Økonomi

Svensk tryllekunst: tjener 8 milliarder per år på innvandringen

Allerede i dag medfører innvandringen til Sverige et overskudd på 8 milliarder i året og fortvil ikke: de kan tjene mye, mye mer. Eventyret Sverige fortsetter. Ko-ko.

Johan Ehrenberg (journalist, publisist, samfunnsdebattant og forfatter) og økonomen Sten Ljunggren har sett på forskning fra (blant annet, heter det) OECD, og kommet frem til at Sverige allerede i dag tjener på innvandringen – og at det er fullt mulig å tjene enda mer:

Om vi i Sverige, istället för att diskutera invandrare som ett problem, investerade, utbildade och anställde de som kommer hit skulle den gemensamma vinsten bli 0,53 procent av BNP, 20,7 miljarder per år. Från ett litet överskott skulle vi gå till ett rejält överskott som gjorde alla tillsammans så mycket rikare.

Denne fantastiske konklusjonen kommer de frem til basert på utregninger som OECD har gjort over hvordan BNP påvirkes av ”om invandrare har arbete i samma grad som de som är födda i Sverige.”

Premisset er vidunderlig, som et eventyr. Og det er et eventyr det er. Er det noe vi vet, og som alle statistikker bekrefter, om vi så snakker sysselsetting, skatt og trygd eller fattigdom, så er det at innvandrere og svensker (norskinger, dansker, tyskere, franskmenn etc.) ikke har samme sysselsettingsprofil (ei heller utdanningsprofil). Jo, vi skulle gjerne ønske det, be om det, håpe på det, men det er ikke slik. Men hvorfor bry seg om slike fakta? Og kostnadene ved å utdanne flere, er selvsagt heller ikke noe interessant variabel.

För att nå dit krävs alltså att fler får jobb. I debatten framställs det ofta som att just det här är problemet – antalet jobb minskar i takt med att invandringen ökar. Men så är det inte. De OECD-länder som har högst andel utlandsfödda har samtidigt lägst arbetslöshet.

Hvilket ikke er merkelig i det hele tatt. For istedet for å investere i nye maskiner og annet, så tar man i bruk flere hender til å gjøre arbeidet for en billig penge. Dermed skapes flere lavproduktive jobber. Men da er det altså flere som gjør noe for det som oppnås (resultatet) og da går produktiviteten ned.

Men ikke i Sverige, tydeligvis.

Även om Sverige inte lyckas sysselsätta fler utlandsfödda tjänar vi redan idag på invandring. Så gott som alla länder gör det. För Sveriges del handlar det om ett överskott på åtta miljarder kronor per år. ”Det här är en av de få stora undersökningarna av oberoende internationella experter och den ger mer stöd för tesen att invandring lönar sig i ett land som Sverige än motsatsen”, skriver Ljunggren och Ehrenberg.

Nå har ikke artikkelen i ETC noen lenke til denne «undersøkelsen», så hvor dette tallet på 8 milliarder kommer fra, forblir en del av eventyret. Men vit så at det er «internasjonale eksperter» vi snakker om (og bare glem premisset om at de anses å ha samme arbeids- og utdanningsprofil som svenskene).

Fortvil så ikke – det kommer mer:

Ännu ett vanligt argument för en begränsning av invandringen är att välfärden urholkas om Sverige fortsätter ta emot lika många som idag. Men det stämmer inte heller. Uppgifterna från OECD visar att det inte finns något samband mellan hög invandring och offentlig nettoskuld, snarare har länder med hög andel utlandsfödda bättre offentlig ställning än länder med liten invandring. Enligt rapporten är den svenska välfärden snarare beroende av invandring. Utan invandringen hade befolkningen minskat, och minskad befolkning skulle ha påverkat Sveriges ekonomi negativt.

Igjen, glem premisset gjengitt over. Deretter: Kanskje dette forteller oss at mange innvandrere, og da nettopp dem som ikke har de innfødtes sysselsetting- og utdanningsprofil, velger seg «gode» velferdsland? Akkurat det er det vel et par ting som tyder på. Også i Sverige. (Enn så lenge, systemet må på ett eller annet tidspunkt kollapse).

Men eventyret fortsetter, merk så bruken av «mange»:

Dessutom är många av dem som kommer hit redan utbildade. Sverige behöver varken stå för barnomsorg eller skola. Ehrenberg och Ljunggren liknar det vid utflyttning från småstäder till storstäderna – där storstäderna är vinnarna: ”Att Stockholm blir allt rikare genom att allt flera söker sig dit, är självklart. Precis på samma sätt är det när en ung läkare från Iran flyr till Sverige eller en ung polsk hantverkare söker sig hit. De stora kostnaderna i en människas liv är redan tagna.”

Jepp, ingen problemer hvis innvandrerne, hvor enn du kommer fra, jobber og betaler sin skatt (med glede eller ikke) og ikke belaster trygdeordningene. Men statitstikkene forteller oss at «mange» ikke gjør det. For Norges del kan vi bare heie på britene (de betaler mer skatt enn nordmenn).

Sosial dumping er heller ikke noe problem:

Inte heller är det sant att en stor invandring medför att löner sänks. Det är ett argument som såväl Socialdemokraterna som LO förde fram för ungefär tio år sedan, då de varnade för att EU-medborgare skulle komma till Sverige och dumpa lönerna. Så blev det inte. ”Utvecklingen efteråt visade att både LO och Socialdemokraterna hade fel. Invandringen har inte dumpat lönerna och den har heller inte ökat arbetslösheten”, skriver Ljunggren och Ehrenberg.

Eventyret Sverige fortsetter med andre ord og det glade budskapet spres i rekordfart, artikkelen har nesten 9.000 delinger. Men uansett fant jeg følgende som det mest morsomme med hele artikkelen:

Rättelse: En tidigare version av denna artikel hade ett kommafel.

ETC: 8 milijader per år – Sverige tjäner på innvandringen