Det «nye fenomenet» har et navn: Taharrush gamea

Det som av politikere og medier omtales som «et nytt fenomen» som manifesterer i seg Europas gater er så lite nytt at det til og med har et navn: Taharrush gamea – en «voldtektslek» for arabiske menn, skriver Die Welt. Ordet betyr seksuelle gruppetrakasserier og sjefen for Tysklands…

Det som av politikere og medier omtales som «et nytt fenomen» som manifesterer i seg Europas gater er så lite nytt at det til og med har et navn: Taharrush gamea – en «voldtektslek» for arabiske menn, skriver Die Welt.

Ordet betyr seksuelle gruppetrakasserier og sjefen for Tysklands føderale kriminalpoliti (Bundeskriminalamt – BKA), Holger Münch, forklarer at det innebærer grupper av arabiske menn som omringer et kvinnelig offer og deretter utsetter henne for seksuelle overgrep. Er det nok menn tilstede blir kvinnen dratt avgårde av mobben, som bytter på å rive av henne klærne, beføle henne og stikke fingre inn i alle kroppsåpninger. I andre tilfeller ender det med voldtekt. Denne atferden ble flere ganger observert under massedemonstrasjonene på Tahrir-plassen i Kairo under den såkalte arabiske våren i 2011.

Eller som korrespondent i Jyllands-Posten, Gunnar Willum, beskriver det: Massevoldtekt med arbeidsdeling – i fullt dagslys.

Men angrebsmændene var lige så velorganiserede, som de var perverterede. Mens en del af hoben gav sig i deres lysters vold, dannede andre en beskyttende mur omkring deres medgerningsmænd og forhindrede dermed forbipasserende i at gribe ind. Massevoldtægt med arbejdsdeling.

Ofte tog det op til en time før forbipasserende kunne opbyde en tilstrækkelig stor flok til at standse uhyrlighederne. I en rapport har det tyske kriminalpoliti sammenlignet de omfattende seksuelle overgreb som fandt sted i Köln nytårsnat med dette egyptiske fænomen kaldet ”taharrush gamea”, som på egyptisk arabisk betyder ”gruppeovergreb” eller ”gruppeforulempelse”.

Ifølge det tyske politi er flere af gerningsmændene af nordafrikansk afstamning. I modsætning til en traditionel voldtægt kan alle deltagere have en finger med i skændingen af offeret. Også uden at skulle trække bukserne ned. Ingen behøver at se offeret i øjnene. Skylden for forbrydelsen bliver spredt ud over hundrede hænder. Mange af seksualforbryderne var blot 14-15 år.

Så det eneste som er nytt, er at det nå utspiller seg i Europa. Og etter meldingene fra Sverige å dømme, så er det ikke utpreget nytt det heller.

Kartkvinner

I flere europeiske byer ble et stort antall kvinner utsatt for seksuelle overgrep av denne typen på nyttårsaften og antallet anmeldelser stiger stadig:

I Köln er antallet anmeldelser steget til over 500 – hvorav rundt 40 prosent dreier seg om seksuell trakassering og vold, mens de øvrige dreier seg om tyverier og vold begått på samme tid, sted og med samme fremgangsmåte. Politiet i Düsseldorf så langt har fått inn 65 anmeldelser som inkluderer samme type atferd, men også tyverier og vold. I Hamburg er antallet anmeldelser og straffesaker steget til 133. Et av ofrene skal være en jente på bare ti år. Likelydende beretninger kommer også fra Frankfurt og Stuttgart. Nyhetsbyrået AFP melder om tilsvarende tilfeller, om enn i mindre skala, i Zürich i Sveits og Saltzburg i Østerrike, mens politiet i Finland rapporterer om uvanlig mange tilfeller av seksuell trakassering i Helsinki på nyttårsaften. Politiet var også på forhånd blitt tipset om at grupper av asylsøkere planla å sextrakassere kvinner og hadde derfor forberedt seg. Som følge av tipsene ble seks asylsøkere pågrepet i preventiv hensikt dagen før nyttårsaften. Tre konkrete tilfeller fant sted på sentralstasjonen i Helsinki, hvor rundt tusen asylsøkere – hovedsakelig fra Irak – hadde samlet seg. Tre asylsøkere ble pågrepet.

Kalmar i Sverige etterforsker politiet minst åtte anmeldelser om seksuell trakassering av 15 kvinner mellom 16 og 20 år samme kveld. Så langt er to asylsøkere under etterforskning. Det samme meldes fra Malmö og Karlstad.

Samtidig er det blitt kjent at svensk politi bevisst fortiet at store grupper av enslige, mindreårige asylsøkere fra hovedsakelig Afghanistan i to år har seksuelt trakassert jenter på ungdomsfestivalen We are Sthlm i Stockholm. Gjengenes fremgangsmåte var den samme som ved de andre tilfellene.

Den svenske nettsiden Nyheter Idag utdyper:

– De här brotten som utförs av grupper av unga män oroar främst polismyndigheterna ute i delstaterna i samband med stora folksamlingar, som till exempel demonstrationer. Attackerna rör sig om alltifrån sexuella ofredanden till våldtäkt, säger BKA:s myndighetschef Holger Münch.

Nu funderar polisen i Tyskland över hur denna nya typ av sexuella massövergrepp mot kvinnor ska hanteras på bästa sätt och en nationell strategi ska tas fram för att få stopp på övergreppen.