Islam

-Jeg håper Den islamske staten vinner krigen

Det er ingen grunn til å få sjokk. Lederen av den notoriske moskeen i Aarhus på Grimhøj-veien har ingen behov for å skjule budskapet sitt. Oussama El-Saadi støtter åpenlyst Den islamske staten, fordi han mener verden trenger en ekte islamsk stat. Samme moské produserer IS-krigere på løpende bånd. Og danske myndigheter sitter på god avstand og bivåner det helle, rede med psykologhjelp, arbeidsmarkedstiltak og annet de hjemvendte mordere måtte trenge for å bli såkalt ”integrert”. Skal skuespillet bare fortsette på bekostning av ordinære borgeres sikkerhet og velferd?

Den såkalte Grimhøj-moskeen har vært i offentlighetens søkelys i en årrekke. Det var også i denne moskeen avhopper-imamen Ahmed Akkari hadde sitt virke før han forstod at demokrati og frihetsverdier faktisk ikke er å forakte. Akkari har foretatt en verdireise som er beundringsverdig.

Men i moskeen han var sentral i gjennom en årrekke, er det mildt sagt ingen bevegelse ideologisk, tvert om. Det interessante er at tidligere i år uttrykte samtlige danske partier unntatt blodrøde Enhedslisten, et klart ønske om å stenge moskeen.

Nå som DR har kringkastet en dokumentar fra moskeen (i går), burde ikke politikerne trenge flere kort på hånden for å gjøre nettopp det. Formannen i moskeen, Oussama El-Saadi, erklærer en pågående krig.

Skjegget er trimmet i Muhammeds ånd: en neve langt, og klippet helt ned rundt leppene.

Skjegget til El-Saadi  er trimmet i Muhammeds ånd: en neve langt, og klippet helt ned rundt leppene.

»Jeg håber, at IS vinder, og at vi en dag har en islamisk stat i verden«, siger Oussama El-Saadi i dokumentaren.

Grimhøjmoskeens formand siger også, at når den vestlige verden har erklæret Islamisk Stat krig, så er det en krigserklæring mod hele den muslimske verden.

Da håper selvsagt herren også at Den islamske staten går seirende ut av krigen i Syria. Vestens syn på konflikten er forvrengt av USA-propaganda, heter det.

El-Saadi hyller også martyrer, som en konvertitt som har blitt drept i Syria og som hadde tilhold i moskeen i Aarhus.

»Jeg synes, at hvis han gør det for sin tro, og at han gør det for Allahs skyld, så er han martyr – han er en helt,« siger Oussama El-Saadi, der også bliver spurgt, om han syntes, at det var i orden, at den danske konvertit tog til Syrien for at kæmpe og også selv – det viser flere billeder – var bevæbnet.

»Jamen, det er hans valg, faktisk«, lyder det i dokumentaren.

Spørsmålet jurister må ta stilling til er om uttalelsene hans er innenfor ytringsfrihetens rammer eller om dette kan karakteriseres som oppfordring til terror.

Den svenske terrorekspert Magnus Ranstorp fra den svenske Forsvarshögskolan mener ikke, at man direkte kan sige, at formandens udtalelser er i strid med dansk lovgivning:

»Man kan ikke lovgive ud fra, at de synes, Islamisk Stat er gode, eller at de ønsker, de skal vinde«, siger Magnus Ranstorp med henvisning til, Oussama El Saadis kommentar om, at han hepper på IS og håber, der en dag er en islamisk stat i verden.

»Det er bare en ekstrem holdning«, siger Ranstorp til Politiken.

Den svenske terrorforsker understreger dog, at Oussama El Saadi udgør et stort problem for både Aarhus og for Danmark. Han gemmer sig bag sin ytringsfrihed, mener Ranstorp.

»Det er tydeligt at han ikke mener, at ekstremisme og voldelig ekstremisme er et problem. Heller ikke Islamisk Stat. Og det er et problem i sig selv, fordi han kan influere mange menneskers holdninger. Og i den henseende opfordrer han til antidemokratiske holdninger og til at støtte en organisation, som FN har kendt ulovlig og en terrororganisation«, siger han.

Oussama El-Saadi har tidligere kaldt den danske konvertit en helt, hvilket førte til en politianmeldelse for opfordring til terror.

»Når han (El Saadi, red.) glorificerer ham for at have begået det, han kalder et martyrskab, så kan man måske sige, han glorificerer terror. Det kan man muligvis godt kigge på lovgivningsmæssigt«, siger Ranstorp og fortsætter:

»Men han opfordrer jo ikke direkte til terror. Og man må skelne mellem det at have ekstreme holdninger, som han har, og det at opfordre til vold. Det er et lovgivningsmæssigt aspekt, som man er nødt til at være jurist for at afgøre. Men jeg tror ikke, han vil blive retsforfulgt for at ytre sin støtte (til den danske konvertit, red.)«, siger Ranstorp.

Grimhøj-moskeen har produsert over 20 krigere til Den islamske staten. 22 av dem er kjent, og det kan altså være flere.

Det er nettopp i Aarhus at myndighetene er kjent for sin avradikaliserings strategi, også applaudert av norske politikere. Vi er nok ikke like begeistret, og hvorfor vi ikke er det, kan du lese her. Modellen har sitt utgangspunkt i at unge diskrimineres av det danske storsamfunnet (hva med konvertittene?). De skal møtes som ofre når de vender hjem.

Da gjenstår det å se om danskene, som går til valgurnene 18.juni, får en ny debatt om Grimhøj-moskeen skal stenges eller ei. Kommer den, regner jeg med at det blir med debatten der politikere overbyr hverandre foran kameraene, og så lar det hele renne ut i sanden.

I boken Min afsked med islamismen forteller Akkari om åpen sympati med terrorister/jihadister i Grimhøj-moskeen, og liknende danske moskeer. Kanskje politikerene skulle kalle inn Akkari, som har gjort grønlender av seg for å slippe å kikke seg over skulderen konstant, og få hans vurdering av hvordan man skal forholde seg til disse organiserte kreftene som jobber for å omvelte vestlige demokrati?

For det er de holder på med. Ikke tro noe annet.