Falske syriske pass selger som varmt hvetebrød

EUs grenseagentur Frontex opplyser at det er oppstått et marked for falske syriske pass i Tyrkia og at mange kjøper dem. Det skyldes blant annet at både Tyskland og Sverige har annonsert at alle syrere i praksis blir innvilget asyl. Det samme gælder i udgangspunktet for alle…

EUs grenseagentur Frontex opplyser at det er oppstått et marked for falske syriske pass i Tyrkia og at mange kjøper dem. Det skyldes blant annet at både Tyskland og Sverige har annonsert at alle syrere i praksis blir innvilget asyl.

Turkey SyriaDet samme gælder i udgangspunktet for alle andre EU-lande. Samtidig lød det forleden fra Tyskland, at man ikke længere vil sende syrere tilbage til det første EU-land, som de er blevet registreret i, og dermed de facto ikke følger Dublin-reglen, når det gælder borgere fra det krigshærgede land.

Således er det i høj kurs at være syrer, og grænseagenturet Frontex advarer nu om, at der særligt i Tyrkiet er opstået et marked for falske, syriske pas.

«Der er personer, som er i Tyrkiet nu, og som køber falske, syriske pas, fordi de ved, at syrere får asyl i alle EU’s medlemsstater,» siger chefen for Frontex, Fabrice Leggeri, til den franske radiostation Europe 1.

Leggeri legger til at de som kjøper de falske passene som regel er personer som snakker arabisk, at de fleste kommer fra Nordafrika eller Midtøsten og har status som økonomiske migranter. På spørsmål om potensielle terrorister kan ha fått adgang til EU under dekke av å være syriske flyktninger, svarer han at det ikke finnes noen bevis for det, men at det ikke er umulig.

Fabrice Leggeri opfordrede til, at man sender flere EU-grænsevagter til Grækenland, så landet kan få hjælp til at registrere de mange flygtninge og migranter, som hver dag ankommer til EU via de græske øer.

«Vi har en idé om nationaliteterne, men ikke noget klart billede af, hvem der kommer og den reelle profil på disse migranter,» siger han.

De siste månedene har både flyktninger og migranter i praksis reist fritt fra Hellas og gjennom flere østeuropeiske land.

Tirsdag lukket imidlertid Ungarn for at flyktninger og migranter kunne gå på tog til Østerrike og Tyskland uten gyldig visum.

Ungarn understregede tirsdag, da hundredvis af flygtninge stod uden for Keleti-banegården i Budapest og forgæves forsøgte at råbe op om, at de ville til Tyskland, at man blot følger reglerne i Schengen-samarbejdet.

Jyllands-Posten: Lettere adgang til Europa: Falske syriske pas storsælger