Det nye fenomenet brer om seg

Finsk politi melder om at det som omtales som et «helt nytt fenomen» også manifesterte seg i Helsinki på nyttårsaften, skriver Aftenposten. Politisjef Ilkka Koskimaki sier at man har mottatt rapporter om uvanlig mange tilfeller av seksuell trakassering på nyttårsaften. Politiet var også på forhånd blitt tipset om at…

kölnFinsk politi melder om at det som omtales som et «helt nytt fenomen» også manifesterte seg i Helsinki på nyttårsaften, skriver Aftenposten.

Politisjef Ilkka Koskimaki sier at man har mottatt rapporter om uvanlig mange tilfeller av seksuell trakassering på nyttårsaften. Politiet var også på forhånd blitt tipset om at grupper av asylsøkere planla å sextrakassere kvinner og hadde derfor forberedt seg. Som følge av tipsene ble seks asylsøkere pågrepet i preventiv hensikt dagen før nyttårsaften.

Tre konkrete tilfeller foregikk på sentralstasjonen i Helsinki, hvor rundt tusen asylsøkere – hovedsakelig fra Irak – hadde samlet seg. Tre asylsøkere ble pågrepet.

Koskimaki i det finske politiet sier de ikke ser noen sammenheng mellom hendelsene i Köln og det som skjedde i Helsinki.

Helsinki og Köln er ikke alene. Samme kveld skjedde noe lignende på Reeperbahn i Hamburg, hvor grupper bestående av 5-15 menn i alderen 30-40 år begikk seksuelle overgrep på kvinner. Det samme var tilfelle i Stuttgart. Nyhetsbyrået AFP melder om tilsvarende tilfeller, om enn i mindre skala, i Zürich, Frankfurt og Saltzburg.

I Köln antar saken i stadig større grad karakter av en politisk skandale.

En intern politirapport viser at omfanget av overgrepene og øvrige forbrytelser var langt verre enn det som hittil har kommet frem og at politiet var så undertallige i forhold til ansamlingen av menn at de maktesløst måtte se på at kvinner ble seksuelt trakassert og overfalt. Situasjonen kom så raskt ut av kontroll at det ikke lot seg gjøre å anholde eller identifisere gjerningsmennene. Samtidig sår denne og en annen politirapport tvil om både den politiske ledelsens og politiadministrasjonens uttalelser om saken.

Både lokale myndigheter, regjeringen og politiet i Köln har vært raskt ute og hevdet at de seksuelle overgrepene ikke har noe med flyktninger og asylsøkere å gjøre, samtidig som man har understreket at man foreløpig ikke vet hvem gjerningsmennene er. Kritikere av Merkels politikk har derimot påpekt at de to utsagnene er gjensidig utelukkende.

De offisielle uttalelsene bestrides da også av anonymiserte politibetjenter som skal ha vært på vakt ved sentralstasjonen nyttårsaften.

Den tyske avisen Express har intervjuet en politibetjent, som forteller at det ble foretatt 15 provisoriske pågripelser nyttårsaften og av dem var 14 fra Syria og en fra Afghanistan. De skal alle ha vært i besittelse av bevis for oppholdstillatelse mens de gjennomgår asylbehandlingsprosedyren.

Avisen Die Welt har publisert deler av en debriefingrapport fra 2. januar, som viser at flere av Albers` uttalelser stemmer dårlig med virkeligheten. Han har blant annet hevdet at flesteparten av de nå 120 anmeldelsene som hittil har kommet, dreide en fjerdedel seg om seksuelle overgrep. Det er ikke tilfelle, det er 3/4. I tillegg viser rapporten at nærmere 100 gjerningsmenn ble pågrepet på stedet og brakt til politistasjonen, hvor det ble fastslått at de alle var fra Midtøsten, spesielt Syria, og Nordafrika. Nesten alle var asylsøkere som nylig var ankommet Tyskland.

De utkommanderte politibetjentene var kraftig undertallig og måtte maktesløst se på at mengder av menn begikk seksuelle overgrep på forbipasserende og tilstedeværende kvinner.

I rapporten til det nasjonale politiet, Bundespolizei, heter det at representantene for ordensmakten mistet kontrollen på situasjonen. Rapportforfatteren skriver: «Kvinner, med eller uten følge, satt bokstavelig talt satt i en gapestokk som ikke kan beskrives med ord mellom mengder av tungt berusede menn.»

Horden av menn utenfor og inne på togstasjonen var fullstendig uaffisert av politiets tilstedeværelse.

Alle de rapporterte tilfellene har sterke likhetstrekk når det gjelder mennenes gruppeatferd overfor kvinner.

Men om menn i gruppers massive seksuelle trakassering av kvinner i det offentlige rom er noe nytt i Europa, så er det ikke det i Nord-Afrika og Midtøsten der gjerningsmennene ifølge politi, ofre og vitner har bakgrunn fra.

I Egypt har menns seksuelle trakassering rett og slett antatt en epidemisk karakter. 83 prosent av de egyptiske kvinnene forteller at de har blitt verbalt eller fysisk krenket.

98 prosent av utenlandske kvinner bosatt i Egypt har opplevd en eller annen form for seksuell trakassering. 68 prosent av slik trakassering er verbal.

I en FN-studie fra 2013 hadde tallet økt til 99.3 prosent og den mest vanlige formen for trakassering var beføling.

Samme år viste en studie at Egypt var det verste av 22 arabiske land hva kvinners rettigheter angår, tett fulgt av Irak, Saudi Arabia, Syria, Jemen, Sudan, Libanon, Palestinsk territorium og Somalia.

Nå forplanter det seg tydeligvis i Europas gater.