Islam

IS-terroren kryper nærmere

Jeg har lenge hatt en ubehagelig følelse av at Norge og andre europeiske land underestimerer antallet personer som har vervet seg til IS. En parlamentariker i Storbritannia, Khalid Mahmood fra Labour og Birmingham, mener vi snakker om fire ganger flere personer enn hva myndighetene offisielt har lagt på bordet som et anslag. Ikke 500, men 2 000. Samtidig kommer det frem at det finnes flere sovende terrorcelle på de britiske øyene, og innenriksminister Thereza May setter terrorfaren til høyeste nivå noensinne, ”alvorlig”: Terrorangrep er ”nesten uunngåelig”, heter det.

I Storbritannia er Birmingham ”episentret” for mangel på integrering, islams dominans og derav radikalisering. Jeg tror derfor det er smart å lytte til Khalid Mahmood fra Labour, når han sier følgende:

“The authorities say there are 500 British jihadists but the likely figure is at least three to four times that,” he said. “I think 2,000 is a better estimate. My experience in Birmingham is it is a huge, huge problem.”

På en nettside hevdes det, ifølge Telegraph, at 20 jihadister forlater landet – daglig. Myndighetene nekter å offentliggjøre hvor mange briter som har blitt arrestert i forbindelse med terror i IS’ navn, noe som øker bekymringen for at antallet er lavt og at grensen er i full lekkasje. Mahmood er klar i talen:

Mr Mahmood, England’s first Muslim MP and a former member of the Commons home affairs committee, said: “The Government does not have significant people at border control. The fact is these jihadists are coming in and going out without almost ever being arrested. We have had hardly any arrests. We have had people coming back in after six months in Syria and they are not being picked up.”

Det anslås at hele 250 krigere har returnert til Storbritannia, rundt 30 arrestert. Slik skapes sovende celler. Når vi vet at det kreves 20 – 25 personer i døgnet for å overvåke en potensiell terrorist, så snakker vi om behov for rundt  5 000 fulltidsansatte i sikkerhetstjenesten bare overfor de hjemvendte.

Dagsrevyen fulgte integreringsminister Solveig Horne i går på hennes visitt til de britiske øyene for å lære av britenes arbeid mot radikalisering. Her kommer NRK med en ”nyhet” rights.no formidlet for noen dager siden: i bydelen Tower Hamlet i London radikaliseres barn i islamske skoler.

Så: For å si det rett ut kunne kanskje Horne ha spart de offentlige budsjettene for utgiftene ved studieturen?

Som HRS nemlig har dokumentert år ut og år inn nå har britene tillatt hatpredikanter i mengder å spre sitt budskap overfor unge, studenter og andre. Moskeer med ekstreme synspunkt – avdekket i beste sendetid – har ikke blitt møtt med represalier, politikere har omfavnet det verste av ideologiske formørkere (dog ikke sant hvis man skal tro Aftenpostens foretrukne kommentator på feltet, han i laken er en flott figur), Yusuf al-Qaradawi,  og man har kjørt på høygir i innvandringspolitikken. I år regner man med rundt 250 000 nyankomne. Private islamske skoler for barn har fått blomstre frem, en ”nyhet” rights.no presenteret for noen dager siden, og som var nyhet på Dagsrevyen i går med over 5 milliarder i budsjett.

Men vent litt: Kanskje det var dette Horne dro for å peke på? Look to Britain for å forstå hva hun og Norge ikke skal gjøre? Det er lov å se det slik, selv om britene, som Norge, er veldig glad i dialog og sånne typer tiltak – som helt åpenbart overhodet ikke har fungert positivt, heller negativt.

Vent litt til: Innenriksminister Thereza May ser ut til å bli mer realpolitisk i disse timer. Hun sier at øyene aldri før i historien har vært så truet av terrorangrep, altså verre enn under IRA-terroren. Nå proklamerer hun at tiltakene mot terror skal skjerpes inn:

  • Counter-radicalisation measures – requirements that schools, colleges and probation providers help prevent people being radicalised
  • Changes to TPIMs – Terrorism Prevention and Investigation Measures – to allow the authorities to force suspects to move to another part of the country
  • Raising the burden of proof for imposing TPIMs from «reasonable belief» to «balance of probabilities»
  • Greater powers to disrupt people heading abroad to fight – including cancelling passports at the border for up to 30 days
  • Statutory temporary exclusion orders to control return to the UK of British citizens suspected of terrorist activity
  • Tighter aviation security – requiring airlines to provide passenger data more quickly and effectively
  • Banning insurance companies from covering ransoms
  • Forcing firms to hand details to police identifying who was using a computer or mobile phone at a given time

Det snakkes som to års utestengelse fra øyene etter å ha kjempet for IS. Jeg tror det ikke fungerer. Det er ikke avskrekkende nok. Jeg tror Europa må gå til det som vil anses som svært drastiske tiltak nå for å kunne få bukt med potensiell IS-terror på vår jord.  Jeg tror eksempelvis at tap av statsborgerskap må til – også overfor innfødte (det er jo dessverre nok av land og grupper som vil ta seg av dem). Det er ingen egen nedfelt menneskerett å bo i Norge. Men vi har rett til å beskytte oss. Det er nedfelt i FNs menneskerettighetserklæring.