– Jeg har aldri sett så mange gråtende kvinner, kvinner som var svært redde

Den danske avisen Politiken melder at kansler Angela Merkel krever en hard reaksjon på de seksuelle masseovergrepene som ble begått mot kvinner i Köln, Hamburg og Stuttgart på nyttårsaften. Avisen gjengir beretningen til den 31 år gamle sosialarbeideren «Steffi» som ble øyenvitne til hva som skjedde da store…

kölnDen danske avisen Politiken melder at kansler Angela Merkel krever en hard reaksjon på de seksuelle masseovergrepene som ble begått mot kvinner i Köln, Hamburg og Stuttgart på nyttårsaften.

Avisen gjengir beretningen til den 31 år gamle sosialarbeideren «Steffi» som ble øyenvitne til hva som skjedde da store grupper i en ansamling på rundt tusen menn, som beskrives som av arabisk og nordafrikansk opprinnelse, omringet og gikk løs på tilfeldige kvinner på sentralstasjonen i Köln.

«Steffi» forteller at hun aldri har sett så mange gråtende kvinner med tøyet i uorden eller istykkerrevet. – Det var en ond stemning, sier «Steffi», som opplyser om at kvinner overalt ble overdynget med seksuelt betonte skjellsord og befølt av menn i flokk:

Så snart hun stod af toget på hovedbanegården i Køln, bemærkede ‘Steffi’, at noget var helt usædvanligt. Helt usædvanligt galt.

Ganske vist var det nytårsaften og stemningen løftet, men den 31-årige socialarbejder havde aldrig set så mange grædende kvinder med revet tøj eller uorden i festklæderne.

»Jamen, er de virkelig allesammen så fulde«, tænkte hun ved sig selv.

Kampklædt politi

Lige indtil hun mødte kampklædt politi på trappen og gik ud på pladsen foran banegården for at bane sig vej gennem mængden af det, hun troede var festende bysbørn, for at komme hjem til sin lejlighed.

Ude på den plads mellem hovedbanegården og den kendte domkirke, hvor kølnerne plejer at sætte hinanden i stævne for ved midnatstid at hilse det nye år velkommen i fællesskab, herskede en ond stemning.

«Steffi» er anonymisert av avisen Süddeutsche Zeitung på grunn av frykt for represalier. Over 90 kvinner har så langt levert anmeldelser om overfall, beføling, tyverier og en voldtekt.

»Over alt blev piger svinet til og overgramset. Jeg har aldrig set så mange grædende kvinder – kvinder, der var meget bange. Det var frygteligt, at jeg ikke kunne finde ud af, hvad der egentlig skete. Først troede jeg, at der havde været bombetrusler eller knivstikkere. Situationen var helt ude af kontrol. Også selv om man ikke selv blev råbt ad eller overbegramset, følte man sig truet og bange«, fortæller ‘Steffi’ til avisen.

Først da hun var trængt ud i menneskemassen, lagde hun mærke til, at hun var omringet af » mænd med arabisk eller nordafrikansk udseende. Man skal være forsigtig med at sige sådan noget, men det slog mig virkelig«, som hun siger til Süddeutsche Zeitung.

Hårde skældsord i natten

Flere gange hørte hun mændene råbe ord som »so, kælling, fisse og dumme hore« omkring sig og hun undrede sig over, at der ikke var flere politifolk til at beskytte kvinderne. De blev ifølge talrige øjenvidner omringet af en gruppe på mellem 500 og 1000 mænd af mellemøstlig eller nordafrikansk udseende, som i fællesskab tog på deres ofre og stjal mobiltelefoner og punge. Hvor stor gruppen af gerningsmænd reelt var, er helt uklart.

De groteske masseovergrepene har rystet Tyskland, og Merkel samt flere politikere krever harde reaksjoner ift gjerningsmennene. Den politiske ledelsen under ordfører Henriette Rekel i Köln har imidlertid høstet voldsom kritikk på sosiale medier etter at «forholdsreglene» man la frem i stor grad dreier seg om formaninger til kvinner om å endre atferd, som f.eks. å «holde fremmede på en armlengdes avstand» og ikke gå alene:

Forebyggende tiltak er regler for oppførsel for unge kvinner og jenter, «slik at slike ting ikke skjer med dem», sier Reker med hensyn til de seksuelle overgrepene på nyttårsaften. Det finnes allerede en katalog over oppførselsregler som nå vil bli oppdatert og snart tilgjengelig på nett.

Blant reglene er å opprettholde en armlengdes avstand til fremmede, holde seg innenfor sin egen gruppe og ikke skilles fra denne, og i nødsfall spørre tilskuere om å gripe inn eller informere politiet.

Men også politiet ble truet og omringet av den aggressive gruppen menn:

Politiet beretter om, at de blev kaldt ud til hovedbanegården nytårsaften, fordi der var en større folkemængde på omkring 400 mænd, der opførte sig aggressivt.

»Da vi ankom, fandt vi, at der var betydeligt flere. Meget berusede mænd, der måske også havde taget stoffer, og som skød fyrværkeri ind i folkemængden,« fortæller en anonym politimand til Bild. de.

Han fortæller, at politiet blev truet:

»Hvis man talte med en mistænkt, blev man øjeblikkeligt omringet af hans venner, som var truende,« fortæller han og tilføjer, at politiet slet ikke kunne følge med, da anmeldelserne fra klokken et om natten begyndte at tikke ind. Hvis de fik en anmeldelse om et overfald, så var alle personer væk, når de nåede frem til stedet.

Politiken: Merkel kræver hård reaktion på masseovergreb mod kvinder