Islam

Èn feil? Den får tro det den som vil

Islamsk Råd Norge har fått seg ny dialogansvarlig: Iftikhar Mahmood, som i sommer måtte melde seg ut av Høyre på grunn av en lang rekke antisemittiske misforståelser. IRN og Mahmood slipper imidlertid fra misæren ved å fremstille den som et engangstilfelle, og vi andre kan bare spørre oss: hvorfor lar journalister åpenlyse løgner som dette passere?

Det diskrediterte Islamsk Råd Norge (IRN) har valgt den like diskrediterte Iftikhar Mahmood til styremedlem og dialogansvarlig. I sommer måtte samme Mahmood melde seg ut av Høyre, som han representerte i bydelsutvalget i Søndre Nordstrand, etter at rights.no avslørte at han hadde publisert en rekke antisemittiske lenker – fra en høyreektrem blogg hvis formål er å spre klassisk antisemittiske myter og konspirasjonsteorier – og bilder på Facebook-profilen sin.

Ikke forenlig med Høyres verdier, skrev Nikolai Astrup kort etter på Oslo Høyres nettside.

Nå er han altså utnevnt som ansvarlig for IRNs dialog med andre religiøse institusjoner, organisasjoner, trossamfunn og det offentlige:

– Hva sier du hvis noen hevder at du er antisemitt?

– Jeg regner med at du tenker på en sak der jeg delte en lenke på Facebook. Den saken har jeg ingen problemer med å beklage, og det har jeg også gjort før. Jeg håper og tror at mine norske jødiske venner også vil se dette som det var; en feil jeg har beklaget. I ettertid har jeg hatt en god dialog med Israels ambassadør, og jeg vil ikke ha noen problemer med å samarbeide med Det mosaiske trossamfunn, sier Mahmood.

Èn sak? Nåja, det var vel helst flere.

Den nyvalgte styrelederen i IRN, Zeem Shaukat, er ikke desto mindre fornøyd med Mahmoods åpenbart dyptfølte unnskyldning. Det hele var jo en misforståelse, må vite, for han hadde ikke fått med seg innholdet i artikkelen han hadde delt.

Nei, så lite hadde han faktisk fått med seg av innholdet i lenkene og bildene han delte at han egenhendig skrev denne statusoppdateringen 12. juli:

Iftikhar3

Man hadde da heller ikke gått av veien for å antyde, som det så fint heter i Aftenpostens artikkel, at det er Israel som står bak terrororganisasjonen Den islamske stat ved å legge ut dette subtile bildet:

Iftikhar

Fra før hadde man også likt denne ørlille antydningen om det samme:

Iftikhar2

IRNs nye dialogansvarliges misforståelser ser følgelig ut til å være så gjennomgående at dersom man ikke visste bedre, kunne man fort komme i skade for å tro at det publiserte materialet ganske enkelt er et uttrykk for mannens genuine overbevisning og holdninger til jøder.

Men det kan jo ikke stemme, så det dreier sikkert bare om noen hendelige uhell som kunne skjedd enhver annen som heller ikke har noen tvilsomme holdninger til jøder. Ellers ville jo ikke Islamsk Råd Norge utnevnt ham til dialogansvarlig, ville de vel?