Islam

Jøder forlater Frankrike i økende tempo

For den neste generasjonen jøder i Frankrike kan det å beholde den jødiske identiteten utad bli umulig. Økende islamisering og antatte konsekvenser av IS-krigen ligger til grunn for at dobbelt så mange jøder forlater Frankrike i år som i fjor. At man eksempelvis i en alder av 76 år, som legen Maurice Rapovich, tar valget om å forlate hjemlandet sitt og flytte til et annet kontinent, er ganske dramatisk.

I 2013 forlot 2 900 jøder Frankrike. Så langt i år er antallet oppe i 6 000 personer.  En av dem som pakker sekken, er 76 år gamle Maurice Rapovich. Han har bodd hele livet i Frankrike. Han overlevde Holocaust ved en tilfeldighet, moren og søsknene ble drept. Rapovich praktiserte som lege siden slutten av 60-tallet. Han har aldri opplevd ubehagelige kommentarer knyttet til sin jødiske bakgrunn uansett om pasientene har hatt kristen eller muslimsk bakgrunn, forteller han.

«I do not recall there being anti-Semitism directed at me or my family,» he says. «The patients at the clinic did not see me as anything more than their doctor. There were Muslims and Christians, and everyone treated me like everyone else.»

Men atmosfæren har endret seg det siste tiåret. Maktbalansen har tippet i favør av en økende muslimsk befolkning kombinert med radikalisering av arabere.

«The human landscape has changed in entire neighborhoods, where there are no Europeans only Arab Muslims, and over time you can see more and more Islamic dress, which had not been so visible before on the streets,» he says.

«In the last decade, there has been a sense that the suburbs in various European cities have become a stronghold of Islam, and when you enter them you feel like you’re on foreign soil, in the land of Islam. This is what led to my decision to leave France.»

Maurice understreker at han aldri personlig har blitt angrepet på noen måte. Men han opplever at situasjonen er forverret, og han forventer at den ytterligere vil forverres. Hans bestemmelse om å flytte er således av forebyggende karakter:

«Today we are not far from having radical Muslims and the Islamic State reach major European cities, and then it might be too late.»

Det høye antallet jøder som nå forlater Frankrike, tilsier at ønsket om å kunne praktisere et mer religiøst liv ikke er et hovedmotiv for å flytte til Israel.

Even so, the data shows a shift in thinking among the Jews of France. Since the start of the year, 6,000 immigrants have made their way to Israel from France, as opposed to just 2,900 in the whole of 2013.

This huge rise shows that it is not only religious Jews who wish to maintain a religious lifestyle that are coming to Israel, but also families that understand that being able to preserve their Jewishness to even the next generation is nothing that can happen in France.

Mens i Norge benektes utviklingen i Europa av statsfinansierte antirasister, ledet an av en av Norges mest kjente jøder. Det er en stor fare for at man innhentes av virkeligheten.