rettsstatens prinsipper. Flere har også tatt til orde for at flyktningavtalen med Tyrkia må opphøre.

President Erdogan skal ha understreket overfor det statlige nyhetsbyrået Anadolu at ingen skal forsøke å stoppe ham:

«Hvis jeg vil, så kommer jeg i morgen. Jeg kommer, og hvis dere ikke vil la meg komme inn eller la meg tale, vil jeg starte et opprør.»

Akkurat opprør kan vi mistenke Erdogan å være god på. Det er heller ikke første gang at Erdogan truer, sist truet han med å oversvømme Europa med migranter om han ikke får det som han vil.