Hanna Gadban: – Radikal islam vokser seg sterkere

Hanna Gadban har nettopp gitt ut boken "Min Jihad - Jakten på liberal islam", hvor hun - i likhet med flere profilerte innvandrerkvinner - beskriver hvor raskt islamismen vokser i svenske kommuner. Den svensk-irakiske forfatteren er troende muslim, men blir likevel kalt islamofob og rasist på grunn av sin kritikk av islam, islamisme og æreskultur. Gadban var tidligere aktiv i Vänsterpartiet, men forlot partiet i skuffelse over at den svenske venstresiden fortier problemene hun tar opp.

Hanna Gadban har nettopp gitt ut boken «Min Jihad – Jakten på liberal islam», hvor hun – i likhet med flere profilerte innvandrerkvinner – beskriver hvor raskt islamismen vokser i svenske kommuner. Hun skriver også om hvordan radikale islamister, IS-sympatisører og statsstøttede organisasjoner benytter seg av begrepet islamofobi for å stanse all kritikk.

Den svensk-irakiske forfatteren er troende muslim, men blir likevel kalt islamofob og rasist på grunn av sin kritikk av islam, islamisme og æreskultur. Gadban var tidligere aktiv i Vänsterpartiet, men forlot partiet i skuffelse over at den svenske venstresiden fortier problemene hun tar opp.

– Jeg er innvandrer og trodde at jeg ville bli betraktet som troverdig. Men de reaksjonene jeg fikk fra hvite, svenske venstremennesker som ikke har opplevd den undertrykkelsen som jeg, mange barn, ungdommer og kvinner opplever hver dag, var en stor skuffelse, sier hun til Dagens Samhälle.

Min_Jihad-250x370

Flere på venstresiden kalte henne rasist og da hun fikk prisen «Årets Alumn» av Södertörns høyskole gikk kulturskribent Petter Larsson i Aftonbladet til og med så langt som å sammenligne tildelingen med å gi en pris til nazister. Enkelte har heller ikke unnslått seg for å kalle Gadban det rasistiske «husblatte» («husneger»).

– Jeg forsto først ikke hva det betød, sier Gadban. Noen skrev om «Hannas brune fans» og hun syntes ikke det var så ille fordi hun selv er brun; hun forstod ikke at «brune» henspilte på nazister generelt og partiet Sverigedemokratene spesielt.

I Gadbans irakiske familie har islamofob-etiketten blitt en stående vits som alle ler godt av:

– Min islamofobi har blivit ett skämt. De går runt och berättar för varandra: ”I Sverige finns det något som kallas islamofob som alla som kritiserar religion kallas.” Själva kritiserar de radikala islamister och IS-anhängare varje dag, det är en självklarhet i Mellanöstern.

I boken skriver Gadban blant annet om den ekstremt religiøse organisasjonen Islamic Education and Research Academy (IERA), som på kort tid har etablert seg på steder som Stockholm, Malmö, Borlänge, Örebro, Uddevalla, Fagersta og Göteborg:

IERA grundades i Storbritannien för sex år sedan av personer som regelmässigt strör hotfullheter om judar, homosexuella och religiöst otrogna omkring sig. Organisationens uttalade syfte är att missionera och motverka islamofobi, men verksamheten utgår från wahhabismen, i grunden samma extrema ideologi som IS (Islamiska staten) vilar på.

Enligt Hanna Gadbans kartläggning har IERA både kopplingar till kretsar som hyllar IS och till etablerade organisationer som Sveriges unga muslimer och studieförbundet Ibn Rushd. De senare gör anspråk på att officiellt representera islam i Sverige och tar emot miljonbelopp i statligt stöd, ofta för att driva projekt mot islamofobi.

IERA ble grunnlagt av den kjente hatpredikanten Abdurraheem Green og to av organisasjonens rådgivere er Bilal Philips og Zakir Naik, som begge er nektet innreise til Storbritannia. Organisasjonen promoteres av den ekstremistiske propagandakanalen Ramadan TV – som også gir sendetid til andre kjente hatpredikanter som Haitham al-Haddad, Hamza Tzortzis, Shady Sueliman og Hussain Yee – og ble i 2014 gjenstand for britiske myndigheters granskning etter anklager om at dens ledere fremmer antisemittisme og anbefaler steining av homofile og utro kvinner.

Myndighetene ble også interessert fordi organisasjonen påtvang kjønnssegregering på møter de avholdt på britiske universitetsområder. Som følge av kjønnssegregeringen ble organisasjonen bortvist fra universitetet i London:

A leading Islamic charity is being investigated by the official watchdog amid allegations that its leaders promote anti-Semitism and have called for homosexuals and female adulterers to be stoned to death.

The Islamic Education and Research Academy (iERA), which claims it works with two major British charities, lists among its advisers two preachers banned from the UK for extremist views.

The Charity Commission first became concerned after reports that the organisation had imposed gender segregation at its meetings held on university campuses. The University of London has banned the charity as a consequence.

Now the commission has announced a full-blown investigation after identifying a number of “regulatory issues” over its organisation of events and how it chooses speakers and preachers for them.

The investigation — likened by the commission to a police inquiry — coincides with a devastating 44-page report into iERA by the Council of Ex-Muslims of Britain (CEMB), an organisation set up to combat Islamist extremism.

Flere av IERAs og Ramadan TVs hatpredikanter har for øvrig vært invitert som talere på Islam Nets årlige «Fredskonferanse» i Oslo. De blir også regelmessig invitert som forelesere til flere andre organisasjoner for unge muslimer i Europa, som Sveriges Unga Muslimer (SUM) og Troende Unga Framtida Förebilder (TUFF) i Sverige og Islamisk Trossamfunds ungdomsafdeling i Danmark.

Gadban mener at wahhabismens tilhengere stempler kritikerne som islamofober og rasister, for derved å skape rom for en ideologi som er «dypt antiliberal, dypt antidemokratisk, dypt voldsforherligende og til og med rasistisk.»

Priset för att ta plats i debatten har lett till omorientering. Hon har lämnat Vänsterpartiet, där hon tidigare var aktiv medlem, eftersom hon anser att svensk vänster förtiger de problem hon tar upp.

– Som svensk ska man vara normkritiker, men som invandrare får man inte vara det. Då anses man vara kulturförrädare och legitimera SD:s åsikter.

Parallellt med kartläggningen av IERA följer hon ett annat spår i boken. Hon intervjuar imamer om förutsättningarna för en liberal islam som förenar religion med den sekulära staten. Slutsatsen är inte särskilt optimistisk.

– Jag ser inga möjligheter att etablera liberal islam nu. Men jag hoppas att folk som läser min bok får en tankeställare och att det kan bli bättre om 30 eller 50 år.

Tidligere aktiv i Socialdemokraterna og redaktør for nettsiden Ledersidorna Johan Westerholm mener boken Min Jihad – Jakten på liberal islam vil bli en klassiker :

Mitt omdöme? Gadban förser oss med ett mycket viktigt bidrag för den som vill följa och delta i denna samhällsdebatt genom att dels söka svaret på liberal Islam själv, dels belysa Dawa-rörelsens aktiviteter och kopplingar till militanta uttolkningar. Gadban klär av det svenska myndighetssveriges naivitet och olika föreningars och enskildas agendor när vi låter Ungdomsförbund och kommuner kasta pengar efter organisationer som så uppenbart vill radikalisera en religion. För de som inte närmat sig ämnet tidigare bör den läsas tillsammans med annan litteratur som förklarar begreppen och framför allt en ordlista. Men det senare kanske vi kan få se i en andra upplaga.

Hanna Gadban är en mycket modig kvinna. Och enligt min uppfattning en utmärkt representant för sin religion. Boken kommer bli en klassiker samt ett mycket viktigt bidrag i samhällsdebatten men är samtidigt krävande av sin publik.

Boken kan bestilles her:
Hanna Gadban
Min Jihad – jakten på liberal islam
Forlaget Fri Tanke
ISBN: 9789187513701
Utgitt: juli 2015
Pris: 215,- SEK