Islam

Planene om stormoské vakler

Etter danske TV 2s avsløringer, med skjult kamera, om hva som foregår på innsiden av en rekke moskeer i Danmark, ser det svært dårlig ut for planene om en stormoské i Aarhus.

Tilliten er vekk, fastslår de som tidligere har støttet mosképlanene.

TV 2 forteller at det var et rødt flertall i Aarhus byråd som i mars i fjor la til rette for at det kunne selges tomt til oppføring av en ny stormoské. Men etter avsløringene som kom frem i TV 2-dokumentaren ’Moskeerne bag sløret’ sier borgermesteren nå at «projektet mildest talt vakler.»

– Det er et vigtigt princip, at vi har religionsfrihed i Danmark. Men med de ting, der er kommet frem her, så har jeg svært ved at se det projekt gennemført. Tilliden er væk, siger Jacob Bundsgaard (S) til TV 2.

Borgmester Bundsgaard har tidligere gitt uttrykk for at han vil ha de foreninger som står bak mosképlanene undersøkt nærmere. Det har gått opp for han at vi nok ikke snakker så «moderate muslimer» som først antatt. Tvilen har nå sunket så dypt at Socialdemokraterne trekker støtten til hele prosjektet. De danske sosialdemokratene er altså våknet, i motsetning til sosialdemokratier i en del andre land.

Også Socialistisk Folkeparti (SF) i Aarhus har fått kalde føtter. De konstaterer at tilliten er vekk, men ønsker likevel å sette prosjektet «på vent» det neste året. Innen da skal miljøene ha blitt undersøkt grundig, heter det, og så skal det vurderes om det igjen kan gis grønt lys for en ny stormoské.

Ideen om en ny stormoske i Aarhus har eksistert siden 1998. Den borgelige siden i byrådet har stemt mot slike planer, men det ble altså overkjørt av venstresiden i fjor. Så er spørsmålet om disse organiserte muslimske miljøene vil klare å gjenvinne tilliten hos «sjokkerte» danske politikere. Men, det er vel slik som Michael Jalving sier, det sjokkerende er at politikerne er sjokkert.

Det ser dårlig ut for planene om en ny stormoské i Aarhus.

Det ser dårlig ut for planene om en ny stormoské i Aarhus.