Innvandring

Kvinners frihet reverseres – mer «tafsing»

Jenter ned i 12-årsalderen utsettes for seksuelle overgrep på festivaler i Sverige. I Karlstad foreligger det så langt 24 anmeldelser om overgrep. Unge asylsøkere i flokker på syv til åtte personer, skal stå bak. Vi lever i nye tider, pent sagt.

Tafsing er i seg selv alvorlig. Jenters grenser krenkes, de intimideres og påføres en utrygghet som kan få dem til å begrense egne liv i det offentlige rom. NRK melder også om at jenter også skal ha blitt voldtatt bakfra i tette folkemengder på konsert.

Nok en gang kaster seksuelle overgrep skygger over en svensk festival.

Torsdag ble en ung kvinne voldtatt bakfra under en konsert med Zara Larsson på Bråvallafestivalen.

Lørdag fikk politiet meldinger om minst 16 tilfeller av seksuell trakassering av unge jenter på gratisfestivalen Putte i Parken i Karlstad.

Søndag fortsatte anmeldelsene å strømme inn, og ifølge Sveriges Radio er det nå snakk om 24 tilfeller.

Politiet forventer at flere anmeldelser vil komme.

De organiserte masseovergrepene i Köln på nyttårsaftenen, pluss en rekke andre steder i Vest-Europa, var altså ikke unike hendelser. Et nytt mønster ser ut til ha etablert seg, et mønster vi som har passert middagshøyden, aldri opplevde i vår ungdom. Politiet i Köln kaller overgrepene en helt ny dimensjon av vold.  Mens i Sverige sier politiet rett ut at dette er «helt for jævlig»:

Jentene i alderen 12 til 17 år har forklart at de ble befølt på bryster og rumpe, innenfor klærne eller blitt kysset mot sin vilje.

– Det er helt for jævlig. Det er forferdelig trangt i publikumshavet, og da har unge gutter tatt seg fram og tafset på jentene sier vakthavende befal ved politiet i Värmland Per-Arne Eriksson til SVT.

Felles for alle hendelsene er at en gruppe på sju-åtte gutter har angrepet jentene og utført overgrepene. I ett tilfelle ble en jente også frastjålet lommeboken sin.

At overgrep mot jenter på konsert har foregått siste årene, som på en av Europas største ungdomsfestivaler «We are Sthlm», har vært prøvd dysset ned av mediene. Svensk politi vurderte endog å kjønnssegregere konserter for å beskytte jenter mot overgrep som først og fremst unge afghanske asylsøkere har stått bak, meldte vi tidligere i år.

Evenementssjef for Stockholm Roger Ticoalu forteller at det alltid har forekommet seksualforbrytelser under festivalen, men at man merket seg en stor forskjell på forbrytelsenes karakter i 2014. – Disse sakene er veldig spesielle. Det er grupper av gutter som bevisst går inn for å omringe og beføle jenter. Vi ble først helt sjokkert over fremgangsmåten deres. Når vi fikk inn de første indikasjonene på hva som foregikk trodde vi ikke at det kunne stemme, sier Ticoalu til Dagens Nyheter.

En intern politirapport viser at overgrepene deretter økte i omfang:

Och ­efter någon dag hade polisen ringat in en grupp om femtio personer som misstänktes ligga bakom.

”Dessa är så kallade flykting­ungdomar företrädesvis från Afghanistan. Flera ur gänget greps för sexuella ofredanden. Gänget stod även för flertalet bråk under kvällen. En målsägande fick bland annat armen avslagen”, skrev ­polisen.

Kanskje man skulle vurdere sveitsisk handlekraft, som nå nekter å gi statsborgerskap til jenteelever som nekter å svømme sammen med gutter? Jeg vil anta at dersom politisk ledelse i Sverige sendte ut beskjed om at overgrep mot jenter (og eventuelle gutter) automatisk fører til at muligheten for statsborgerskap annulleres, ville gå som ild i tørt gress blant potensielle overgripere blant asylsøkere. Å ta seg til et nytt land og påberope seg beskyttelsesbehov, for så å begå overgrep mot (først og fremst) den innfødte kvinnelige befolkningen, er så til de grader makabert at et slikt tiltak er innenfor demokratiets anstendige rammer.

Hvis jenter og kvinners frihet betyr noe fremdeles, da.