Tysk kringkaster ber om unnskyldning for sen rapportering om masseovergrepene

Redaktørene i det tyske TV-selskapet ZDF nyhetsprogram «Heute» ber om unnskyldning for ikke å ha rapportert om masseovergrepene på kvinner i Köln på nyttårsaften i mandagens sending

kölnRedaktørene i det tyske TV-selskapet ZDFs nyhetsprogram «Heute» ber om unnskyldning for ikke å ha rapportert om masseovergrepene på kvinner i Köln på nyttårsaften i mandagens sending. Først denne uken har tyske nyhetsmedier rapportert om saken.

Samtidig viser en intern politirapport at omfanget av overgrepene og øvrige forbrytelser var langt verre enn det som hittil har kommet frem og at politiet var så undertallige i forhold til ansamlingen av menn at de maktesløst måtte se på at kvinner ble seksuelt trakassert og overfalt. Situasjonen kom så raskt ut av kontroll at det ikke lot seg gjøre å anholde eller identifisere gjerningsmennene. Politirapporten sår tvil om både den politiske ledelsens og politiadministrasjonens uttalelser om saken.

– Nyhetssituasjonen var klar nok. Det var et feilgrep av morgensendingen å ikke som et minimum rapportere om hendelsene, skriver viseredaktør Elmar Thevessen på ZDF`s Facebook-side.

The rash of attacks and thefts in a New Year’s Eve crowd in the western city of Cologne was only widely covered by national media early this week, after police had initially reported no major incidents.

News editors of ZDF’s flagship “heute” (today) evening news programme apologised on social media for not reporting on the incidents at least in its Monday evening bulletin, four days after the attacks.

German police investigating mass sexual assaults during New Year’s Eve

“The news situation was clear enough. It was a mistake of the 7pm ‘heute’ show not to at least report the incidents,” wrote deputy chief editor Elmar Thevessen on the show’s Facebook page.

Redaktørene bestemte seg for å utsette rapporteringen til tirsdagen i forbindelse med at administrasjonen og politiet avholdt krisemøte, skriver Thevessen og innrømmer at dette var en «klar feilbedømmelse».

Masseovergrepene har i løpet av uken kommet til å dominere det tyske nyhetsbildet. Flere har imidlertid beskyldt hovedmediene for å forsøke å dekke over/tone ned saken:

On social media, furious right-wing commentators have blamed the attacks on Chancellor Angela Merkel’s government and its welcome to asylum seekers, 1.1 million of whom arrived last year.

The right-wing populist Alternative for Germany party seized on the attacks as “the appalling consequences of catastrophic asylum and migration policies”.

A media industry website said that the ugly incidents — and the sluggish official and media response — played into the hands of groups such as the Islamophobic PEGIDA street movement, which claims Germany’s politicians and media are colluding to mislead the public about immigration policy.

“Despite the world’s most expensive public broadcaster, countless social media reactions and online newsrooms … it took four long days before national media comprehensively reported on the incidents,” said a commentary on the Meedia service.

“The initial slowness is now being used in some circles to back their claims about the ‘lying press’.”

Tidligere i dag offentliggjorde Der Spiegel en intern politirapport som viser at omfanget av volden og masseovergrepene og de øvrige forbrytelsene i Köln var langt verre enn det som hittil er kommet frem og derved sår tvil om politisjef Wolfgang Albers foreløpige uttalelser. Det fremgår av rapporten at politiet ble fullstendig overveldet og dermed ute av stand til å bistå mennesker som ropte om hjelp.

De utkommanderte politibetjentene var kraftig undertallig og måtte maktesløst se på at mengder av menn begikk seksuelle overgrep på forbipasserende og tilstedeværende kvinner.

I rapporten til det nasjonale politiet, Bundespolizei, heter det at representantene for ordensmakten mistet kontrollen på situasjonen. Rapportforfatteren skriver: «Kvinner, med eller uten følge, satt bokstavelig talt satt i en gapestokk som ikke kan beskrives med ord mellom mengder av tungt berusede menn.»

Horden av menn utenfor og inne på togstasjonen var fullstendig uaffisert av politiets tilstedeværelse.

Politiet sto overfor mange stressede, gråtende og skremte fotgjengere, særlig kvinner og jenter. Betjenter rapporterte om «slåssing, tyverier, seksuelle overgrep på kvinner etc.» Grupper av mannlige innvandrere ble gjentatte ganger oppgitt som gjerningsmenn, men å identifisere disse – særlig de som sto bak de seksuelle overfallene – «var uheldigvis ikke lenger mulig.» Årsaken: «Sikkerhetsstyrkene var ute av stand til å få alle hendelsene, overfallene, forbrytelsene etc. under kontroll. Det skjedde simpelthen for mye på en gang.»

De groteske overgrepene har gått rett til kjernen i en stadig mer betent debatt om kansler Angela Merkels åpen dør-politikk under migrantkrisen. Både lokale myndigheter, regjeringen og politiet i Köln var raskt ute og hevdet at de seksuelle overgrepene ikke har noe med flyktninger og asylsøkere å gjøre, samtidig som man understreket at man foreløpig ikke vet hvem gjerningsmennene er. Kritikere av Merkels politikk har derimot påpekt at de to utsagnene er gjensidig utelukkende.

De offisielle uttalelsene bestrides imidlertid av anonymiserte politibetjenter som skal ha vært på vakt ved sentralstasjonen nyttårsaften.

Den tyske avisen Express har intervjuet en politibetjent, som forteller at det ble foretatt 15 provisoriske pågripelser nyttårsaften og av dem var 14 fra Syria og en fra Afghanistan. De skal alle ha vært i besittelse av bevis for oppholdstillatelse mens de gjennomgår asylbehandlingsprosedyren.

– De hadde definitivt bare vært noen få dager eller uker i Tyskland. Det er sannheten, selv om det gjør vondt, sier han til Express.

Ifølge Express bekreftes opplysningen av ytterligere en tjenestemann som var på plassen. Også flyktninghjelpere som ledsaget asylsøkere samt ambulansepersonell og -leger på stedet skal kunne bekrefte at flere nyankomne asylsøkere deltok i overgrepene.

Politibetjenten kommer videre med følgende situasjonsbeskrivelse:

– Jeg hadde unge kvinner, uten truser, som gråt ved siden av meg etter at gruppene av menn hadde spyttet på dem. Dette sjokkerte meg og vi måtte behandle dem først. Vi var også opptatt med å beskytte oss selv da vi ble utsatt for massive angrep.

Han forteller at de tilstedeværende politistyrkene ba desperat om forsterkninger, men at det ikke var å oppdrive fordi alle styrker var utkommandert til andre byer.

Han opplyser imidlertid om at politiet allerede samme kveld opprettet lister over identiteten til mistenkte etterhvert som de ble provisorisk anholdt. – Det betyr at politisjef Wolfgang Albers uttalelse om at man ikke vet hvem noen av de mistenkte er, er uriktig, skriver Express.

Politisjef Albers har da også i ettertid måttet innrømme at politiets opprinnelige uttalelse 1. nyttårsdag om at situasjonen på kvelden hadde vært «avslappet» ikke var korrekt.

Tribune: German broadcaster sorry for slow reporting on mob assaults