Kriminalitet

Molotov-coctails i Drammen

Hendelser på mandagskvelden kan tyde på at nå er også såkalte molotov-coctails blitt ett innslag blant guttegjenger i Drammen. Politiet mener "dette har gått over støvleskaft".

Noen saker vekker nasjonale mediers interesse, og da gjerne overdreven interesse i samlet flokk, slik som for eksempel saken om en frisør som ikke ville ha en hijabkvinne som kunde. Andre saker går fullstendig under radaren, slik som for eksempel saken vi meldte om i går da det i helgen skal ha vært tilløp til opptøyer utenfor konserthallen Rockefeller. At sistnevnte ikke ble en offentlig sak handler antakelig om at politiet ikke har informert (vi har det fra våre politikilder), men vi registrerer jo at selv etter vi har meldt om den så er det ingen medier som forfølger saken.

Molotov-cocktails

skjermbilde-2016-11-03-00-26-41

Her fra chemistry.about – Hva er enn Molotov Coctail?

En annen sak som har fått begrenset oppmerksomhet, er at det på Halloween på mandag oppsto en rekke hendelser i Drammen som førte til at politiet måtte rykke ut.

Det blir ikke bare kastet egg, men også røykbomber, fyrverkeri og brannbomber i form av regelrette molotov-cocktails.

– Dette har gått over støvleskaft. Her må rett og slett foreldrene på banen, formaner operasjonsleder Finn Håvard Aas ved politiet i Søndre Buskerud, meldte Drammen Live 24 (DRM24).

Bruk av molotov-coctails har vi hørt om lenge fra blant annet Sverige. At det også kan være velkjent for norsk politi, var mer ukjent for meg. Men det handler kanskje igjen om hva som faktisk kommer frem i offentligheten?

Ugjerningene ble utført av det som kalles «guttegjenger» blant annet på området Fjell i Drammen. Området er kjent for sin overvekt av personer med innvandringsbakgrunn.

Molotov-coctail ble blant annet kastet på avfallsdunker som tok fyr. En kioskeier måtte også, for femte år på rad, erfare hærverk mot butikken. Denne gangen i form av fyrverkeri-angrep.

Politiet – nytt mål

Da politiet ankom stedet ble de bare et nytt mål.

– Noen av disse ungdommene begynte å kaste egg og stein mot politiet. Ungdommene løp i alle retninger, men politiet har fått tak i noen av dem, opplyser operasjonsleder Marianne Mørch.

Hva som kommer til å skje med disse ungdommene sier ikke saken noe om, men ifølge politiet er foreldrene til ungdommene blitt «orientert».

Også DRM24-fotografen ble vitne til en ungdomsgjeng på omlag 20 gutter som kastet en molotov-cocktail utenfor en barnehage. Samtidig skal ble det ha blitt fyrt opp store mengder ukontrollert fyrverkeri i området. På dette tidspunktet var politiet opptatt med tilsvarende forhold andre steder.

Står vi overfor flere slike «opprør» av «guttegjenger» – og vil så disse spre seg til andre «begivenheter» enn Halloween? Kanskje like lurt å ta av silkehanskene først som sist. Det hjelper ingen, og i alle fall ikke dem som deltar i disse gjengene, om de ikke blir fortalt hvor grensen går og at uønsket atferd får konsekvenser. Her har vi kanskje noe å lære av Sverige, da ved at vi ikke lar ungdommen få leve i den tro at politien har skylden og samfunnet ansvaret.