Innvandring

13.000 migranter forsvunnet

Menneskesmuglere har fortsatt lukrative dager på de greske øyene, melder VG. Det antas at rundt 13.000 migranter har betalt seg videre oppover Europa.

VG har besøkt Souda-leiren på den greske øya Chios hvor de har snakket med Moustafa (42) fra Aleppo i Syria. Det heter at Moustafa ankom leiren noen dager etter at avtalen mellom EU og Tyrkia ble inngått.

Avtalen har resultert i at i overkant av 11.000 flyktninger og migranter sitter fast på de greske øyene, og venter på svar på om de får søke opphold hos det overbelastede greske asylverket.

Kjøpe reisedokumenter

Det fremkommer at Moustafa er klarert for retur, men har anket for å søke asyl i Hellas. Moustafa skal være en av dem som har vært lengst i leiren, hvor han også fungerer som tolk siden han behersker engelsk. Han har ikke gitt opp håpet om opphold, noe som åpenbart kunne vært lettere om han hadde godt med penger.

– Man mister håpet på å få en rettferdig mulighet, så de som har penger finner seg andre måter. Alle registreres med et asylbevis, men de av oss med uavklart sak har et rødt stempel på som sier at vi ikke kan forlate øya. Har du 500 Euro kan du få kjøpt et kort uten stempel på, og dra til Athen, forklarer Moustafa.

754 personer skal så langt være returnert, hovedsakelig migranter fra Nord-Afrika eller Pakistan, India og Bangladesh. Moustafa forteller at han har undersøkt alternativene for å asyl, og funnet ut at hvis man kommer seg til hovedstaden Athen åpner det seg nye muligheter.

– Dokumenter til Spania, Italia og Portugal får man til 1500 euro, Tyskland koster 2500 euro og Norge koster 3500 euro. Folk er desperate på å komme seg videre, forklarer Moustafa.

Med dagens kurs vil det si at for ca. 33.000 NOK kan en kjøpe seg reisedokumenter for å ta seg til Norge. I tillegg kommer reiseutgiftene.

Forsvinner

En ansatt i det greske asylverket på øya forteller at mange forsvinner. Områdeleder i Flyktninghjelpen mener migrantene har mistet troen på asylprosessen.

– Prosessen fremstår som uforutsigbar og diskriminerende. Mange stoler ikke på at de vil få sin sak vurdert, og tror de har bedre sjanser i Athen, sier Daridan.

Her har migrantene helt rett. Asylprosessen er uforutsigbar og diskriminerende, og det ikke bare på Chios og Hellas for øvrig, men i hele Europa. For til tross for EUs regelverk tolkes reglene forskjellig og kontrollen håndheves ulikt. I tillegg er regelverket ikke godt nok i seg selv, derfor kan asylsøkere shoppe land. Og det gjør de tydeligvis – i stor skala.

Ifølge International Organisation for Migration (IOM) antas 13.000 migranter å ha tatt veien nordover fra Hellas. Anslaget baserer seg på at det offisielt er 63.000 registrerte migranter i Hellas, der man mener å vite hvor rundt 50.000 av disse befinner seg. Hvor mange som ikke har registrert seg i Hellas sier historien ingenting om.

Fortsatt god business

Moustafa minner oss om at Hellas får enorme summer fra EU for å ha kontroll med migrantene og at Tyrkia håper på det samme, samt at Russland og USA tjener penger på krigen de rømmer fra. For «flyktningkrisen er en god forretning, bare ikke for oss flyktninger».

Hvor god forretning dette er for Europa stiller jeg meg tvilende til, men det er åpenbart noen som tjener på denne folkevandringen. Ikke minst menneskesmuglere og diverse hjelpeorganisasjoner. Men hvorfor vi fortsetter med et system som beviselig ikke fungerer, forblir en gåte for meg.