Ytringsfrihet

Nektet Selbekk adgang

Redaktør Vebjørn Selbekk ble nektet adgang på restauranten Thank God It’s Friday, da han ankom sammen med en journalist og fotograf fra Dagbladet. Friday’s begrunnet avvisningen av Selbekk med at de ikke vil bli forbundet med "kontroversielle spørsmål". Restauranten bør boikottes inntil ledelsen ber Selbekk om unnskyldning.

Redaktør i Dagen, Vebjørn Selbekk

Redaktør i Dagen, Vebjørn Selbekk

«Alle» vet i dag hvem Vebjørn Selbekk er. Men i 2006, som redaktør for den lille kristne avisen Magazinet, visst knapt noen hvem han var – inntil han publiserte faksimile av Muhammedkarikaturene. Selbekk var derimot verken den eneste eller første som publiserte disse karikaturene i Norge, men han ble likevel pekt ut som (den eneste) syndebukken. Slik ble det fordi resten av media-Norge vendte Selbekk ryggen og fordi det politiske etablissementet, med daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) i spissen, tvang Selbekk til offentlig å si unnskyld til muslimene. At det var Selbekk som ble truet, ja endog drapstruet, interesserte verken mediene eller daværende regjering: Nei, her skulle Selbekk ned i knestående slik at ingen muslimer i verden skulle tro at vi i Norge kan finne på å fornærme islam og profeten. Ytringsfrihet ble byttet ut med ytringsvett og ytringsansvar.

Det er begredelig at det er de samme mediefolkene og politikerne de siste ukene som har sprunget rundt med «Je suis Charlie»-blikk bevæpnet med blyanter: Ytringsfrihet til siste mann, skal vi vite!

Terroren i Paris endret også mye for Vebjørn Selbekk. Like plutselig som han ble en nasjons syndebukk, er han nå omgjort til en helt. Men det er det ikke alle som har fått med seg.

Dagbladet hadde avtalt et portrettintervju med Selbekk, og de skulle møtes på restauranten Thank God It’s (TGI) Friday på Karl Johan i Oslo.

– Før vi skal inn, går fotografen inn for å skaffe bord, forteller Selbekk til Vårt Land.

Så langt er alt normalt.

– Men når hovmesteren får vite ærendet og hvem som skal intervjues, bestemmer han seg for å ringe og konsultere med noen fra høyere hold. Deretter får vi bare beskjed om at vi ikke får spise på Friday’s. Vi er ikke velkommen. De har en streng policy mot å forbindes med kontroversielle spørsmål, forteller Selbekk.

Selbekk er opprørt over å bli nektet servering på Friday’s, som til og med er favorittrestauranten hans, uten at det hjalp å fortelle dem det. For personalet på Friday’s så tydeligvis bare trøbbel – tenk å bli assosiert med noen «kontroversielle»! De samme hadde vel besvimt hvis Selbekk hadde troppet opp med for eksempel Carl I. Hagen, Christian Tybring-Gjedde, Hege Storhaug og Jon Hustad, bare for å nevne noen som media har hjulpet godt til med å gjøre «kontroversielle» (som typisk er å mene noe utenfor malen som flokken har skapt – og i alle fall å mene noe «ukorrekt» om islam).

Men om Friday’s trodde at en avvisning av Selbekk ville skape ro i rekkene, så tok de skammelig feil. Saken fikk selvsagt umiddelbart publisitet og i sosiale medier oppfordres det til boikott. Det har kanskje Friday’s og dets eiere fått med seg, for til Dagbladet hevder administrerende direktør i TGI Friday’s, Rajko Mink, at saken kun handler om bilder i restaurantens lokaler:

– De var hjertelig velkomne til å gjennomføre intervjuet, men vi avslo forespørselen om å ta bilder til saken i restaurantens omgivelser, sier Mink til Dagbladet.

Han begrunner avslaget med restaurantkjedens generelle policy om ikke å figurere i saker som ikke omhandler dem.

– Å bruke oss i en artikkel som ikke har noe med oss å gjøre er ikke greit, men det gjelder alle, avslutter han.

Men det er ikke Dagblad-fotograf Jacques Hvistendahl enig i. Han opplevde at policyen om at de ikke kunne fotografere inne i restauranten inntrådte etter at Selbekks navn ble nevnt. Hvistendahl påpeker at han aldri har opplevd noe lignende. Til Vårt Land hevder derimot adm.dir. Mink at han ikke ante hvem Selbekk er.

Boikott

TGI Friday’s eies av Umoe restaurants, som også eier en rekke andre kjeder, slik som Burger King, Peppes Pizza, Starbucks og Blender. Behandlingen av Selbekk er svært kritikkverdig og tyder på et samfunn der det kan bedrives sensur ut fra mildt sagt uklare regler.

Om Friday’s ikke er beredt til å stå opp for ytringsfriheten og våre frihetsverdier, så får folket være det. Vend ryggen til Friday’s og resten av eierens virksomhet. De fortjener oss ikke. Hvis de da ikke skulle komme på bedre tanker og innrømme at de tok en fullstendig feil beslutning. Men det krever også en offentlig unnskyldning til Selbekk. Så mens vi venter på den, bør vi ikke bruke pengene våre på Friday’s og heller ikke disse (virksomheter under Blender):

Screenshot 2015-01-20 19.58.00