Innvandring

«Dansetyver» og borgervern

Etter nyttårsaftens skremmende og utålelige hendelser i Tyskland kommer det nå frem at en rekke av overgriperne kan komme fra Düsseldorfs kriminelle miljø av såkalte "dansetyver" (Antanz-Trickdieben). Nå skal tusenvis i Düsseldorf ha meldt seg til et borgervern.

Overgrepene og den seksuelle trakasseringen som fant sted blant annet i Tyskland, ikke minst i Köln, og i Finland nyttårsaften beskrives av myndighetene som et «helt nytt fenomen». Som vi har omtalt tidligere er ikke fenomenet spesielt «nytt», det har bare ikke vært så tilstede i vår del av verden. Med den enorme økningen av asylsøkere på kort tid presenteres vi også for en ukultur som vi ikke kan lukke øynene for, selv om det var akkurat det myndighetene og mediene prøvde å gjøre nyttårsaften. Det tyske TV-selskapet ZDF har for øvrig bedt offentlig om unnskyldning for sin unnfallenhet.

Kvinner ble seksuelt trakassert og fyrverkeri ble avfyrt inn i folkemengden i Köln på nyttårsaften.

Kvinner ble seksuelt trakassert og fyrverkeri ble avfyrt inn i folkemengden i Köln på nyttårsaften.

Nå kommer det inn rapporter om det som kanskje kan omtales som et nytt fenomen, nemlig såkalte «dansetyver» (Antanz-Trickdieben), som skal være et kjent i blant annet Düsseldorf. Disse tyvene har fått sitt navn etter metoden de benytter. De er lomme- og vesketyver som for å distrahere ofrene danser i grupper inntil en av dem ser sitt snitt til å stikke av med en lommebok, veske eller andre verdier. Noen ganger eskalerer tyveriene til trusler og ran. Stort sett er ofrene kvinner.

Düsseldorf ligger mindre enn 5 mil fra Köln og er hovedstad i delstaten Nordrhein-Westfalen. Ifølge Berlingske etterforsker politiet om det er en forbindelse mellom overgrepene nyttårsaften på jernbanestasjonen i Köln og med en gruppe av disse dansetyvene som over tid har herjet på jernbanestasjonen i Düsseldorf. Det heter inntil videre at 15 av de mistenkte, hvor enda ingen er anholdt, er lokalisert til Düsseldorf.

De dansetyvene som politiet tidligere har pågrepet kommer ofte fra Düsseldorfs såkalte «maghreb-kvarter», der en stor del av innbyggerne er av arabiske og nordafrikanske opprinnelse. Politiet i Düsseldorf skal det siste året ha undersøkt mer enn 2.200 unge menn knyttet til denne bydelen, mistenkt for å være kjernen i et organisert miljø av jernbanetyver som opererer i flere byer. Dette miljøet mistenkes nå også for å ha spilt en rolle i sexovergrepene som fant sted i Köln og at overgrepene kan ha vært planlagt. 

Frankfurter Allgemeine Zeitung melder at i kjølvannet av de seksuelle overgrepene har tusenvis av borgerne i Düsseldorf meldt seg til et borgervern som vil «gå gjennom byen» og «gjøre den mer sikker for våre damer». Borgervernet skal enda ikke ha vært i aksjon i gatene og er dannet via sosiale medier. Interesserte melder seg på via den lukkede Facebook-gruppen Einer für alle, alle für einen… Düsseldorf passt auf (En for alle, alle for en… Düsseldorf passer på). Her heter det blant annet:

I forlengelsen av begivenhetene på Kölns hovedsentralstasjon nyttårsaften (ifølge mediene nesten 80 seksuelle overgrep og voldtekter) har vi besluttet å mobilisere i Düsseldorf.

Det skjer igjen og igjen i vår vakre by, og i de siste månedene skjer det stadig oftere. Nå vil, skal og må vi gjøre med det. Vi har alle en kjæreste, søster, mor, kusine, tante eller kone.

Ideen at vi i helgene, eller når det er arrangementer, vil gå samlet gjennom byen for å gjøre det klart for alle med vår ikke-voldelige tilstedeværelse at slik atferd er noe vi absolutt ikke tolererer i vår vakre by!

Vi vil derfor be DEG om å hjelpe oss med å beskytte VÅRE familier.

Dette er ikke en politisk side! Det handler om å gjøre denne byen mer sikker for våre damer.

Det heter at tonen er (mildt sagt) sterkt kritisk overfor muslimske innvandrere (hvilket jeg ikke kan bekrefte eller avkrefte da gruppen er lukket og uansett ville neppe mine tyskkunnskaper strukket seg til en slik analyse). Berlingske påpeker også at borgervern diskuteres i flere tyske byer.

Ikke uventet stiller politiet seg kritisk til borgervern. De frykter at slike grupper kan oppnå motsatt effekt, det vil si terge opp til (mer) bråk. Det synes heller ikke som politiet har særlig tro på gruppenes ikke-voldelige intensjon. «Maktmonopolet skal helt klart ligge hos staten,» sier en talsperson for politiet i Düsseldorf. Den tyske politiforeningene mener at ett borgervern er ett for mye, og kaller det for «en farlig tendens i samfunnet».

Svaret på utfordringene ligger åpenbart i hvordan politiet klarer å håndtere situasjonen. Hvis de gjentar nederlaget fra nyttårsaften, både hva gjelder hvordan de var forberedt på situasjonen, hvordan de mislyktes med å takle den og hvordan de i ettertid prøvde å fortie skandalen, blir neppe ønsket om borgervern mindre. Det gjør heller ikke en fortsatt økt innvandringstakt. En eller annen gang må myndighetene, uansett land, ta innover seg at det er en klar sammenheng mellom antall innvandrere og type innvandrere, særlig når mange kommer på kort tid. Og det selv om man prøver seg med nyord som «hverdagsintegrering».

Berlingske: Efter sexkrænkelser i Køln: Borgerværn tager sagen i egen hånd