Aktuelt

Terrorister gikk målrettet etter jøder og amerikanere

Terrorangrepene i Brussel i mars i fjor på Zaventem flyplass og metroen hadde som formål å drepe flest mulig jøder og amerikanere, ifølge en internasjonal etterforskningsgruppe.

Det var hat til Israel og USA som avgjorde hvem som ble offer for bombeangrepene 22. mars i fjor på Zaventem flyplass og en metrostasjon tett på der EU-kommisjonen holder til i Brussel. Slik konkluderer en internasjonal etterforskningsgruppe som har bistått belgisk politi etter angrepet, melder nyhetsbyrået AFP, som skal ha snakket med en rekke anonyme kilder med kjennskap til etterforskningen.

Det hevdes videre at terroristene hadde tilknytning til IS, melder Berlingske.

På flyplassen skal terroristene målrettet ha forholdt seg til skranken hvor passasjerene sjekket inn på et amerikanske fly, og det samme for et israelsk selskap. Overvåkningsvideoer avdekker at selv om en av bombemennene sto sammen med om lag 60 elever fra en videregående skole, så forfulgte han to ortodokse jøder i stedet.

16 personer drept av de to bombemennene på flyplassen og ytterligere 16 ble drept på metroen av en tredje terrorist. Om lag 140 personer ble skadet.

Terrorangrepene skjedde bare dager etter at Salah Abdeslam ble arrestert (18. mars). Belgiskfødte Abdelsam, med marokkansk bakgrunn, var en av dem som sto bak terrorangrepet i Paris 13. november 2015 hvor 130 ble drept og tett opp mot 400 skadet.

Belgisk politi hadde således fryktet at arrestasjon kunne utløse terrorangrep som en hevn. Men selv om de hadde slike antakelser, klarte de altså ikke å avverge bombemennene.