Integrering og integreringspolitikk

Norsk organisert menneskesmugling

At folkevandringskrisen er en milliardindustri for menneskesmugling er vi godt kjent med, selv om ikke alle vil tilkjennegi hvilken big business det er blitt. Nå kan NRK avsløre at at smuglingen også blir organisert fra Norge.

Mens hjelpeorganisasjoner og en rekke politikere, ikke minst «retorikk-kameratene», prøver å overbevise oss om at stort sett alle som tar seg til Europa og Norge er reelle flyktninger, er det andre som er begynt å grave dypere ned i jukset.

NRKs Anders Magnus og Mohammed Alayoubi kan fortelle at mange kommer med falsk identitet, selv om passet kan være «ekte» nok. Denne menneskesmuglingen organiseres også fra Norge.

Big business

NRK møter en av dem, «Salim», et sted i Sør-Norge, og smuglingen handler selvsagt om penger, mye penger.

– Vi snakker om store pengesummer! Menneskesmuglere jeg kjenner har noen dager en omsetning på om lag 400.000 kroner – og nesten 300.000 av disse kronene er ren fortjeneste. Ikke engang presidenten tjener så mye!!

Fortjenesten putter de i egen lomme. De som kommer illegalt til Norge er ikke syrere, men typisk fra Libanon, Algerie, Jordan, Marokko og noen kurdere fra Tyrkia, forteller «Salim». Han legger til at de fleste er økonomiske migranter. Det gjelder særlig de fra Algerie og Marokko.

Menneskesmuglerne i Norge mottar bestillinger fra folk som ønsker seg til Norge eller et annet nordeuropeisk land. Da har de gjerne allerede kommet seg til Hellas, hvor det er bygget opp en base i Athen.

Godt intakt varelager

NRK har dratt til Athen. Der møter de smugleren «Jamil». Han har blant annet marokkaneren Ayob på kundelista. Til NRK sier Ayob at «Jeg vil til europa for å etablere meg og få et europeisk pass.» Ayob tror det vil være enklest å få opphold om han utgir seg for å være syrer.

Smugleren «Jamil» viser NRK sitt «varelager» via bilder på mobiltelefonen.

– Her er et svensk pass. Her må man bytte billedsiden. Dette passet koster 200 euro (i underkant av 2.000 NOK, min anm.). Her er et annet pass – med amerikansk visum. Det koster også 200 euro.

Det svenske passet, og andre pass, er som regel «ekte», stjålet eller kjøpt etter at noen har «mistet» det og enkelt får et nytt (hvert år «forsvinner» titusenvis av pass, det eneste som synes å ha endret seg er prisen: de blir stadig billigere). Men selv om det er ekte må det tilpasses den nye brukeren. Det betyr som regel å endre bildesiden og innføre nye personalopplysninger. Det koster rundt 400 euro, forteller NRK. Så kommer flybilletter til rundt samme pris, 400 euro, da den enkleste reiseruten selvsagt er med fly om man har pass. Så tar smuglerne 3.000 euro for å gjøre jobben. Sum: 4.000 euro (i underkant av 40.000 NOK), der smuglerne sitter igjen med en fortjeneste på ca. 30.000 NOK per snute.

Den herboende menneskesmugleren «Salim» forteller til NRK at han kjenner folk som har fått sendt avgårde 10 personer per dag. Da snakker vi om en bra daglig fortjeneste, dertil skattefritt og rett inn i den svarte økonomien.

NRK ønsker også å få se om varelageret av pass faktisk eksisterer. Det fikser menneskesmuglerne i Norge. I ly av nattens mørke kommer en gresk mann, dertil med tittelen «lagerforvalter».

Han viser oss et fransk pass, med bilde av en middelaldrende kvinne. Dokumentet har vært brukt av mange mennesker som ønsket seg nordover på enklest mulig måte. Passet har også vært i Norge, brukt av en arabisk kvinne som reiste hit for å søke om asyl.

Hvis mislykkes – prøver igjen

Ikke alle smuglerforsøkene går knirkefritt. De som smugles betaler de 4.000 euro til en mellommann. Slipper man gjennom passkontrollen, sender man en kode som tilsier at utbetalingen til menneskesmuglerne kan realiseres. Blir man derimot avslørt, forsøker man bare på nytt. Ifølge «Salim» må noen gjennom prosedyren to-tre ganger før man «lykkes».

Når man er vellykket smuglet inn i et land gir en gjerne fra seg passet – slik at det kan benyttes for å smugle inn en ny.

«Salim» forteller om det franske passet til den arabiske kvinnen som kom til Norge for å søke asyl:

– Straks hun kom til Oslo, leverte hun passet fra seg til menneskesmuglerens kontaktperson. Det ble deretter sendt tilbake til Hellas og brukt på nytt.

– Så en annen kvinne kan komme til Nord-Europa med det samme passet?

– Akkurat! Et slikt pass kan brukes kanskje 10 ganger.

Etterspørsel etter syriske pass

I Hellas opplever de nå en økt etterspørsel etter (ekte) syriske pass. Er man syrer er man så og si sikret opphold i Europa, takket være naive politikere og anført av de over nevnte retorikk-kameratene.

«Salim» forteller at han har møtt en av dem som «ble syrer» på et et asylmottak i Norge.

– Han var marokkaner, men forsøkte å late som han var syrer fra Deir az-Zour. Der har de en dialekt som likner litt.

Dermed har denne mannen lykkes i det som marokkaneren Ayob i Athen ønsker å få til. Det klarer han sikkert, ikke minst fordi menneskesmuglerne tjener store penger og dermed ligger det til rette for økt korrupsjon. En menneskesmugler fra en «konkurrende liga», som NRK kaller det, forteller om gode kontakter.

– Jeg har en mann som jobber for regimet i Syria, i avdelingen for pass og immigrasjon. Man får et ekte pass. Falske pass fungerer ikke (tidligere har Frontex meldt om et hett marked for falske syriske pass, min anm.). De blir nå oppdaget i Europa.

Vi står med andre ord overfor en umulig oppgave i Europa. Å med sikkerhet kunne fastslå alle migrantenes identitet vil være tilnærmet en umulighet, i tillegg til at det vil være svært ressurkrevende.

Antakelig er vi allerede kommet dit: grensene må lukkes fullstendig (den «strengere grensekontrollen» som Norge påstår vi har, er det få som ser noe til) og Europa må i tillegg stå sammen om streng bevoktning av yttergrensene – og det uansett hva Tyrkias president Erdogan måtte finne på. Så må Europa stå sammen om å legge ned asylinstituttet og kun opprettholde overføringsflykningsinstituttet (FN-flyktninger) – og da med leire utenfor Europa.

Systemet har brutt sammen. Åpne øynene og innse det. Så handle.

NRK Urix: Smugling av asylsøkere organiseres fra Norge

Mange ønsker seg til Norge og med menneskesmuglere på innsiden av Norges grenser, øker sjansene. Systemet har brutt sammen. Våre politikere kan ikke avvente mer, det må handling til raskt.

Mange ønsker seg til Norge og med menneskesmuglere på innsiden av Norges grenser øker sjansene. Systemet har brutt sammen. Våre politikere kan ikke avvente mer, det må handling til før katastrofen blir uhåndterelig.